2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HÚSVÉT 2009

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/23492"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/huvet.thumbnail.jpg" border="0" width="80" height="100" /></a></span> <p>Húsvét ünnepének közeledtével a Magyar Posta hagyományaihoz híven forgalmi bélyeget bocsát ki. A 2009. évi üdvözlőlapok és levelek ünnepi díszbe öltöztetéséhez Réti Zoltán festőművész, Juhászkereszt c. alkotásáról készült bélyegújdonságot ajánljuk.</p><p> 

 huvet.thumbnail

Húsvét ünnepének közeledtével a Magyar Posta hagyományaihoz híven forgalmi bélyeget bocsát ki. A 2009. évi üdvözlőlapok és levelek ünnepi díszbe öltöztetéséhez Réti Zoltán festőművész, Juhászkereszt c. alkotásáról készült bélyegújdonságot ajánljuk.

 

 huvet.thumbnail

Húsvét ünnepének közeledtével a Magyar Posta hagyományaihoz híven forgalmi bélyeget bocsát ki. A 2009. évi üdvözlőlapok és levelek ünnepi díszbe öltöztetéséhez Réti Zoltán festőművész, Juhászkereszt c. alkotásáról készült bélyegújdonságot ajánljuk.

 

 A kép közepén a távolban látszik a juhász fekete kalapjában, körülötte a fehér bárányok, a tavasz, a megújulás hírnökei. Az előtérben az életet adó termőföld kalászai látszanak a kék ég alatt. A kompozíció egyben a keresztre feszített Jézus Krisztus képét is ábrázolja. A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon Réti Zoltán Mise a szabadban c. festménye látható. Az alkalmi bélyegző a borítékon látható festmény részlete, a templom előtti Krisztus kereszt stilizált rajza.

Réti Zoltán (1923) Nagyorosziban született, majd Érsekvadkerten és 10 éves kora óta Balassagyarmaton él. 1942-ben végzett a miskolci Tanítóképzőben, ahol tanítói és kántori oklevelet szerzett. Katona évei alatt fogságba esett, kalandos úton az Északi tengertől eljutott Bajorországba, ahol portréfestésből és templomi orgonálásból tartotta el magát. 1946-os hazatérését követően Patvarcon tanított, kórust vezetett, kántorizált. 1953-ban Budapesten megszerezte a zenetanári oklevelet. Balassagyarmaton zeneiskolát alapított, melynek igazgatója és tanára volt húsz éven át. Évtizedekig tanított a Bajcsy Általános Iskolában, a Balassi Bálint Gimnáziumban, a Tanítóképzőben és a Szántó Kovács János Gimnáziumban.

A háború miatt megszakadt képzőművészeti tanulmányait nem adta fel és 1969-ben elvégezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát. Festészetében az olaj és grafika mellett az akvarell műfaját kedvelte leginkább, a nógrádi táj, nevezetes nógrádiak (Madách, Mikszáth, Balassi, Komjáthy) és műveik, továbbá a Biblia megjelenítése foglalkoztatta leginkább.

Számtalan díj, elismerés, kitüntetés birtokosa: Apáczai Csere János díj, Madách díj, Köztársasági Arany Érdemkereszt, Szabolcsi Bence díj. Díszpolgár Nógrád megyében, Nagyorosziban, Balassagyarmaton és Érsekvadkerten is. (Forrás: www.agt.bme.hu/balassi/retiportre.html)

www.posta.huwww.posta.hu

Megjelenési időpont: 2009. február 24.

Gyártó nyomda: Pénzjegynyomda

Tervezőművész: Nagy Péter

Fotóművész: Hajdú József

Nyomdai eljárás: ofszet

A bélyeg perforálási mérete: 30 x 40 mm (50 bélyeg/ív)

Példányszámát a forgalmi igények határozzák meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.