A húsvéti hétvégén is világsztárokkal, izgalmas programokkal és különleges élményekkel várja fesztiválozóit a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

 

A húsvéti hétvégén is világsztárokkal, izgalmas programokkal és különleges élményekkel várja fesztiválozóit a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

 

A Magyar Állami Operaház március 29-én és április 1-jén Wagner „húsvéti operáját", a Parsifalt tűzi műsorára, méghozzá külföldi művészek vendégjátékával: Eric Halfvarson, Heiko Trinsinger énekesekkel, a karmesteri pálca pedig a kiváló Stefan Soltész kezében lesz majd.

„A legmélyebb értelmű szimbólum, amit valaha is a vallás érzékelhető szellemi magjának tartalmaként kitalálhattak" – fogalmazta meg nézetét a misztikus Szent Grálról Richard Wagner, akit szinte teljes pályafutása során foglalkoztatott a Wolfram von Eschenbach középkori eposzából megismert Parsifal alakja. A balga szent végül a legutolsó Wagner-zenedráma, helyesebben „fennkölt ünnepi színjáték" részvétteljes címszereplője és megváltó hőse lett. Az 1882-ben bemutatott művet olyannyira áthatották a vallásos és filozófiai mozzanatok, hogy az öntudatos alkotó el is tiltotta a menthetetlenül profánnak vélt operaházakat a Bayreuth számára szerzett Parsifaltól, s határozott tiltása egészen 1914-ig érvényben maradt.

 

Természetesen nem maradunk Bach passiói nélkül – s ugyanígy van ez a sztárokkal is. Pénteken a Máté-passiót az idehaza is óriási népszerűségnek örvendő Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent előadásában hallhatjuk a Művészetek Palotájában. Szólót énekelnek: Dorothee Mields, Hana Blazikova, Thomas Hobbs, Sebastian Kohlhepp, Maximilian Schmitt, Damien Guillon, Robin Blaze, Peter Kooij, Stephan MacLeod, Andrè Schuen. Másnap a János-passiót Christoph Prégardien vezényletével adja elő a Le Concert Lorrain olyan kiváló szólistákkal, mint Anna-Lucia Richter, Ingeborg Danz, Eric Stoklossa, Dashon Burton, Yorck-Felix Speer.

Philippe Herreweghe 2010-ben nyerte el Lipcse város Bach-medálját. Ugyanebben az évben ünnepelte az általa alapított Collegium Vocale Gent fennállásának negyvenedik évfordulóját. A kórus világhírét – sok egyéb mellett – Bach-előadások alapozták meg. 2007-ben Budapesten egy áttetszően letisztult János-passiót hallhattunk a dirigenstől és együttesétől. Herreweghe és a Collegium Vocale Gent ezúttal a Máté-passióval érkezik a Tavaszi Fesztiválra.

 

A tavalyi hatalmas sikerre való tekintettel idén még több tematikus városnéző sétát szerveztünk fesztiválozóinknak!

Március 30-án 11.00 órától indul a Zsidó emlékek a Duna tükrében – Hajós városnézés a Szent István parktól a Szent István parkig; 14.00 órától a budapesti romantika emlékeinek nyomába eredhetünk a Képzelet és érzelem című séta keretein belül. Március 31-én 16 órától az Ahol és ahogy elődeink éltek – Séta a pesti zsidónegyedben fantázianevű városi túra várja azokat, akik szeretnék egy kicsit másként látni ezután kedvenc városukat.

 

A Marc Minkowski vezette Les Musiciens du Louvre a historikus előadásmód egyik legkiválóbb, leginvenciózusabb, legeredetibb együttese – nem csoda, hogy nagy szerepük volt abban, hogy a barokk zene ismét divatossá vált. Hozzánk Mozart c-moll miséjével és Bach-kantátákkal érkeznek március 31-én.

A Les Musiciens du Louvre tevékenysége szorosan kapcsolódik a barokk zene franciaországi újrafelfedezéséhez, az évek során a historikus előadásmód egyik legkiválóbb, leginvenciózusabb, legeredetibb együttesévé vált. A zenekar Händel, Purcell, Rameau, valamint Haydn és Mozart műveinek előadásaival világszerte nagy sikereket aratott. Az együttes repertoárja bővítésekor nagy hangsúlyt fektet a 19. századi francia zene – Berlioz, Bizet, Offenbach, Fauré – népszerűsítésére. Az együttes vezetője Marc Minkowski, székhelye 1996 óta Grenoble.

 

A Verdi- és Wagner-év miatt kevesebb szó esik róla, de Szergej Rahmanyinov születésének is idén ünnepeljük a 140. évfordulóját. Ez alkalomból április 1-én 11 órától a Szent Efrém Kórus ad koncertet az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban.

 

Este a Művészetek Palotájában az elragadó francia szopránénekesnő Patricia Petibon, a Münchener Kammerorchester kíséretével ejti majd ámulatba a közönséget.

Az ünnepelt francia szoprán a régi zene specialistájaként alapozta meg világhírét. William Christie „fedezte fel", 1996-ban, a Párizsi Operában Rameau Hippolyte et Aricie című operájának egyik kis szerepét formálta meg varázslatosan. A következő években a régi zene olyan nagy egyéniségei foglalkoztatták, mint Sir John Eliot Gardiner, Nikolaus Harnoncourt, Sir Roger Norrington, Christophe Rousset vagy Marc Minkowski. Az elmúlt évtizedben Petibon sikerrel hódított meg Mozart-, Donizetti- és Richard Strauss operaszerepeket, 2010-ben pedig Berg Luluját énekelte Genfben, Salzburgban és Barcelonában. Egyik kritikusa szerint Patricia Petibon hangja, énekkultúrája rendkívül sokszínűvé, flexibilissé vált az elmúlt évtizedben, erre a fejlődésre, változásra kevés pályatársa lenne képes. 2008-ben jelent meg első önálló árialemeze (Amoureuses), mely a következő évben elnyerte a BBC Music Magazine „Legjobb operalemez" díját. 2010-ben olasz barokk áriákból készített Rosso című albumát az Andrea Marcon vezette Velencei Barokk Zenekarral vette fel. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy harmadik szólólemezének (Melancolía) anyagát spanyol zarzuela-dalokból és áriákból állította össze.

 

A Thália Színházban pedig a „Halljunk szót!" című előadást láthatják, amely húsvét hétfőjének népszokásaiba enged bepillantást, a „Fölszállott a páva, 2012" népzenei és néptánc

verseny résztvevőinek közreműködésével.

 

www.btf.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük