2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hogy látjuk mi? Headsettel a mobiltelefonok sugárzása ellen

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51177"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/mmhs.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A World Health Organization (WHO) nemzetközi rákkutató ügynöksége, az Interactional Agency for Research on Cancer (IARC) május végi jelentésében részletesen ismerteti a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás hatását. A kutatás szerint a mobiltelefonok használata megnövelheti bizonyos rosszindulatú agydaganatok kialakulásának esélyét. A kézhasználat nélküli készülékek azonban már ma is megfelelő alternatívát nyújtanak arra, hogy ne kelljen lemondani a telefonálásról úgy, hogy közben a rákos megbetegedés kockázata is minimalizálódjon.

mmhs.thumbnailA World Health Organization (WHO) nemzetközi rákkutató ügynöksége, az Interactional Agency for Research on Cancer (IARC) május végi jelentésében részletesen ismerteti a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás hatását. A kutatás szerint a mobiltelefonok használata megnövelheti bizonyos rosszindulatú agydaganatok kialakulásának esélyét. A kézhasználat nélküli készülékek azonban már ma is megfelelő alternatívát nyújtanak arra, hogy ne kelljen lemondani a telefonálásról úgy, hogy közben a rákos megbetegedés kockázata is minimalizálódjon.

mmhs.thumbnailA World Health Organization (WHO) nemzetközi rákkutató ügynöksége, az Interactional Agency for Research on Cancer (IARC) május végi jelentésében részletesen ismerteti a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás hatását. A kutatás szerint a mobiltelefonok használata megnövelheti bizonyos rosszindulatú agydaganatok kialakulásának esélyét. A kézhasználat nélküli készülékek azonban már ma is megfelelő alternatívát nyújtanak arra, hogy ne kelljen lemondani a telefonálásról úgy, hogy közben a rákos megbetegedés kockázata is minimalizálódjon. Az emberek nem fogják idejük nagy részét azért fedél alatt tölteni, mert félnek a napsugárzás káros hatásától. Ugyanúgy nem fognak lemondani mobiltelefonjaik mindennapi rutinszerű használatáról a sugárzástól tartva, hiszen ma már több mint ötmilliárd előfizetést tartanak nyilván világszerte. Mi lehet a megoldás? A headsetek használata 800-ad részére csökkentheti a sugárzást a mobiltelefonokhoz képest. A telefonok maximum 2 watt sugárzását rendkívüli mértékben csökkentve 0.0025 wattos maximum kibocsátást érhetünk el BluetoothTM-os készülék használata esetén, és nulla wattos kibocsátást a vezetékes eszközök segítségével. Jabra headsetek használatával a sugárzás csökkentése mellett sokszor még jobb minőségben is tudunk beszélgetni a másik féllel.

A Jabra, a kézhasználat nélküli megoldások vezető vállalata által támogatott új kutatás eredményei szerint* a potenciális kockázat ellenére az emberek nem nagyon aggódnak a sugárzás napi életükre gyakorolt hatása miatt. A válaszadók 25%-a szerint a sugárzás egyáltalán nem ad okot aggodalomra, míg 61%-uk válaszolta, hogy csak kissé vagy bizonyos mértékig aggódik. Megtudva, hogy a vezeték nélküli BluetoothTM headset használata igazoltan csökkenti a mobilsugárzás kockázatát, a válaszadók 53%-a mondta, hogy ki fogja próbálni a kézhasználat nélküli eszközt.

„Az emberek aggódnak mobiltelefonjaik sugárzása miatt, de nem eléggé ahhoz, hogy beszüntessék azok használatát. Emellett azt sem tudják, hogy kézhasználat nélküli eszközökkel csökkenthető a kockázat – mondta Anne Raaen Rasmussen, a Jabra mobil üzletágért felelős alelnöke. – Tudatni szeretnénk, hogy a Jabra számos megfelelő alternatívát kínál a mobiltelefon-sugárzás mérséklésére, akár azoknak is, akik gyermekeik kitettségét kívánják csökkenteni."

Az IARC sajtóközleménye is headsetek használatát javasolta a kockázat csökkentése érdekében: „A jelenlegi kutatási eredmények alapján előfordulhat, hogy a mobiltelefonok hosszú távú és gyakori használata káros hatásokkal jár. Ezért fontos, hogy további kutatások folytatódjanak ezen a területen. Amíg nem áll rendelkezésre további információ, a kitettség csökkentése érdekében fontos az olyan pragmatikus lépések megtétele, mint a kézhasználat nélküli eszközök alkalmazása vagy az sms-küldés." (Forrás: http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf)

 Jabra.com

 A felmérés módszertana

A felmérés megrendelője a Jabra, a felmérést végző szervezet a Lindberg International volt. Az eredmények online kérdőív alapján születtek, a válaszadók a Jabra 18-55 életkori csoporthoz tartozó 2518 ügyfele, hat különböző országban – az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Oroszországban és Japánban. A válaszadókat a mobiltelefonok és a kézhasználat nélküli eszközök használatáról, azok sugárzásával kapcsolatos tudatosságukról, aggodalmaikról és reakcióikról kérdeztük 2011 áprilisában.  A hibahatár +/- 1.95%.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.