Fazakas Szabolcs quaestor, európai parlamenti képviselő a pénzügyi piacokra vonatkozó parlamenti vita kapcsán a következőket nyilatkozta:

Fazakas Szabolcs quaestor, európai parlamenti képviselő a pénzügyi piacokra vonatkozó parlamenti vita kapcsán a következőket nyilatkozta:

Az Amerikából még tavaly elindult, az ottani szabályozatlan, spekulatív pénzügyi folyamatok által kiváltott pénzügyi válság a várakozásokkal ellentétben nem hogy csillapodott, hanem mára már az egész világot, benne Európát is megrázta.

Az amerikai kormány mellett az Európai Központi Banknak is hatalmas összegeket kell a bankszektorba pumpálnia, hogy elkerülje a pénzügyi összeomlást. Mai ismereteink szerint ez többé-kevésbé sikerült, de ezzel csak a pénzügyi szektorra korlátozva tettek meg minimálisan szükséges lépéseket, de ez nem elégséges ahhoz, hogy ennek a pénzügyi válságnak a gazdasági és társadalmi hatását csökkentsék.

A mostani válság két területen is hosszú távú paradigmaváltást követel az európai döntéshozóktól azért, hogy a jövőben ne csak csökkentsék a pénzügyi válság veszélyét, de segítsék elő a gazdaság stabil növekedését is.

Az amerikai fejlemények bebizonyították, hogy a piac önmagában nem képes az ilyen és ehhez hasonló válsághelyzetek kezelésére. Így szükséges, hogy mielőbb hozzuk létre a magyar részről már tavaly javasolt, és az azóta a francia elnökség által is felkarolt központi európai pénzügyi felügyeletet, amelynek gondoskodnia kellene többek között arról, hogy a bank és pénzügyi rendszerben az ilyen kockázatos spekulatív ügyletek ellenőrizhető, kiszámítható feltételek közé szoruljanak. Ez volna az előfeltétele annak, hogy Európa fokozatosan átvegye a megrendült Amerika szerepét a pénzvilágban.

Ahhoz, hogy a mostani válság által is sújtott európai gazdaság mielőbb a kívánatos növekedési pályára álljon, szükség volna, hogy a pénz- és bankvilág a kockázatos spekulatív ügyletek helyett végre a reálgazdaság finanszírozását helyezze előtérbe. Ennek egyik előfeltétele, hogy az Európai Központi Bank ne csak, mint eddig, az infláció leküzdésére koncentráljon, hanem kedvezőbb kamatokkal segítse elő a reálgazdaság talpraállását.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük