Európa legmodernebb filmstúdió komplexumát mutatta be – sajtótájékoztató keretében – a legnagyobb hollywoodi független studió, a Raleigh Studios.

 

 

Európa legmodernebb filmstúdió komplexumát mutatta be – sajtótájékoztató keretében – a legnagyobb hollywoodi független studió, a Raleigh Studios.

 

 A cég leányvállalata, a Raleigh Studios Budapest – amely az amerikai anyavállalat európai központjaként fog működni – teljes körű produkciós szolgáltatásokat nyújt majd játékfilmek, reklámfilmek és televíziós alkotások elkészítéséhez: az előkészítéstől a forgatáson át az utómunkákig. A 17 milliárd forintos projektet az amerikai stúdió magyar befektetőkkel, az Origo Film Grouppal közösen hozta tető alá. Michael Moore, a Raleigh elnöke korábban arról számolt be, hogy a magyar komplexum a hollywoodi stúdiók színvonalát követi, és az öreg kontinens legnagyszerűbb stúdiójakén működik majd.

„Az Origo Film Group, a Raleigh Studios Budapest és a FotoKem Budapest örömmel mutatja be leendő partnereinek teljeskörű szolgáltatást nyújtó, a legmodernebb technikákat felvonultató új, budapesti stúdióját".- kezdte budapesti sajtótájékoztatóját Michael Moore, a Raleigh elnöke. A hat év előkészítő munka után 2010 áprilisában átadott, mintegy 17 milliárd forintos, 18 hektáron felépült közel 40,000 m2 alapterületű új épületeket magába foglaló beruházás mostantól várja a hazai és a nemzetközi filmeseket, akiknek első osztályú munka körülményeket kínál. 

2004-ben  film-produkciós és pénzügyi szakemberekből álló magyar befektetők csoportja elsőként ismerte fel a hollywoodi színvonalú filmgyártás európai meghonosításának jelentőségét és együttműködés jött létre az Egyesült Államok legnagyobb független filmstúdiójával, a Raleigh Studios-zal. Ennek a stratégiai partnerkapcsolatnak köszönhetően jött létre az Origo Film Group. A helyszín kiválasztásánál döntő szerepet játszott, hogy noha a stúdiókomplexum élvezi egy európai főváros külvárosának békés, nyugodt környezetét, mégis könnyen és gyorsan elérhető a belváros, csakúgy mint Budapest nemzetközi repülőtere.  A beruházás különlegessége, hogy a filmgyártás területén a világ meghatározó, piacvezető szolgáltató cégei hoztak létre egy olyan központot, mely kényelmes munkavégzést és egyedülálló technológiai előnyöket nyújt a filmkészítőknek. A Raleigh Studios Budapest stúdiói, irodahelyiségei, műhelyei és raktárai, a Hollywood Rentals lámpa és eszközparkja, a Fotokem Budapest teljeskörű filmutómunka szolgáltatásai, valamint a Raleigh Film Budapest kimagasló szakmai csapata által nyújtott első osztályú szolgáltatások mellett komoly pénzügyi előnyt jelent a tapasztalt magyar filmes szakemberek amerikai illetve nyugat-európai viszonyokhoz képest költséghatékony helyi szakalkalmazotti díjazása. Mindemellett kiemelendő Budapest változatos épített környezete, amely a világ számos városát megidéző forgatási helyszínként is szolgálhat, ezzel vonzóvá téve a beruházást és annak helyszínét a külföldi producerek számára.

 Magyarország egyik legnagyobb vonzereje, az immár hat éve létező és működő, filmprodukciók számára igénybe vehető 20%-os adóvisszatérítés lehetősége.  Amellett, hogy ez természetesen jelentős előnyöket jelent a produkció számára, ma egyben elengedhetetlen eszköze is egy-egy film Magyarországra hozatalának. A világ minden részén vannak adókedvezmények, így komoly verseny alakult ki ezen a téren az országok között. Magyarországnak egyértelműen előnyös az adókedvezményi rendszer fenntartása, hiszen tanulmányok azt mutatják, hogy az idegenforgalomban, a szállítmányozásban, a fogyasztásban és más területeken kimutatható multiplikátor hatásokat nem számítva is a magyar állam 24%-ot keres minden adókedvezményre fordított forint után, nem beszélve a mintegy 5000 főt foglalkoztató magyar filmipar fejlesztéséről és arról a többletforrásról, amit a külföldi filmek Magyarországra hozva a GDP-t gyarapítják. A filmiparnak – a gazdasági hatásokon túl – jelentős szerepe van az országimázs alakításában. A filmprodukciós cégeknek ugyanis ahhoz, hogy külföldi filmeket Magyarországra tudjanak hozni, először az országot kell bemutatniuk a partnereik számára, mellyel jelentős mértékű promóciót fejtenek ki az ország érdekében.

Az Origo Film Group az amerikai filmipar piacvezető szolgáltatója, a Raleigh Studios segítségével hitelesíti az amerikai megrendelők szemében, hogy Magyarország képes a nagyköltségvetésű produkciók magas színvonalú kiszolgálására.   

A Raleigh Studios Budapest a Raleigh Egyesült Államok-beli létesítményeiben megszokott, hollywoodi szintű szolgáltatásokat nyújtja ügyfeleinek a régió versenyképes árain. A budapesti komplexumban mintegy 20,000 m2-en kilenc, a legmodernebb igényeknek megfelelő műterem van, melyek közül a legnagyobb 4.400 m2-es, minden igényt kielégítő minőségű hangszigeteléssel épült. A légkondícionálóval ellátott műtermekben a produkciós igényeket messzemenőkig kielégítő technológia megoldások  biztosítják az eredményes és hatékony munkavégzés lehetőségét. A stúdió területén belül elegendő mennyiségű őrzött parkolóhely, valamint egy 5 hektáros külső forgatási helyszín és produkciós helyiségek is találhatóak.

Raleigh Film Budapest – A Raleigh Studios Budapest szolgáltatásokat nyújtó részlegével, a filmgyártó-barát filozófiával és az üzleti élet minden területére kiterjedő, széles kapcsolatrendszerrel igyekszik messzemenőkig partnere lenni a különböző filmes produkcióknak. Az Egyesült Államokból érkezett, magasan képzett produkciós vezetők valamint több éves játék- és reklámfilmes tapasztalatokkal rendelkező, kiváló magyar produkciós szakemberek szolgáltatásaival igyekeznek a legkritikusabb filmgyártók bizalmát is elnyeri. Kiegészítő szolgáltatásaik közt pedig a jelmezkölcsönzés, díszlettervezés és díszletépítés is szerepel.

A Hollywood Rentals – az Egyesült Államok legnagyobb világítástechnikai eszközparkjával rendelkezik és az elsőszámú szolgáltató cég a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján az ügyfeleik rendelkezésére áll. A versenyképes árak valamint a rugalmas csomagdíjak a produkciók költséghatékony megvalósulását segítik elő. A filmes világítástechnikai eszközök mellett generátorokat és produkciós járműveket is ajánlanak ügyfeleiknek.

A Hollywood Rentals közép-kelet európai bázisát Magyarországon hozta létre. Egy vadonatúj beruházás keretében, Budapesttől 100 km-re, erdőtelki székhellyel végzi – a régió 10 országát lefedő – szolgáltatását, melynek megvalósítását az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program – támogatási rendszeréhez benyújtott pályázat útján – 500 millió forintos Európai Unios támogatással segítette életre. A filmgyártási folyamatokkal összefogű komplex technológiai beruházás keretében egy lámpa, jármű és egyéb filmipari eszközök javításával, karbantartásával foglalkozó bázis épül.

FotoKem Budapest – A FotoKem Film and Video 1963-óta áll a stúdiók és független filmgyártók rendelkezésére innovatív utómunka szolgáltatásaival a kaliforniai Burbankban. Az Origo Film Group tulajdonában lévő komplexumában található új utómunka létesítmény a FotoKemtől megszokott, megbízható színvonalat nyújtja partnereinek, beleértve a 16 mm-es és 35 mm-es filmek hagyományos filmes valamint a kor igényeinek megfelelő nagyfelbontású digitális feldolgozását. A magasan képzett külföldi és hazai szakemberek a nap 24 órájában állnak az ügyfelek rendelkezésére, kielégítve a produkciós szüségleteket. A stúdió rendelkezik egy vizuális effekt részleggel is, melynek szolgáltatásai a korszerű filmgyártás elengedhetetlen részét képezik. A két, nagyméretű vetítő terem alkalmas 35 mm-es, adat és videó vetítésre, illetve akár rendezvények, helyszínéül is szolgálhat. Mindemellett nagy figyelmet fordítottak a nagysebességű hálózati infrastruktúra kialakítására, így mind a komplexumon belül, mind azon kívül nagy sebességű adatátviteli lehetőséget kínálnak ügyfeleiknek.

Az Origo Film Group kiegészítő szolgáltatásokkal segíti az ügyfelek munkáját.  Jogi és Pénzügyi szolgáltatásaik közt vállalják – egyebek mellett – a Magyaroszágon elérhető filmes előnyök és adóvisszatérítések megszerzésével kapcsolatos adminisztrációt. Helyszín Irodájuk kiterjedt adatbázisával segít az elő-produkciós igények kielégítésében, ajánlva változatos, Közép- és Kelet Európai forgatási helyszíneket. Az Origo Film Group jelenleg egy Képzési Központ létrehozásán dolgozik, mely lehetőséget teremt arra, hogy a filmes szakemberek a legkorszerűbb filmes technikákat, technológiákat elsajátíthassák, valamint új szakemberek képzésével a magyar filmesek következő generációjának kialakulását segíti elő.

A stúdió komplexum megvalósításában a Magyar Fejlesztési Bank Zrt vesz részt finanszírozó bankként,  amely piaci feltételekkel biztosított hitelkonstrukciót alakított ki a projekt számára.

A projekt Egyedi Kormány Döntés keretében 178 millió forint összegű támogatásban részesült. A konstrukció annyiban eltérő a megszokott támogatási struktúráktól, hogy az Origo Film Group a Támogatóval nemcsak utófinanszírozásban egyezett meg, ami megszokott az állami támogatások esetében, hanem vállalta, hogy csak akkor hívja le a támogatást, amikor a támogatás feltételeit az 5 éves monitoring időszak alatt már teljesítette.

És külön köszönet illeti a helyet adó XV. ,kerület vezetését, hogy segítő szándékkal állt a beruházás mellé és rugalmas együttműködéssel segítette a studió komplexum létrejöttét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük