A Magyar Feltalálók Egyesülete (http://www.inventor.hu/) figyelmezteti az innováció ügyeiben kutakodókat, hogy az Internetről elérhető magyar szabadalmi adatbázis sok esetben hibás adatokat ad ki, mert mostanában a friss szabadalmi bejelentések adatai közé 50 éve lejárt szabadalmak adatait keveri.

 

   

A Magyar Feltalálók Egyesülete (http://www.inventor.hu/) figyelmezteti az innováció ügyeiben kutakodókat, hogy az Internetről elérhető magyar szabadalmi adatbázis sok esetben hibás adatokat ad ki, mert mostanában a friss szabadalmi bejelentések adatai közé 50 éve lejárt szabadalmak adatait keveri.

 

   


    A mai korban az innovációs alapja az esetek nagy többségében a szabadalmaztatott találmány. Ha valaki gazdasági tevékenységet kezd a fejlesztés terén, akkor első lépésben áttekinteni érdemes a szabadalmakat, az aktivitását érintő területeken. A gyors ellenőrzés helye a vonatkozó gazdasági térségben illetékes szabadalmi hatóság internetes adatbázisa. Keresőkérdésre másodpercek alatt megjön a válasz, szerepel-e valaki és valami a szabadalmazott vagy szabadalmazás alatt lévő adathalmazban.

A magyar adatbázist a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, korábbi nevén a Magyar Szabadalmi Hivatal kezeli. A múltban is előfordultak hibák, azonban azok, az adatbevivők elírásaiból eredtek. Volt olyan eset, amikor egy hibás adat egy nagy befektetés elmaradását eredményezte. A Magyar Feltalálók Egyesülete reklamált. Ez után, megjelentettek egy figyelmeztetést, miszerint a papír alapú lajstrom a közhiteles, és hogy az internetes adatok hibájáért a Hivatal felelőséget nem vállal.

Most nem az adatbevitel hibáival találkoztunk. Az adatbázis számítógép-programja lehet hibás, mert keveri az új ügyeket régiekkel. Ennek eredményeként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapjáról elérhető PIPACS (http://84.2.39.106/piaopt/pia09_04reg.htm?v=hunpia&a=hun%5Cstart) szabadalmi adathalmaz hiteltelenné vált.

Magyarországon a szabadalmak közzétételi díja az Európai Unió országai között az egyik legmagasabb összeg. A hazai és külföldi feltalálók illetve bejelentők fizetik teljes egészében a Hivatal kötelező hatósági tájékoztató munkáját. Elvárjuk, hogy a magyar szabadalmi adatbázis hibátlan legyen.

A jelen helyzet, a megbízhatatlan adattömeg, gátolja a hazai innováció felgyorsítását. Különösen most, az  Új Széchenyi Terv   indulásakor, amikor a pályázók, bírálók és potenciális üzletfeleik számára gyors, pontos, és mindenhonnan azonnal elérhető, hiteles szabadalmi információ szükséges.

Kérjük a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát, hogy gyorsan javítsa ki adatbázisának hibáit, és tegye azt, hasonlóan más ilyenekhez, hitelessé.  irja a Magyar Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE).

Szerkesztőségünk tapasztalata szerint a tulajdonosi-feltalálói  információk az egyes szabadalmaknál is ponttatlanok, amelyek komoly gondot okoznak az üzleti tárgyalások folyamán. A HIVATAL saját belsőadatbázisa rendben van ilyen esetben a Hivataltól kell "igazolást" azaz hitelesített mőásolatot kérni az adatokról, dátummal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük