2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hiller István: „Megmarad az átjárhatóság a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzés között”

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/10757"><img class="image thumbnail" src="/files/images/hiller.thumbnail_1.jpg" border="0" alt="Hiller István" title="Hiller István" width="100" height="100" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Hiller István</strong></span></span> <p>Hiller István oktatási és kulturális miniszter a népszavazás után rögtön összehívta a Felsőoktatási Kerekasztalt, hogy megvitassák a felsőoktatás finanszírozásának kérdéseit.</p><p>

 hiller istvánHiller István

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a népszavazás után rögtön összehívta a Felsőoktatási Kerekasztalt, hogy megvitassák a felsőoktatás finanszírozásának kérdéseit.

 hiller istvánHiller István

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a népszavazás után rögtön összehívta a Felsőoktatási Kerekasztalt, hogy megvitassák a felsőoktatás finanszírozásának kérdéseit.

A szakmai fórum 2008. március 12-én megtartott  tanácskozásán a szaktárca vezetője megerősítette: a legfontosabb, hogy a felsőoktatásban érintett szakmai és érdekképviseletei szervezetek konszenzusos megállapodásra jussanak a felsőoktatás finanszírozása kapcsán. A miniszter kiemelte: ragaszkodik a minőségi felsőoktatás koncepciójához.

Hiller István tájékoztatta a Felsőoktatási Kerekasztal tagjait arról, hogy a népszavazás következményeként már a Parlament előtt van a felsőoktatási törvény módosítása, amely várhatóan április elején lép hatályba. Ennek értelmében 2008. szeptemberétől nem kell fejlesztési részhozzájárulást (FER) fizetni a hallgatóknak. Azok, akik februárban kezdték meg a mesterképzést, 30 napon belül visszakapják a pénzt. Körülbelül 200 hallgatóról van szó – tette hozzá Hiller István. Kijelentette, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium koncepciója volt a FER, és nem volt más elképzelés. A szakminiszter az egyeztetésen hangsúlyozta: ragaszkodik a minőségi felsőoktatás koncepciójához, s ebből nem enged.

A Felsőoktatási Kerekasztal tagjai megerősítették, hogy támogatják az átjárhatóságot a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzés között. Ez azt jelenti, hogy a legjobban teljesítő 15 százalék átkerül az államilag finanszírozott képzésbe, a legrosszabbul teljesítő 15 százalék pedig a költségtérítéses képzésbe.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt is elmondta, hogy a felsőoktatásból nem vontak ki pénzt, törvényben garantált a felsőoktatás támogatása, amely évről évre növekszik, 2010-re eléri a 241 milliárd forintot.

A szakminiszter úgy vélekedett: a Felsőoktatási Kerekasztal eddig is példaértékű munkát végzett, és továbbra is szakmai fórumként működik majd a minőségi felsőoktatás megvalósítása érdekében.

A szakmai testületet 2006-ban Hiller István hívta életre azzal a céllal, hogy a felsőoktatási reform valamennyi lépését megvitassa a testület, a vitás kérdéseket pedig konszenzussal megoldja. Így fogadták el közösen 2007 februárjában a hallgatói juttatások rendszeréről szóló javaslatot is, amely segíti a hátrányos helyzetű hallgatókat, csökkenti a szociális helyzetből adódó különbségeket, és kiváló teljesítményekre ösztönzi a hallgatókat. 

A Felsőoktatási Kerekasztal állandó tagjai: a Magyar Rektori Konferencia, a HÖOK, a DOSZ, az MTA, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, az OÉT munkaadói oldala, a felsőoktatási szakszervezetek képviselője, az egyházi felsőoktatási intézmények képviselője és az OKM.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.