Az állam gondozására szoruló gyermekek védelemhez és gondoskodásához való joga elsődlegesen a gyermekvédelmi szakellátórendszer személyi és intézményi hiányosságai miatt sérül – állapította meg Szabó Máté a közelmúltban lezárult vizsgálati jelentésében. 

 

  

Az állam gondozására szoruló gyermekek védelemhez és gondoskodásához való joga elsődlegesen a gyermekvédelmi szakellátórendszer személyi és intézményi hiányosságai miatt sérül – állapította meg Szabó Máté a közelmúltban lezárult vizsgálati jelentésében. 

 

  

    Gyermekvédelmi gondoskodásban élő négy gyermek ügyében kérte a biztos segítségét Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye egyik gyermekjogi képviselője. A gyermekjogi képviselő álláspontja szerint a gyerekek gondozási helyét úgy változtatták meg, hogy figyelmen kívül hagyták a szükségleteiket. A  gyermekvédelmi szakértői bizottság mind a négyük esetében nevelőszülői elhelyezést javasolt, azonban csak ketten kerültek nevelőcsaládba. A harmadikat, egy 10 éves, hiperaktív és magatartási zavarokkal küzdő gyermeket – mert nem találtak megfelelően képzett nevelőszülőt, egy később készült szakvélemény alapján – gyermekotthonba helyezték.  

A negyedik, egy 6 éves, örökbefogadhatónak nyilvánított, mentálisan sérült gyermek gondozási helyének megváltoztatását nevelőszülője azért kezdeményezte, mert a fiú agresszív magatartásával veszélyeztette a nevelőszülőnél élő többi gyermek testi épségét. A kisfiút átmenetileg befogadó otthonba helyezték, ahol – ugyancsak a megfelelően képzett nevelőszülő hiányában – több hónapig tartózkodott. A biztos megállapította, hogy a gyermekek rövid távú gondozására hivatott befogadó otthon nem volt, nem is lehetett alkalmas a különleges szükségletű gyermek több hónapos gondozására. Sérült a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő joga azzal, hogy az  állapotának nem megfelelő intézményben kellett huzamosabb időt eltöltenie. A szakértői bizottság kiegészítő véleményét követően a kisfiút végül lakásotthonba helyezték. Szabó Máté ezzel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiegészítő szakvélemények elsődlegesen nem a gyermekek szükségleteihez, hanem a rendelkezésre álló üres férőhelyekhez igazodtak, ami ugyancsak sértette az Alkotmányban rögzített, kiemelt védelemhez fűződő jogukat.

A biztos a nemzeti erőforrás minisztert arra kérte, hogy nyújtson módszertani segítséget az átlagtól eltérő, valamint különleges szükségletű gyermekek ellátását biztosító nevelőszülők kiválasztásához, képzéséhez, továbbképzéséhez. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökét pedig felkérte, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a nevelőszülők képzéséhez, továbbképzéséhez, segítéséhez és ellenőrzéséhez szükséges feltételek biztosítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük