Minden idők legnagyobb Európa Kutyakiállításának építési munkálatai folynak már a Hungexpon. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete nagyszabású rendezvényére 2008. október 3-5. között a vásárterület csarnokaiban és szabad területén, valamint a szomszédos Kincsem Parkban kerül sor. Az Európa kiállításra 15000 kutyát, a kapcsolódó speciális rendezvényekre pedig további 8000 kutyát neveztek a világ minden tájáról.

 

Minden idők legnagyobb Európa Kutyakiállításának építési munkálatai folynak már a Hungexpon. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete nagyszabású rendezvényére 2008. október 3-5. között a vásárterület csarnokaiban és szabad területén, valamint a szomszédos Kincsem Parkban kerül sor. Az Európa kiállításra 15000 kutyát, a kapcsolódó speciális rendezvényekre pedig további 8000 kutyát neveztek a világ minden tájáról.

    A három napos rendezvény ideje alatt ugyanazon a területen Nemzetközi Macskakiállítást, díszmadár-, nyúl, tengerimalac- és más kisállat kiállítást is megtekinthetnek a látogatók. Különös jelentőséget ad a kiállításnak, hogy október 4. egyben az Állatok Világnapja is.

    A nézőket egész nap látványos kutyás bemutatók, ügyességi versenyek szórakoztatják. Bemutatót tart az Országos Rendőr Fő-kapitányság Oktatási Intézete és az Országos Vám- és Pénzügyőrség hivatásos munkakutyás csoportja is. A színpadon sztárok közreműködésével hívják fel a rendezők a figyelmet a kiállítás mottójára a " FELELŐS ÁLLATTARTÁSRA ."

    A Hungaricum udvarban magyar étel specialitásokkal és magyar borokkal ismerkedhet meg az a mintegy harmincezer külföldi turista, aki az Európa kutyakiállításra érkezik hazánkba.

    A felelős állattartás jegyében megrendezésre kerülő háromnapos Európa Kutya- és Macskakiállítás egy napját az ifjúság nevelésére, oktatására kívánják fordítani a szervezők, ezért október 3-án (pénteken) a csoportosan (15 fő + kísérőtanár) érkező általános és középiskolás diákok részére a II. kapunál a belépés ingyenes lesz. A gyerekekkel szórakoztató oktatóprogram keretében állatvédelmi szakemberek, pedagógusok foglalkoznak. (előzetes regisztráció szükséges, bővebb tájékoztatás a honlapon).

    Az Európa Kutyakiállítás tizennyolc éves hagyománnyal rendelkezik. Az elsőt 1990-ben Veronában rendezték, a másodikat Budapesten 1993-ban, amire bizonyára sokan emlékeznek még ma is. Az olaszországi háromezres nevezési létszám után a budapesti 6600 kutya már akkor is igen nagy szenzáció volt. 1996 óta az FCI (Federation Cynologique Internationale), a legtekintélyesebb kutyás világszervezet évente ítéli oda a rendezési jogot pályázat útján

valamely országnak.

Tizenöt év után Maastrich, Luxemburg, Koppenhága, Tel Aviv, Poznan, Párizs, Genova, Bratislava, Barcelona, Helsinki és Zágráb érintésével érkezett vissza hozzánk ez a látványos és izgalmas kutyás show. Az Európa kutyakiállítások történetében volt néhány emlékezetes momentum: így a 2001-es év, amikor egy kontinensen kívüli ország, Izrael volt a rendező, vagy a 2002-es év, amikor Párizsban leégett a teljes kiállítási terület, ezért az áprilisra meghirdetett rendezvényre végül csak novemberben kerülhetett sor. Poznanban háromszáz ezer fős látogatói rekord született. Nekünk magyaroknak emlékezetes volt a 2000. év Lengyelországban, ahol egy magyar újfounlandi kapta meg az Európa kiállítás legszebb kutyája címet. Ugyanennek a kutyának az unokája 2006-ban Helsinkiben lett a kiállítás legszebbje, tavaly Zágrábban pedig egy magyar tulajdonú bobtail állhatott a dobogó második fokára.

    A legmagasabb nevezési létszámot eddig Párizsban regisztrálták, 11115 kutyával. A 2008-as budapesti kiállítás ezt a rekordot dönti meg most a tizenötezres létszámmal.

    Öt kontinens 61 országából érkeznek a kutyások és sokan közülük most először látogatnak hazánkba. Budapest szállodai szobái már hónapokkal ezelőtt megteltek erre az időpontra. A magyarok után a várakozásnak megfelelően a legtöbben Oroszországból jönnek, majd őket követik az olaszok, csehek, franciák, finnek, németek – kutyák százaival, ezreivel. Oroszországból 1900 kutyát neveztek, Olaszországból 1633-at, Finnországból 433-at, de még Spanyolországból is 285 kutyát hoznak. Annak ellenére, hogy Európa kiállításról van szó, a világ minden részéről nagy az érdeklődés. Kiállítók érkeznek az Egyesült Államokból (22), Thaiföldről (17), Dél-Amerika országaiból (16)is. Igazi különlegességnek számit néhány olyan ország részvétele is, mint Burundi (15 ) Hongkong, Taivan, Észak-és Dél-Korea, Japán, de örömteli Nagy-Britannia (39), Málta (7) és Ausztrália jelenléte is, hiszen ezekben az országokban a szigorú karantén, vagy az állatok nagyon nehéz beutaztatási szabályai miatt nincs igazán tradíciója a kutyás turizmusnak.

    A 340 kutyafajta között a legnépesebb tábora az amerikai staffordshire terriernek lesz, megelőzve a hagyományos lista éllovasokat a labrador retrievert, mely most a második-, és a golden retrievert, mely most csak az ötödik legnépszerűbb fajtának bizonyult. A harmadik helyen egy nagyon fiatal, mindössze néhány éve elismert fajta, a cane corso áll. A TOP 10-es listán szerepel még a bulldog, a yorkshire terrier, a husky, a bullmastiff a dobermann és a berni pásztorkutya.

    Felhívják a látogatók figyelmét, hogy lehetőség szerint vegyék igénybe a tömegközlekedést, mert a rendezvény környékén nagyon nehéz lesz parkolóhelyet találni. A 100-as autóbusz sűrített járattal közlekedik mind a három napon és a Hungexpo több kapujánál is megáll.

    Az Európa Kutyakiállítással kapcsolatban sajtótájékoztatót tartunk 2008. szeptember 25-én délután 15.30-kor a városligeti Robinson Étteremben, melyre szeretettel várjuk a sajtó képviselőit. A sajtótájékoztatón bővebb sajtóanyagot biztosítunk és intézzük az akreditációt és a kiállítási VIP belépést is. A sajtótájékoztatón részt vesz Dr. Gyenesei István miniszter úr, Dr.Gémesi György úr, Önkormányzatok Szövetségének elnöke, a kiállítás védnöke, Náray Tamás divattervező, a kiállítás védnöke és meghívott művészek: Bodrogi Gyula , Szacsvay László, Kiki, Keresztes Ildikó, Csepregi Éva.

http://www.eurodogshow2008.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük