2014. január 15-én a Kúria Tárlat keretében Horizont + címmel Somodi Ildikó DLA textilművész kiállítása nyílik a Klebelsberg Kultúrkúriában. Egyúttal megtekinthető a Klebelsberg folyosói tárlatán a 60 év, 60 diakép – 60 grafikus kiállítása.

 

2014. január 15-én a Kúria Tárlat keretében Horizont + címmel Somodi Ildikó DLA textilművész kiállítása nyílik a Klebelsberg Kultúrkúriában. Egyúttal megtekinthető a Klebelsberg folyosói tárlatán a 60 év, 60 diakép – 60 grafikus kiállítása.

 

Horizont +

Alkotói gondolatok Somodi Ildikótól:

„Az alkotásban mindig a szövés, a festés és a rajzolás hatásainak közös, együttes megoldásaira kerestem a lehetséges válaszokat. Műveimmel így határokat sértek, vagy inkább oldok fel, amit izgalmas feladatként élek meg.

Festés közben anyag, minta – technika hatásai befolyásolnak, szövés közben folyamatos átalakulás, áramlás zajlik, felülírva olykor az előre elgondoltat is.

A szövés, mint a rendezés formája, egyrészről meghatározottság, előre elgondoltság, fegyelem, folyamatos ritmikus teremtés. Másrészről életforma, párbeszéd, kérdésfelvetés és válaszadások folyamata, gondolatáramlás, miközben a tervek szintjén megfogalmazott gondolat folyamatosan kiegészül, átitatódik, felerősödik, vagy éppen elhalkul. 

Alkotásaim nem értelmezhetőek a kárpitok tradicionális funkciójában, azonban elkerülve az esztétizmus csapdáját, meghatározott térben, kommunikációs funkciójukban hiszem, hogy értelmet nyernek.

Balassa Péter az alkotást kérdezésnek, kérésnek tartja, azt mondja, hogy az alkotás értelme a kérelem, annak van értelme, hogy kérjük a létezés hagyatkozását, felnyílását, hangsúlyozza, hogy nem válaszoló lény az ember, hanem kérdező és kérő, párhuzamot vonva az imádság és a kérelem költészete között. E párhuzam számomra is fontos megtapasztalás, amikor az alkotás emlékezés és kérdezés, kérés, a mű a keresés ajándékaként tárul fel.

Az alkotásaimban ezért törekszem az emlékeztetés, emléket állítás felelősségében meglelt kölcsönös kérdezés és töltekezés lehetőségét kibontani."

A kiállítást N. Dvorszky Hedvig művészettörténész 2014. január 15-én 18 órakor nyitja meg. A tárlat 2014. február 5-ig látogatható.

 

2014. január 13-tól tekinthető meg a Klebelsberg folyosói tárlatán a 60 év, 60 diakép – 60 grafikus kiállítása. A kiállítás áttekintés a diafilmek változatos világáról, tisztelgés és emlékezés a 60 éves diafilm történetére.

 

Mindannyiunk gyerekkorának egyik meghatározó élménye a diafilmezés. Generációk nőttek fel a különböző mesefilmeken, irodalmi adaptációkon, történeteken. A diafilmeken szereplő képek mélyen megmaradtak emlékezetünkben, ma is mosolyt csal az arcunkra egy-egy kocka felidézése.

 

A történeteket, meséket ismert és elismert grafikusok, festő- és iparművészek varázsolták elénk. Így többek között Gyulai Líviusz, Marék Veronika, Sajdik  Ferenc, Zórád Ernő is gyakorta rajzolt diafilmeket  A több száz film sok művész keze munkáját dicséri, hiszen minden egyes kocka egy-egy önálló műalkotás is egyben. A most 60 éves Diafilmgyártó Kft-nek köszönhetően a képek a mai napig az eredeti funkciójuknak megfelelően, diafilm formájában is élnek, léteznek és közvetítik a gyermekek felé az irodalmat. A tárlaton az 1954 óta készült filmeket alkotók munkáiból mutatnak keresztmetszetet, ezzel is tisztelegve munkásságuk előtt.

2014. február 16-ig látogatható.

 

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom utca 2-10.

 

http://www.kulturkuria.hu

 

Lantai József