Qui prodest?Qui prodest?Tabajdi az érintetteknek minden segítséget megad az európai fórumokon. Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az EP Mezőgazdasági Bizottságának egyetlen magyar főtagja 2008 szeptember 22-én felszólalt a napirend előtti plenáris vitában.

Qui prodest?Qui prodest?Tabajdi az érintetteknek minden segítséget megad az európai fórumokon. Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az EP Mezőgazdasági Bizottságának egyetlen magyar főtagja 2008 szeptember 22-én felszólalt a napirend előtti plenáris vitában.

Tabajdi elmondta, hogy a piaci diszkrimináció tilalma súlyos megsértésének lehetünk tanúi ma egyes német és osztrák áruházláncok magyar baromfitenyésztő és -feldolgozóipar ellen alkalmazott bojkottja kapcsán. A REWE, a Spar, a Metro és a Kaufland áruházakról van szó.

Tabajdi jelezte, hogy ha az érintett német és osztrák áruházláncok továbbra is fenntartják a diszkriminatív, bojkottot, az Európai Bíróság elé kerülnek. Az említett áruházak két uniós alapelvet is súlyosan megsértenek: a verseny egyenlőségét és szabadságát és a nemzeti alapon történő bármiféle diszkrimináció tilalmát, mert célzottan csak a magyar termékek ellen hirdetnek bojkottot. Tabajdi kiemelte, hogy az érintetteknek minden segítséget megad az európai fórumokon, az Európai Bizottságban és ha úgy döntenek, az európai bírósági eljárásban is.

Tabajdi a vita kapcsán elmondta, hogy a Négy Mancs osztrák állatvédő szervezet és a Hungerit Zrt. között vita bontakozott ki az elmúlt hónapokban libák és a kacsák tömése, az ún. kényszerhízlalás ügyében. A civil szervezet számos magyar baromfifeldolgozó üzemet feketelistára tett, holott nincs olyan uniós jogszabály, amely tiltaná a szakszerű libatömést, amely nélkül nem állítható elő a számos országban méltán kedvelt hungaricum, a libamáj, amelynek előállítása Magyarországon természetesen az állatjóléti előírások betartása és folyamatos hatósági ellenőrzés mellett történik. A magyar termelők ugyanakkor nyitottak arra, hogy tovább javítsanak az állatjóléti feltételeken, ill. jobban tájékoztassák a fogyasztókat.

Tabajdi kiemelte, hogy az állatvédők kampánya miatt az említett áruházláncok semmilyen árut – sovány árut sem – vesznek át a magyar üzemektől. Ez a magyar baromfiágazatnak mintegy 2 milliárd forint kárt okoz idén, ötezer család megélhetését és a magyar hagyományokat veszélyezteti. Az így keletkezett piaci résbe a spanyol és francia versenytársak fognak belépni, kiszorítva a magyar baromfitenyésztőket.

Tabajdi elmondta, hogy ezért a magyar baromfitenyésztők védelmében írásbeli kérdést adott be a Bizottsághoz, amelyben azt javasolja, hogy tekintsék át a kényszerhízlalásra vonatkozó európai uniós szabályozást, annak érdekében, hogy az védje a számos ország étkezési kultúrájában tradicionális termékek előállítását és marasztalja el a magyar árut átvenni nem hajlandó német és osztrák áruházláncokat.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük