A MUS-E Magyarország 2013/14-es tanéve nemrég zárult és immáron a 20-dik volt azóta, hogy Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész útjára indította a programot.

 

A MUS-E Magyarország 2013/14-es tanéve nemrég zárult és immáron a 20-dik volt azóta, hogy Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész útjára indította a programot.

 

A MUS-E program segítségével az általános iskolák 1-4. tagozatos kisiskolásai a normál órarendjüket kiegészítve, művészeti órákon vehetnek részt. Ezeken az órákon a pedagógusok mellett gyakorló művészek nevelik a gyerekeket a közös gondolkodásra, az együttműködésre úgy, ahogyan azt csak a tánc, képzőművészet, zene, színház erejével lehet.

 

A program hosszú távú fenntarthatósága érdekében a MUS-E Magyarország elindította a Fogadj örökbe egy osztályt! elnevezésű kezdeményezést, amelyhez eddig már három cég csatlakozott (Chiesi Magyarország, Budapest Bank, Otthon Centrum).

 

A MUS-E Magyarország Fogadj örökbe egy osztályt! elnevezésű kezdeményezése azért jött létre, hogy minél több budapesti, illetve vidéki általános iskolában fenntarthatóvá tudják tenni a MUS-E programot és ezzel a művészeti nevelés bevált módszereit népszerűsíthessék.

Olyan művészekkel dolgoznak együtt mint pl. Guessous Majda Mária (népzenész), Koltai Katalin (gitárművész) Kravalik Brigitta (táncművész), Orosz Helga (színművész), Szarka Fedor Guido (képzőművész) vagy Belső Máté (trombitaművész).

 

Az együttműködést eddig három cég vállalta fel.

Az Otthon Centrum a legrégebb óta kíséri figyelemmel a MUS-E munkáját és támogatja a programot. "Örömmel álltunk a program mellé, hiszen egyedülálló módon a művészeteken keresztül dolgozik az esélyegyenlőségért egy, a jövő szempontjából meghatározó, fogékony korosztályban. Megtiszteltetés számunkra, hogy támogathatjuk ezt a kezdeményezést, annak valamennyi elkötelezett résztvevőjét. Számunkra támogatónak lenni azt jelenti, hogy valós eszközökkel tudunk hozzájárulni mindehhez, hogy valamit ténylegesen teszünk annak érdekében, hogy minél több gyermek élvezhesse a program előnyeit." – fejtette ki a vállalat vezetője.

 

A Chiesi Hungary 2012 óta lelkes támogatója két budapesti osztálynak, akiket idén először azért látogattak meg, hogy a csak számukra készített kis műsort megtekintsék és ezzel még közelebb kerülhessenek az általuk támogatott gyerekekhez. A vállalat vezetője Murányi Szilvia így fogalmazott a programmal kapcsolatban "Fontosnak tartom azt is, hogy a szponzor biztos lehessen abban, hogy az általa adott támogatás valóban oda kerül, valóban arra költik, amire szánta és valóságos hasznot termel. A MUS-E program ilyen. A program révén, olyan kreatív és kulturális élményekhez jutnak hátrányos helyzetű gyermekek, amelyeket különben egész biztosan nélkülözniük kellene. Én nagyon hiszek a művészetek erejében, a kreativitás megélésének csodájában – ami, ha ráadásul közösségben történik, a közösség szövetét, egymás elfogadását is erősíti. Aki látott már MUS-E foglalkozást, látta a gyermekek és a fiatal művészek közös örömét, biztosan nem kérdezi már meg: miért is támogatjuk a MUS-E programot"

 

A Budapest Bank 2014. februárjában csatlakozott a programhoz, és a békéscsabai osztályt támogatja. "A MUS-E program olyan társadalmi célú törekvés, amely összhangban áll azokkal az értékekkel, amelyeket mi is fontosnak tartunk. Éppen ezért szívesen vállaltunk részt abban, hogy a békéscsabai gyerekek is bekapcsolódhassanak az ismert nemzetközi művészeti programba."

 

A MUS-E program folyamatosan arra törekszik, hogy a támogatók is megérezzék, milyen a gyerekek közelsége, és hogy észrevegyék az osztályokban történt változásokat, amelyeket pontosan a programnak köszönhetően értek el a művészek. Minél több vállalat igyekszik a művészet és a gyerekek pártolására, annál biztosabb alapot teremtenek a sikeres felnőtté váláshoz.

 

A MUS-E folyamatosan várja a nyitott és érdeklődő vállalatokat, akik elkötelezett hívei lehetnének a munkájuknak és szívesen részt is vennének benne, akár már 2014/15-ös tanévben.

 

http://www.mus-e.hu/

https://hu-hu.facebook.com/mus.e.magyarorszag

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük