A Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport elindította honlapját http://www.fajdalomnelkul.eu/  címmel. A portál létrehozásával azoknak nyújtanak segítséget, akik állandó fájdalomérzettel élik életüket, de még nem kaptak megfelelő orvosi segítséget, nem tudják hová forduljanak.

 

  A Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport elindította honlapját http://www.fajdalomnelkul.eu/  címmel. A portál létrehozásával azoknak nyújtanak segítséget, akik állandó fájdalomérzettel élik életüket, de még nem kaptak megfelelő orvosi segítséget, nem tudják hová forduljanak.

 

 Akiknél már diagnosztizálták a neuropátiás (idegi eredetű) fájdalmat, szintén fontos tudnivalókat találhatnak a weboldalon. A honlap készítőinek célja, hogy az érdeklődők olyan információkhoz jussanak, melyek segítenek a neuropátiás fájdalom jellegzetes tüneteinek -éget, szúr, bizsereg- felismerésében, és útmutatást adnak a további teendőkkel kapcsolatban. A weboldalon megtalálható azon szakrendelések országos listája is, ahol szakorvosok látják el az érintetteket, akiknek a száma a Szonda-Ipsos felmérése alapján hazánkban meglehetősen magas.

A kutatás szerint Magyarországon a lakosság kb. 11 %-a szenved állandó fájdalomérzettől, mely a megfelelő kezelés hiányában, vagy téves diagnózis felállítása miatt hosszútávú szenvedést és jelentős életminőség-romlást eredményez az érintettek számára. Az esetek nagy százalékában a neuropátiás (idegei eredetű) fájdalom tehető felelőssé ezért az állandó, kínzó fájdalomérzetért. A lakosság körében ez a fájdalomtípus kevéssé ismert, még a szakemberek is gyakran helytelenül, reumatikus fájdalomként diagnosztizálják.

Az új honlapon érthető formában kerülnek ismertetésre a tipikus tünetek, illetve a kezelési lehetőségek. Az orvosok által is alkalmazott kérdőív kitöltésével könnyen eldönthető, vannak-e neuropátiás fájdalomra utaló tüneteink, érdemes-e orvoshoz fordulni. A honlapon keresztül lehetőség van a személyes kérdések feltevésére is, melyekre a Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport tagjai válaszolnak, és tanácsokkal látják el az érdeklődőket a betegség kezelésével kapcsolatban.

Akik személyesen szeretnének konzultálni, azok számára elérhető a szakrendelések országos listája. Ez komoly segítséget jelent azoknak, akik megoldást szeretnének problémájukra, és javítani akarnak életminőségükön az állandó fájdalomérzet megszüntetésével. Ennek kulcsa a helyes terápia, melynek lehetőségeiről szintén tájékoztatást nyújt az új honlap.

A weboldal azok számára is tartogat információkat, akik már kezelés alatt állnak. Nekik készült az a pár perces film, mely a láb helyes ápoláshoz ad útmutatást. Ez főleg azokat érinti, akik cukorbetegségük szövődményeként szenvednek a neuropátiás fájdalomtól, és fokozottan kell figyelniük végtagjaik egészségére és épségére, de természetesen bárki számára hasznos lehet.

A neuropátiás fájdalom létrejöttét, azaz az idegek sérülését, számos betegség vagy akár baleset is okozhatja. Kialakulhat cukorbetegség, sclerosis multiplex, gerincsérülés következtében, valamint azoknál a daganatos betegeknél, akiket besugárzással vagy kemoterápiával kezeltek.

A Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport idén tavasszal kezdte meg működését, tagjai:

 – Prof. Dr. Kempler Péter egyetemi tanár, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika Neuropathia Laboratóriumának vezetője,

 – Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Klinikájának igazgatója,

 – Dr. Budai Erika, a Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházának főorvosa,

 – Dr. Kiss Gábor, az Árpád Kórház Neurológia Osztályának főorvosa,

 – Dr. Hittner György, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Központi Ambulancia vezető főorvosa

 – Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke.

http://www.fajdalomnelkul.eu/Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük