2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Húsz éve működik sikeresen az Óbudai Társaskör

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/17850"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Tarsaskor.thumbnail.jpg" border="0" width="52" height="100" /></a></span> <p>Október elsején ünnepli az Óbudai Társaskör  a 20. születésnapját,  annak idején a Zene Világnapján nyitotta meg kapuit a kultúra iránt érdeklődő közönség előtt.  A kapcsolódó őszi programokról a Társaskör új vezetői,  <em>Harsányi Mária</em> igazgató és <em>Tóth Péter </em>művészeti vezető tájékoztatta a médiát 2008.szeptember 22-én.</p><p>

 tarsaskor.thumbnail

Október elsején ünnepli az Óbudai Társaskör  a 20. születésnapját,  annak idején a Zene Világnapján nyitotta meg kapuit a kultúra iránt érdeklődő közönség előtt.  A kapcsolódó őszi programokról a Társaskör új vezetői,  Harsányi Mária igazgató és Tóth Péter művészeti vezető tájékoztatta a médiát 2008.szeptember 22-én.

 tarsaskor.thumbnail

Október elsején ünnepli az Óbudai Társaskör  a 20. születésnapját,  annak idején a Zene Világnapján nyitotta meg kapuit a kultúra iránt érdeklődő közönség előtt.  A kapcsolódó őszi programokról a Társaskör új vezetői,  Harsányi Mária igazgató és Tóth Péter művészeti vezető tájékoztatta a médiát 2008.szeptember 22-én.

A 20 évvel ezelőtt újranyílt Óbudai Társaskör épülete Óbuda egyik ódon szegletén, az Árpádhíd szomszédságában található.  A műemlék jellegű ház eredetit idéző helyreállítása, mintegy tíz évi munka után, 1988-ban fejeződött be.  A helyreállítás az Ybl-díjjal jutalmazott építész, Korompay Katalin tervei alapján zajlott.

Merényi Judit , a most távozó igazgató elmondta, a helyreállítás idején a Társaskör kis csapata a Zichy kastélyban tette kultúrát ápoló teendőit, s a felújítás után örömmel vette birtokba azt a helyet, melyet kitartó munkával azóta  nemcsak Óbuda, de egész Budapest és az ország kulturális és társasági életének jól ismert színfoltjává alakított.

Elmondta, a rendszerváltozás nem kényeztette el a legtöbb művelődési házat (besorolás szerint a Társaskör is ide tartozik) , de Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának vezetése kiemelt figyelmet fordított a helyre, szellemiségét felvállalta, s ez a támogatás a mai napig érezhető. Az elért eredményeket a leköszönő vezető megőrzendőnek, előremutatónak tartja, olyan színvonalnak, amely az erodáló értékek korában megtartani és újraszervezni képes mindannyiunkat.

Milyen programokra számíthatott az ide látogató?

Professzionális művészeti rendezvények, kiállítások,  bridzs, gyermekeknek zenetanítás, fotósok foglalkozása  zajlik a hangulatos környezetben.Felnőtt zenekedvelők itt találkozhatnak a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Budapesti Vonósokkal, az Auer Vonósnégyessel.  A szervezett kamarazenekari foglalkozásokon vidéki és fővárosi kamarazenekarok vesznek részt.

Innen jelentkezik a köztévével közösen rendezett Zeneóra című produkció, s számos rádiófelvételnek is helyet adnak, növelve ismertségüket.

A Művészeti Szalonban tematikus csokorba fűzve találkozik zene, irodalom és képzőművészet.A Társaskör állandó egyik helyszíne a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is, így vonzz külföldi vendégeket is.

A Budapest Ragtime Band is otthonának tudhatja a helyet, még az udvaron is hangversenyek és színházi események zajlanak nyáridőben.

A Társaskör az Óbudai Nyár rendezvénysorozatában kültéri produkciók sorát gondozza, óbudai galériákat támogat, a programok látogatói mindezen tevékenységre építve hozták létre támogató egyesületüket.

A folytatás

A tájékoztatón az Óbudai Társaskör új igazgatója, a 2008.szeptemberétől működő Harsányi Mária ismertette a Merényi Judit által sikerre vezetett intézmény további programját, melynek alapgondolata; a Társaskör szellemiségének továbbvitele, kiteljesítése.

Emlékeztetett a ház előtörténetére;  római villa állt valamikor a helyén, majd a középkorban a „Kocsma az Oroszlánhoz" c. „intézmény"…  Terveik között a karbantartott ház környezetének megújítása szerepel, pl. szeretnék elérni, hogy újra Templom utca legyen.  Irodalmi megemlékezés lesz Krúdy születésének 130. évfordulójáról, „Vendég a Nyugat asztalánál" címmel. A Nyugat és a zene lesz téma a művészeti szalonban, közösen a Petőfi Irodalmi Múzeummal.

A meghonosodott programok őrzése:

Fiatal Muzsikusok Pódiuma koncertekkel,

a Liszt Ferenc Kamarazenekar,

a Budapesti Vonósok,

a Budapest Ragtime Band.

Újdonságok:

az együttesek nyilvános próbáin ingyenesen jelen lehet az érdeklődő nagyközönség.

(Az első, november 23-án, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tart nyilvános próbája.)

Célközönség;  szerény anyagi helyzetűek, nehezen kimozduló idősek, mindenki, aki kíváncsi, hogyan jön létre egy előadás (pl. zeneakadémisták, jazz tanszakos hallgatól, stb. )

Hungaroton Társaskör sorozat:   havonta egy-egy új lemez részleteinek bemutatása, október 9-én lesz az első rendezvény.

Operamesék:   Baranyi Ferenc szerkesztésével és vezetésével, irodalmi indíttatású zenedrámákról.

A fiatal közönséget kívánják bevonni fiatal művészek előadásaival, újszerű előadásokkal, ilyen előadás lesz Balázs Zoltán rendező  A Mikádó című operett vizsgaelőadása.

Különleges kezdeményezés lesz az a koncert, melyen előadják Rossini Kis ünnepi miséjét, a vezető előadók között lesz László Boldizsár (Cotton Club Singers) és a Pa-Dö-Dö-ből  Falusi Mariann.

A születésnap ünnepe:

Születésnapi Szalon

Felidézik a Ház legjellegzetesebb sorozatait, legtipikusabb pillanatait.  A háromrészes esten a Társaskörhöz szorosan kötődő együttesek és előadók lépnek fel  október elsején,  18 órától:

-Hámori Ildikó,  Kiss Mari,  Baranyi Ferenc,  Dunai Tamás, Fehér András,  Kulka János,  Petrovics Emil,

-Kertesi Ingrid,  Sólyom Nagy Sándor,  Papp Nikoletta,  Gaál Csaba – ének,

-Szakály Ágnes,  Farkas Rózsa – cimbalom,

-Holló Mariann,  Harazdy Miklós,  Lőwenberg Dániel,  Stein Ferenc – zongora,

-a Liszt Ferenc Kamarazenekar,  a Budapesti Vonósok,  a Budapest Ragtime Band,

-a Kék Duna Koncert Szalonzenekar.

http://www.obudaitarsaskor.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.