ORTT véleményORTT vélemény

Szakmai kerekasztallal zárult a nemzetközi tehetségkutató magyar fordulója, a III. Becherovka ABC. Az idén is többezres tömeget és kétszáz zenekart megmozgató versenyen ismert zenészek csemetéi is megmérették magukat.

 ORTT véleményORTT vélemény

Szakmai kerekasztallal zárult a nemzetközi tehetségkutató magyar fordulója, a III. Becherovka ABC. Az idén is többezres tömeget és kétszáz zenekart megmozgató versenyen ismert zenészek csemetéi is megmérették magukat. Somló Tamás fia, Somló Dániel zenekara – a fúziós rock-metalt játszó Seen – pl. azon nyolc banda egyike, amelyek kijutottak Közép-Európa legrangosabb tehetségkutatójának (ami 3 éve, a magyarok csatlakozásával vált nemzetközivé) bécsi fordulóira. A Becherovka ABC méltán pályázhat hazánkban a valódi tehetségkutató címre, mert a legtöbb műfajt szólaltatja meg, és a saját műveiket előadó kész zenekarokat egyedülállóan értékeli, a külföldi bemutatkozás lehetőségét is kínálva.

Az idei verseny összefoglalását követően – többek között Bakács Tibor „Settenkedő", Lévai Balázs (MTV) és Tóth Szabolcs (Sugarloaf) részvételével – a magyar tehetségkutatás helyzetét boncolgatták a kritikusi, zenészi, szponzori és kiadói részről érkező kerekasztal-résztvevők. Egyik fontos megállapításuk az volt, hogy ma már komoly és elkötelezett támogató nélkül nem lehet életképes egy zenei produkció, így tehetségkutató verseny sem Magyarországon.

Idén immár harmadik alkalommal zajlott többezres közönség előtt az A38 Hajón a III. Becherovka ABC Tehetségkutató, ami a legnagyobb közép-európai könnyűzenei tehetségkutató sorozat, az International Live Award hazai válogatóversenye. Rangját jól jelzi, hogy befutott magyar zenészek szárnyaikat bontogató gyermekei (pl. Somló Dániel) is szerepeltek a fordulókon.

A kb. 200 hazai zenekart megmozgató előválogatás után – amelyet idén először egy webes szavazás is kiegészített – a legjobb 40 amatőr és félprofi kész, saját produkció kapott élő fellépési lehetőséget (pop-rock-metal-jazz-rock-fusion kategóriákban) négy novemberi hétvégén. Alkalmanként 10-10 fellépő mérte össze tudását, és közülük 2-2, tehát összesen 8 zenekar jutott tovább a bécsi középdöntőkbe. A zsűri véleménye mellett a közönség-szavazatok idén is előkelő szereppel bírtak, hiszen egy feltörekvő zenekar esetében a publikum bevonása megkerülhetetlen.

A III. Becherovka ABC Tehetségkutatóból továbbjutott zenekarok:

Műfaj

Továbbjutó zenekar

pop-rock

Azokon a Napokon / Budapest

rock-metal

Dystopia / Szeged

ska-punk

eSKABBE / Veszprém

pop-rock

Gonzo / Debrecen

pop-rock

Lincoln / Nyíregyháza

rock-metal

Nasmith / Gyomaendrőd

világzene

nemEz / Szeged

fúziós rock-metal

Seen / Budapest

(A zenekarok rövid leírása a háttéranyagban.)

„A Becherovka ABC-re tényleg igaz a mondás, hogy a részvétel a lényeg. A rajongóknak is fontos, ezért arra biztatom őket, kísérjék el a zenekarokat Ausztriába, hiszen a közönség-szavazatok is növelik a nagydöntőbe jutásuk esélyét. De azok a bandák se búsuljanak, akik nem jutottak ki Bécsbe, ők is megmutatták magukat a szakmának és a közönségnek, és az elmúlt évek több példája is bizonyítja, hogyan realizálódhatnak az ebben rejlő lehetőségek. Szerintünk ez az igazi tehetségkutatás, ahol nem mindig a győztesek a legnagyobb nyertesek" – mondta el Kovács Cosette, az eseményt támogató Becherovka brand menedzsere.

A bécsi Planet klubban zajlanak a tavaszi elődöntők, a város egyik legimpozánsabb koncerthelyszínéről elmondható, hogy már önmagában megtiszteltetés ott fellépni. Innen az út már egyenesen vezet a 2008. május 1-én, a Práterben megrendezendő, kb. 30 ezer látogatót vonzó látványos nagydöntőre, ahol a magyar résztvevők további nemzetek (olasz, osztrák, szlovén, szlovák, horvát) indulóival versengenek majd – nemcsak – a milliós értékű nyereményekért. Ausztriában – hasonlóan a magyar válogatóhoz – olyan kapcsolatokra is szert tehetnek a zenekarok, amelyekkel megnyílhatnak számukra a zeneipar kapui.

Három évvel ezelőtt, a magyarok csatlakozásával vált az ABC nemzetközivé, és ma már 6 európai nemzet többszáz zenekarát megmozgató, rangos tehetségkutatóvá nőtte ki magát. Josef Muff Sopper, az International Live Award atyja elmondta: „A magyarok minden szkepticizmusa elszállt, amikor az első bécsi nagydöntőn a dobogón találták magukat. Ez az elismerés is bizonyítja meggyőződésemet, miszerint a magyar bandák világszínvonalon zenélnek. Ha továbbra is szorgalmasan élnek a tehetségkutatónk adta lehetőségekkel, végül egészen biztosan a nemzetközi zenei piac szereplőjévé válik néhányuk. Jó példa erre a The Moog; 2005-ös ABC-s szereplésük óta már nemcsak az első lemezükön, de az amerikai turnéjukon is túl vannak. Őszintén kívánok további sok szép bécsi sikert 2008 tavaszára a magyaroknak!".

Tehetségkutatós kerekasztal

A zenei tehetségkutatás hagyományosan izgalmas témakör, amelynek rengeteg módja és műfaja létezik, mégsem mindig tisztázottak alapelvei és alapkérdései. Ezért idén, a Becherovka ABC fordulóit követően zenei tehetségkutatós kerekasztalt rendezett a tehetségkutató szervezője (a Budapest.Rock.N.Roll (BPRNR) zenei szervezőiroda), amelynek résztvevői kritikusi, zenészi, kiadói, menedzsmenti, szponzori, szervezői és újságírói oldalról érkeztek.

A Becherovka ABC Tehetségkutató kerekasztalának résztvevői:

Bakács Tibor „Settenkedő" (kritikus)

Bérczes Ádám (kiadóvezető; CLS Records)

Horváth Vanda (főszerkesztő; MTV Music)

Kovács Cosette (brand manager; Becherovka)

Lévai Balázs (Dob+Basszus; MTV)

Nádori Péter (főszerkesztő; Quart.hu)

Szalai Attila (menedzser; Neo, The Moog, Jacked)

Tóth Szabolcs (zeneszerző, gitáros; Sugarloaf)

Vörös András (ügyvezető; BPRNR)

Vörös András (ügyvezető, BPRNR) szerint nem szabad azt hinni, hogy egy tehetségkutatós győzelem elég a karrierhez: „Ha megmutatod magad, profi hangzással és fényekkel lépsz fel, közönséget toborzol, hogy ezt a képességed tökélyre fejleszd a saját klub-fellépéseidnél, építed a kapcsolataidat, a tehetségkutatón nyert felszereléseket és stúdióidőt a saját boldogulásodra használod fel, akkor nem kell feltétlenül az első helyet megnyerned. Óriási lökést kap a zenéd, és a sokszínű, profi zsűriből felfigyelhetnek rád".

Jó példa a bemutatkozásban rejlő lehetőségekre a pécsi Esclin Syndo, vagy a budapesti Locust on the Saddle. Ők – a Becherovka ABC-ről indulva – a komoly nyeremények mellett számos nemzetközi koncertmeghívással tértek haza Ausztriából. A verseny presztízse és publicitása, valamint az ott nyert kapcsolati tőke meghozta a hatását – a zenekarok pedig éltek a lehetőségekkel.

A valódi tehetségkutatók teret adhatnak azon alternatív zenekaroknak is a megmutatkozásra, akik egyébként nincsenek reflektorfényben. Azonban ehhez, a szakmai elszántság mellé szükséges egy elkötelezett szponzor támogatása is, amely nélkül ugyanis ma már elképzelhetetlen egy zenei produkció létrejötte – szögezték le konklúzióként a résztvevők.

A III. Becherovka ABC Tehetségkutató- a bécsi fordulókba továbbjutott zenekarok rövid bemutatása

Azokon a Napokon/Budapest

A zenekart 7 éve alapították. Az állandó tagok száma a kezdetektől ugyanaz a hét fő. Az Azokon a Napokon igazi többgenerációs zenekar. Ez a sokszínűség nagyon jól támogatja azon törekvésüket, hogy zenéjük változatos, eredeti és izgalmas legyen. 80%-ban saját számokat játszanak, de repertoárjukban megtalálhatók Pink Floyd, Billy Cobham, Beatles és Red Hot Chilly Peppers slágerek is. Budakeszin szoktak rendszeresen koncertezni, de gyakran játszanak budapesti klubokban is.

Dystopia/Szeged

A zenekar 2003-ban alakult Szegeden. Első demofelvételüket (Welcome to the game) következő év márciusában rögzítették. A második demót egy énekes váltás előzte meg, ekkor került Vári Gábor a mikrofon elé. Ekkorra már a stílus is viszonylag egységessé vált. 2007 nyarán jelentették meg első lemezüket Incompetence Drive címmel – szerzői kiadásban. Jelenleg kiadót keresnek, és forgatják első videoklipüket. Zenei stílusuk valahol a progresszív és a trash metal között keresendő, de rengeteg egyéb hatás is befolyásolja őket, többek közt olyan modern felfogású zenekarok, mint a Slipknot, Godsmack vagy a Mudvayne.

ESKAbbe/Veszprém

A zenekar 2004-ben alakult középiskolás barátokból. Fél év elteltével, ébredtek rá arra a tényre, hogy a hard rock mint műfaj milyen meghatározó szerepet játszik az életükben. 2005 augusztusában az első év termését lemezre vették, így készült el az 5 számos demó EP Skank and Roll címmel. 2005 őszétől a zenekar már teljes mértékben koncertképessé vált, azóta koncertjeikkel városról városra járnak Dunántúl-szerte. A 2006-os Sziget Fesztiválon a legjobbnak járó díjjal térhettek haza. Jelenleg a veszprémi Petőfi Színházban Garaczi László Plazma című kortárs darabjában működnek közre zeneszerzőként és előadóként. Első 10 számos albumuk a Detour a közeljövőben készül el, szerzői kiadásban.

Gonzo/Debrecen

A Gonzo zenéjére kezdetektõl fogva az angolszász zenei kultúra „nyomta rá bélyegét": a 2004-2005-ös magyar nyelvű számokban is jelentõs britpop hatás mutatkozott, keverve némi pszichedelikus tartalommal. Jelenleg egyre inkább a modernebb hangzások felé látszik elmozdulni a Gonzo muzsikája – a 90-es évekre jellemző britpopot a kornak megfelelő újhullámos hangszerelés váltotta fel -, illetve jelentős változást hozott az angol nyelvű szövegekre való áttérés is. Az eddigi felvételeken csak nyomokban jelen lévő elektronika hangsúlyosabb szerepet kap, de természetesen továbbra is az élő, dinamikus, táncolható gitárzene mellé teszik le a voksukat.

Lincoln/Nyíregyháza

A Lincoln zenekar 2005 nyarán alakult Nyíregyházán, Bartha Tamás (basszusgitár), Gulyás István (billentyűs hangszerek) és Horváth Róbert (dob) közreműködésével. Rövid időn belül csatlakozott hozzájuk Kővári Gábor énekes-gitáros, valamint rátaláltak Kelemen László gitárosra is. A Lincoln zenekar stílusára az indie, brit-pop, power-pop és alternatív műfajok a jellemzők. 2007 februárjában négy dalt rögzítettek a Public Relations című hanganyagukra, a Choppers Live versenyen különdíjasok, az Azfeszten ötödikek és közönségdíjasok lettek idén. Folyamatosan koncerteznek, elsősorban Budapest, Nyíregyháza, Debrecen városokban.

Nasmith/Gyomaendrőd

A Nasmith zenekar 2002 szeptemberében alakult Gyomaendrődön, és a dallamos riffekre épülő metal zene égisze alá szokták őket aposztrofálni. A folyamatos koncertezések, tehetségkutatókon elért dobogós helyezések meghozták az eredményt a banda számára: rendszeres fesztivál fellépő zenekarrá nőtte ki magát olyan helyszínekkel, mint a mezőtúri Wanted, Wan2, Tokaj Hegyalja, Rockmaraton, M.A.M.F., Sziget, Tőserdő, Azfeszt, stb. Eddig 4 EP-t jelentettek meg, a legutóbbi a Fegyver a kezedben címre hallgató szerzeményükre már a zenész szakma és a média is felfigyelt. Jelenleg az 5., Ellenszer névre hallgató EP terjesztésével és bemutatásával vannak elfoglalva.

nemEZ/Szeged

Születtünk a 2007-es tavaszi ébredéssel, megannyi termés- és élményálommal. Zenevágyunkat nem ötvözik misztériumok, filozófiák, csupán az örömmuzsika – de innen kezdve, hogy nyilvános merényletet követtünk, a visszajelzések, a közösségi-közös élmények is meghatározók. A csapat életképességét ezek biztosítják, nem pedig az egymást elválasztó km-ek (abból is van egy pár!). Jelenleg csapatszellemülünk, nemsokára közönségképesek leszünk, amit már nagyon várunk!"

Seen/Budapest

A zenekart 2005-ben alapította Kolozsi Péter, aki instrumentális, progresszív rock és metál alapú zenékhez keresett és talált zenésztársakat Ratkóczi Huba és Somló Dániel személyében. A trió 2007-ben csatlakozott az újjáalakuló Esclin Syndo együtteshez. A sikeres közös munkák eredményezték, hogy Berger Dalma és Sándor Dániel vendégszerepelnek a Seen zenekarban. Saját stílusmeghatározásuk a trip-core.

Az 1984-ben megszületett Austrian Band Contest (ABC) tehetségkutató verseny mindössze 4 zenekar versengéséből alig húsz év alatt nőtte ki magát 6 nemzet több mint 400 fellépőjét megmozgató, számos nemzetközi és 20 osztrák selejtezőt magában foglaló, magas rangú zenei tehetségkutatóvá, amelyre évenként ma már nemzetközi szinten átlagosan 30 ezer néző vált jegyet. A első, három évvel ezelőtti magyar állomás jelentette a verseny nemzetközivé szélesedését: hazánk egyetlen nemzetközi színtérre való kijutást biztosító tehetségkutatója a Budapest.Rock.N.Roll (BPRNR) programszervező irodával folytatott igen jó szakmai kapcsolatnak köszönhetően jutott el hozzánk.

A Becherovka cseh gyógynövénylikőr több mint 200 éves múltra tekint vissza. A 21 gyógyhatású növény kivonatát tartalmazó italból ma már kétpercenként vásárolnak egy üveggel a világban. Hazánkban a Becherovka évtizedek óta kedvelt ital, évi majd 300 000 liter eladásával a második legnagyobb márka az import gyomorkeserűk szegmensében. A gyógynövénylikőrt ízvilága, egyedisége és mixelhetősége a legismertebb márkák közé pozicionálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük