Gyermekeknek ingyenes, de a nyugdíjasok is jelentős kedvezményt kapnak. 2013. október 2-től 6-ig, azaz szerdától vasárnapig Állat- és Növényszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

 

Gyermekeknek ingyenes, de a nyugdíjasok is jelentős kedvezményt kapnak. 2013. október 2-től 6-ig, azaz szerdától vasárnapig Állat- és Növényszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

 

A fesztivál ideje alatt a 14 éven aluli gyermekek díjmentesen látogathatják a kertet. Emellett október elsejétől két hónapon át a nyugdíjasoknak is jelentős kedvezményeket kínál a városligeti intézmény.

 

Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az Állatkert évtizedek óta rendre megemlékezik, de az elmúlt években az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki. Az Állat- és Növényszeretet Fesztivál elnevezés egyben egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az Állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját". Az elsőt 1922-ben rendezték meg, az utolsót pedig a második világháború előestéjén.

 

Az ötnapos rendezvény során programok sokaságával várják a látogatókat, amelyek egyszerre lesznek szórakoztatóak és tanulságosak mindazok számára, akik szívesen megismerkednének a természet és az élővilág védelmével. Az Állatkert saját szervezésű látnivalóin és programjain kívül több partnerszervezet is jelen lesz a kert egy-egy pontján. A Parasztudvarnál hazai állatvédő és állatmentő szervezetekkel, illetve a felelős állattartás kérdéseivel ismerkedhetnek az érdeklődők, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátránál főként a téli madárvédelemmel foglalkoznak majd, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Rovartani Társaság közös standjánál pedig akár mikroszkóp segítségével is be lehet pillantani a rovarok életébe. A Nagy-tó partján a legritkább hazai gerinces, a rákosi vipera védelmét szolgáló természetvédelmi program mutatkozik be. Külön állomáshelyen várja a látogatókat a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, a Greenpeace és a Méhészek Biokultúra Egyesület is.

 

A Nagy-tó Pálmaház felé eső oldalánál az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány által végzett állatmentő munkát ismerheti meg a nagyközönség. E munka keretében évente mintegy kétezer emberi segítségre szoruló madárról, kisemlősről és hüllőről, köztük elárvult sünökről, meglőtt gólyákról, mérgezett rétisasokról gondoskodnak az Állatkert szakemberei. A helyszínen néhány mentett állattal is meg lehet ismerkedni. A jegesmedve alagútnál az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) természetvédelmi kampányát mutatják be az érdeklődőknek. A fentieken túl lesz mesemondás, képzőművészeti élménypedagógia, arcfestés és kézműves foglalkozás is.

 

A programok mellett rendkívül sok a fesztiváltól független látnivaló is, hiszen az elmúlt hónapokban rengeteg kisállat született az Állatkertben. A legnépszerűbb továbbra is Asha, a februárban világra jött kiselefánt, de a perzsa leopárdoknál, az indiai oroszlánoknál, a zsiráfoknál, a lajhároknál, a vombatoknál, a flamingóknál és még sok-sok más állatnál is volt szaporulat.

 

Azért, hogy minél többen részt tudjanak venni az Állat- és Növényszeretet Fesztivál programjain, az Állatkert jelentős kedvezményt is kínál. A fesztivál öt napján ugyanis a 14 éven aluli gyermekeknek díjmentesen látogathatják az Állatkertet. Ez nemcsak a tanulmányi csoportok számára jelent könnyebbséget, hanem a családosan érkezők számára is. Ráadásul a fesztivál ideje alatt már tart a nyugdíjasok számára egész októberre és novemberre meghirdetett kedvezményes időszak is. Ennek keretében a nyugdíjas igazolással rendelkezők a már eleve kedvezményt jelentő szokásos nyugdíjasjegy árához képest is nagy kedvezménnyel – 1000 Ft-os áron – kereshetik fel az Állatkertet.

 

Az Állat- és Növényszeretet Fesztiválhoz kapcsolódóan több külön rendezvényre is sor közül a hét során.

Szombaton a pedagógusok számára szerveznek nyílt napot, bemutatva az Állatkertben igénybe vehető pedagógiai szolgáltatásokat. Ezen a napon a pedagógusok – igazolvány felmutatásával – ugyancsak díjmentesen vehetnek részt az Állatkert programjain.

Vasárnap az Állatkert alapítványának hagyományos rendezvényére, az Állatkerti nevelőszülők találkozójára kerül sor.

 

Őszi kedvezmények nyugdíjasoknak

Különleges kedvezményekkel várja szépkorú látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. Október 1-től november 30-ig, azaz két teljes hónapon át minden nap jelentős kedvezménnyel látogathatják a kertet mindazok, akik nyugdíjas igazolással rendelkeznek. A nyugdíjasjegyek ára a kedvezményes időszakban 1800 Ft helyett egységesen 1000 Ft. További kedvezményt kínál az Állatkert az unokájukkal érkező nyugdíjasoknak, ugyanis 2500 Ft-os áron kedvezményes párosjegyet is lehet váltani, amellyel egy fő nyugdíjas és egy fő 14 éven aluli gyermek léphet be a kert területére.

 

A Barlang Étterem 750 Ft-os kedvezményes menüvel (leves, főétel, desszert), a főbejáratnál lévő cukrászda 490 Ft-os sütemény menüvel, a Pálmaháznál lévő kávézó kedvezményes árú kávéval, az ajándékbolt pedig 10 %-os árengedménnyel kedveskedik a nyugdíjasoknak.

 

Fővárosi Állat- és Növénykert

1146 Budapest, Állatkert krt. 6-12

 

http://www.zoobudapest.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük