Érdekes jelenségre figyeltem fel, mondja fiatal szomszédom kávézgatás közben. A magyar ember kompatibilis.

Érdekes jelenségre figyeltem fel, mondja fiatal szomszédom kávézgatás közben. A magyar ember kompatibilis.

Ha megnézzük az utóbbi évek közszereplőit, azt tapasztalhatjuk, hogy villámgyorsan tudnak váltani. Szóvivőből államtitkár, polgármesterből főigazgató főorvos,  főtanácsadóból bankelnök, nagykövetből múzeumigazgató. Miniszeri megbízottból igazgatótanácsi tag, képviselőből főszerkesztő. És így tovább mint Molnár Ferenc Egy,.kettő három c. színdarabjában. Ez tipikusan magyar jelenség, tette hozzá ellentmondást nem tűrően. Igazad lehet, bólogattam, de azért én körülnézek egy kicsit. Tudod lexikonok, történelemkönyvek és persze a Google.

   Pár nap múlva újra találkoztunk. Na, mire mentél az elméletemmel? Hát találtam egyet-mást. Például Aldo Moro, aki alapítványi elnök, képviselő, igazságügyi miniszer, közlekedési miniszter, külügyminiszter, miniszterelnök és államelnök volt, amíg a Vörös Brigádok befejezték a pályafutását. Vagy Willy Brandt, aki élete során történész, újságíró, katonai attasé, Nyugat-Berlin főpolgármestere, külügyminiszter, végül kancellár lett. Urho Kekkonen ügyvéd, külügyminiszter, igazságügyi miniszter és miniszterelnök volt mielőtt Finnország elnökévé választották.. De említhetném Harold Macmillant is, aki gyarmatügyi államtitkárból lett légyügyi miniszter, hadügyminiszter, pénzügyminiszter (tudjuk, a háborúhoz három dolog kell…..), külügyminiszter, miniszterelnök, végül egy nagy könyvkiadó vállalat igazgatója. Megemlíthetném Georgisz Papadopuloszt is, aki mielőtt a Görög Köztársaság elnöke lett volt katonatiszt, tanár, oktatás- és vallásügyi miniszter, hadügyminiszter, belügyminiszter, külügyminiszter, miniszterelnök, régens.

   Igazad van, akkor a kompatibilis közéleti szereplő európai jelenség. Itt van még egy bizonyíték, hogy Európa szerves része vagyunk.

   Hát nem éppen. Afrika is ebben a cipőben jár. Jean-Bédel Bokassa, Elefántcsontpart császára miniszteri tárcáit váltogatta. Volt földművelésügyi és állattenyésztési miniszter, kereskedelmi és iparügyi miniszter, szállítási és bányaügyi miniszter, repülésügyi miniszter, igazságügyi miniszter és miniszterelnök. Mellékesen említem meg, hogy 17 felesége volt, akik 50 gyereket szültek neki. De nézzük tovább. Mohamed Nimeri első komolyabb pozíciója gazdasági és tervezésügyi miniszter. Majd a fegyveres erők főparancsnoka, pénzügyminiszter, külügyminiszter, miniszterelnök, majd a Szudáni Köztársaság elnöke. És a híres ugandai Amin Dada. Minden Földi Vadak és Minden Tengerek Halainak Ura. Tájékoztatási és rádióügyi miniszter, egészségügyi miniszter, vezérkari főnök (Hoppá! Vajon miben sántikált?), belügyminiszter, külügyminiszter, hadügyminiszter, miniszterelnök, Uganda teljhatalmú elnöke.

   Ne feledkezzünk meg Ázsiáról sem. Nézzük meg Indira Gandhi, India első miniszterelnöke Nehru tragikus sorsú leányát. Volt tájékoztatási- és rádióügyi miniszter, atomenergiaügyi miniszter, űrkutatásügyi miniszter, elektronikai miniszter (nem akartam elhinni, hogy ilyen is volt a világon), hadügyminiszter, tervezésügyi miniszter, belügyminiszter, gazdaságügyi miniszter, végül miniszterelnök. Aztán Jumzsagíjn Cedenbal, Mongólia. A Kereskedelmi és Ipari Bank elnöke, az Állami Tervhivatal vezetője, pénzügyminiszter, hadsereg-főparancsnok, végül államfő.

   A Homo universialis a világ minden táján megtalálható.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük