Két évtizede kezdte meg működését Székesfehérváron Közép-Európa első CD gyára. 1988-ban a VTCD VIDEOTON Kompaktlemez-gyártó Kft., Közép- Európában tizedikként indította el a CD gyártást, és ma már éves szinten közel 20 millió adathordozót állít elő.

 

Két évtizede kezdte meg működését Székesfehérváron Közép-Európa első CD gyára. 1988-ban a VTCD VIDEOTON Kompaktlemez-gyártó Kft., Közép- Európában tizedikként indította el a CD gyártást, és ma már éves szinten közel 20 millió adathordozót állít elő.

Az optikai adathordozó sorozatgyártást a kezdetektől robbanásszerű fejlődés jellemzi, mely a VTCD történetén is végig kísérhető. A vállalat által alkalmazott technológiák az iparággal együtt fejlődtek az elmúlt 20 évben. A vállalat eddigi működése során a beruházások előtt mindvégig figyelembe vette az éppen aktuális fejlődési irányokat illetve a várható trendeket. Az idei évben 100 millió forintot fektettek infrastrukturális bővítésekbe, valamint további 150 millió forintot fordítottak technológiai fejlesztésre. A beruházásoknak köszönhetően az eddig csak Budapesten folytatott DVD authoring tevékenység mára már a Székesfehérváron kialakított stúdióban is kivitelezhető. Annak érdekében, hogy a partnerkapcsolat zökkenőmentesen legyen, a munkafelvétel és a kész DVD mester darab átadása változatlanul Budapesten történik.

Baráth István, a VTCD ügyvezetője elmondta, hogy jelenleg közel 1000 aktív partnerkapcsolatot tartanak számon. A vállalat a jogszerű gyártást lehetővé tevő technológiai licencekre fordított beruházások révén Kelet-Európában szinte egyedülállóan nemcsak helyi kiadók beszállítójává vált, hanem olyan világhírű zeneipari vállalatok, mint az EMI, a Warner, a BMG/SONY, a UNIVERSAL és olyan informatikai világcégek, mint a Philips, a Hewlett Packard, az Ericsson, a Logitech, az Epson,  a Blackberry, Novell, a Cannon és a Microsoft beszállítójává is.

A társaság a Philips, a Bosch és a Grundig részére olyan tesztlemezeket is gyárt, melyeket az autórádiók CD meghajtóinak tesztelésére használnak.  A lemezek speciális paraméterei a megrendelő igényei alapján oly módon kerültek meghatározásra, hogy a gyártószalagon történő ellenőrzés során modellezték az autóban fellépő normál körülményeket. Ezen lemezek gyártása komoly műszaki tudást, megfelelő gyártáskultúrát, minőséget és nem utolsó sorban emberi oldalról nagy odafigyelést igényel, mivel az így előírt paraméterek sokkal szűkebb, illetve extrém értékekhez kapcsolódó gyártási toleranciát engedélyeznek, mint egy hétköznapi CD gyártás.

A CD világpremierje 1984-ben volt, s a Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft. 1988. december 5-én indította el az első CD gyártását az „István a király" c. rockopera válogatás albumával.  A CD-ROM-ok sokszorosítását 1990-ben – alig két évvel azok megjelenése után – kezdte meg a gyár.  A DVD már a 21. század egyik legújabb kihívását jelentette, melyhez a VTCD a gyártási licensz megvásárlásával 2000-ben csatlakozott, és még abban az évben, novemberben gyártotta le az Omega Népstadionbeli koncertjének DVD változatát.

A legnagyobb szériagyártást 1998 novemberében sikerült elérnie a társaságnak, amikor 300.000 db-os példányszámban gyártották le az az évi német adójogszabályok gyűjteményének CD kiadványát.

Az elmúlt évek alatt a folyamatos fejlesztések és beruházások ellenére a cég profilja nem változott. Az adathordozó gyártás területén szerzett két évtizedes tapasztalat és a számos referencia alapján a VTCD a közép-európai térség meghatározó CD / DVD gyártójává vált. „Köszönjük mindenkinek, hogy e jubileum számunkra valósággá válhatott. Bízunk benne, hogy az elmúlt hónapok fejlesztéseinek köszönhetően a VTCD továbbra is meghatározó szereplője lesz a hazai CD/DVD iparnak. Meglévő és jövendőbeli partnereinknek azt a változatlan – tőlünk megszokott – színvonalú (gyors, pontos, jó minőségű) szolgáltatást fogjuk biztosítani, mint amely az első húsz évben jellemzett bennünket." – nyilatkozta az ügyvezető igazgató. A cég célkitűzése az állandó minőség biztosítása mellett a régi és új ügyfelek igényeinek maradéktalan kielégítése, továbbá folyamatos fejlesztések révén lépéstartás a gyorsan fejlődő adathordozó technológia területén. 

A Videoton Holding Zrt. a legnagyobb magyar magántulajdonú ipari vállalatcsoport, amelynek Magyarországon tíz, Bulgáriában egy telephelye van.  Elsősorban a gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat, teljes körű megoldást kínál a gyártási, mérnöki és logisztikai szolgáltatások területén ipari vállalatok számára. A cégcsoport a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő iparvállalat, a foglalkoztatottak száma alapján a nyolcadik legjelentősebb hazai társaság. Az úgynevezett szerződéses elektronikai gyártó kategóriában Európa harmadik legnagyobbika: saját adataik szerint az Európában gyártott minden személyautóban átlagosan három alkatrész a Videotonból származik.

A VTCD VIDEOTON Kompaktlemez-gyártó Kft., melynek jogelődje a Glória Kompaktlemez-gyártó Kft., Közép-Európa első CD gyáraként, 1988-ban kezdte meg működését. A VIDEOTON akkori stratégiai céljainak megfelelően egy komplett CD gyártástechnológiát telepítettek (premasztering, masztering, elektroforming, sokszorosítás). A cég a kezdettől folyamatosan beruházott nemcsak a legmodernebb gyártóberendezésekbe, hanem a jogszerű gyártást lehetővé tevő technológiai licencekbe is.  Ezáltal válhatott – Kelet-Európában szinte egyedülállóan – nemcsak helyi kiadók beszállítójává, hanem a „world-wide brand"-ek, mind EMI, MBG, Sony és a világcégek, mint a Philips, a Logitech, az Epson, Microsoft beszállítójává.  A CD gyártástechnológia fejlődésével párhuzamosan folyamatos fejlesztéseket hajtott végre, az iparági követelményeknek megfelelően csúcson tartva ezzel a technológiát. A technológiai fejlődést szem előtt tartva 2003-ban Magyarországon elsőként helyezett üzembe egy komplett DVD gyártó technológiát. A megrendelők teljesebb kiszolgálása érdekében 2004 tavaszán Budapesten a cég beindította az authoring stúdiókat. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük