2024.április.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hiller István a Janus Pannonius újratemetése és a Reneszansz év alkalmából tartott konferencián

2 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/19098"><img class="image thumbnail" src="/files/images/janus.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Andrea Mantegna: Janus Pannonius feltételezett portréja (részlet)" title="Andrea Mantegna: Janus Pannonius feltételezett portréja (részlet)" width="62" height="100" /></a><span style="width: 60px" class="caption"><strong>Andrea Mantegna: Janus Pannonius feltételezett portréja (részlet)</strong></span></span> <p>„Janus Pannonius élete azt is megmutatja, milyen sebességgel terjedt el a reneszánsz életérzés" - mondta Hiller István oktatás

 andrea mantegna: janus pannonius feltételezett portréja (részlet)Andrea Mantegna: Janus Pannonius feltételezett portréja (részlet)

„Janus Pannonius élete azt is megmutatja, milyen sebességgel terjedt el a reneszánsz életérzés" – mondta Hiller István oktatás

 andrea mantegna: janus pannonius feltételezett portréja (részlet)Andrea Mantegna: Janus Pannonius feltételezett portréja (részlet)

„Janus Pannonius élete azt is megmutatja, milyen sebességgel terjedt el a reneszánsz életérzés" – mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Janus Pannonius Emlékkonferencián tartott előadásában. A tárca vezetője a humanista költő, Janus Pannonius újratemetése alkalmából tett pécsi látogatása során részt vesz a mandulafa-ültetési ceremónián, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság ülésén, valamint a szentmisén és az újratemetési szertartáson is.

„Nagyszerű embert jöttünk ma köszönteni, mégis sajátos alkalom ez. Temetésen nem köszöntőt szokás mondani, hanem gyászbeszédet. Ugyanakkor semmiképpen nem lehet szokványosnak nevezni azt, ha újratemetnek valakit" – jelentette ki Hiller István. A miniszter szerint az sem szokványos, ahogyan ez a nagyszerű és tehetséges ember képes volt kibontakoztatni képességeit: „Ismerjük és próbáljuk érteni verseit, ismerjük és próbáljuk megérteni politikai tevékenységét."

A tárca vezetője előadásában kitért arra is, hogy Janus Pannoniust bele kell helyezni abba a korba, amelyikben élt: a reneszánszba. Abban a korban átalakultak a kereskedelmi és politikai viszonyok, megváltozott az ember és ember, az ember és társadalom, az ember és állam, az állam és egyház kapcsolata, valamint megnőtt a diplomácia jelentősége. „Amikor a reneszánszról beszélünk, nem szabad csak a csatákat, a követségeket, az évszámokat említeni, szólni kell az azt meghatározó életérzésről is, amely mind a mai napig itt él közöttünk" – jegyezte meg Hiller István hozzátéve, hogy Janus Pannonius élete azt is megmutatja, milyen sebességgel terjedt el akkoriban ez az életérzés.

„A reneszánsz mentalitásról, életvitelről, amely a mi országunkat is érintette, Janus Pannonius újratemetésének napján beszélni nemcsak megtisztelő, hanem illő is" – zárta előadását a miniszter.

 A Pécsi Egyházmegye – amely jövőre ünnepli alapításának 1000. évfordulóját – 25. püspökét, Janus Pannoniust nagyságához méltóan a pécsi székesegyház altemplomában helyezi örök nyugalomra.

Az újratemetés alkalmából szervezett rendezvénysorozathoz az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz Év – 2008 keretén belül 4 millió forinttal járult hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.