Kadarka - Foto Teszár ÁkosKadarka – Foto Teszár ÁkosA kadarka fajtakör neve több ampelográfus szerint egyik fontos termőhelyéről, a Shkodari-tó nevéből származik. Két fajta (kék és szürke) ismert a kadarka fajtakörből, közülük a kék kadarka terjedt el a legjobban és ezt hazánkban is viszonylag nagy felületen termesztik. 

Kadarka - Foto Teszár ÁkosKadarka – Foto Teszár ÁkosA kadarka fajtakör neve több ampelográfus szerint egyik fontos termőhelyéről, a Shkodari-tó nevéből származik. Két fajta (kék és szürke) ismert a kadarka fajtakörből, közülük a kék kadarka terjedt el a legjobban és ezt hazánkban is viszonylag nagy felületen termesztik.  Általában ha egy fajtát nagy felületen és sokféle nép termeszt, akkor sok hasonneve képződik a termesztők körében. Így a kadarkának (kék kadarkának) is gazdag a szinonim névtára: braničevka, csetereska, fekete budai, fekete cigány, fekete linka, gamza, jenei fekete, kadar, kadarka, kadarka noir, kadarka crna, kadarka nera, kadárka, negru moale, skadarka crna, törökszőlő. Volt, aki a Pannóniában (Dunántúlon) termesztett kadarkát "pannon pinot"-nak nevezte…

A pünkösdi hétvégén felnőtt látogatók egy kellemes családi program keretén belül ismerkedhetnek meg a borvidékekkel és annak zamatos boraival, miközben a gyerekek a főépületben rendezendő Kaland-Várban játszhatnak. Számos hazai, erdélyi és vajdasági borászat képviselteti magát a rendezvényen. Ha szívesen kóstolna a finom nedűkből, esetleg haza is vinne belőlük, látogasson el bormustrára! Szeretettel várnak kicsit és nagyot egyaránt!

Cím: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár (Jáki kápolna melletti kerengő)

http://www.kadarkaszalon.hu/  http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük