A Pannon Egyetemen 2014. július 7-9. között „1. Vízkémiai és Technológiai Konferencia és 57. Magyar Spektrokémiai Vándorgyűlés" címmel háromnapos szakmai konferenciát tartottak az IBS Development Nonprofit Kft. szervezésében.

A Pannon Egyetemen 2014. július 7-9. között „1. Vízkémiai és Technológiai Konferencia és 57. Magyar Spektrokémiai Vándorgyűlés" címmel háromnapos szakmai konferenciát tartottak az IBS Development Nonprofit Kft. szervezésében.

A Konferencia a „Felsőoktatási együttműködés a vízügyi ágazatért" című projekt (TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0015) keretében került megrendezésre, melynek szakmai vezetője a Pannon Egyetem, a konzorcium tagjai a bajai Eötvös József Főiskola, a Kaposvári Egyetem, az IBS Development Nonprofit Kft. és az EDUTUS Nonprofit Zrt. A projekt 1.300.000.000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Napjainkban három olyan stratégiai terület van, ami több mint 7 milliárd embert napi szinten érint: az élelmiszer, az energia és a víz. A vízügy területén folyó szakmai tevékenység végső célja a vízzel való hatékony gazdálkodás és az ivóvíz minőségének védelme. Magyarország vízhiányos országnak számít. Az éghajlatváltozás következtében lassan, de fokozatosan folytatódik a Kárpát-medence elsivatagosodása, amely komplex cselekvési programok kidolgozására kényszerít bennünket. Egyszerre kell kezelni az árvízi helyzetet és az aszály okozta problémákat. Megfelelő védelmi rendszert kell kiépíteni (pl. mobil gátak, ideiglenes víztározók építésével), s meg kell valósítani az öntözéses gazdálkodást (a művelt földterület alig 1-3%-án van kiépített öntöző rendszer). A Duna-Tisza köze komoly vízellátási problémákkal küzd, amelyet nem lehet csak víztározással orvosolni. Szárazságtűrő növények nemesítésére, új – a vízháztartást kedvezően befolyásoló – talajművelési technológiák kidolgozására van szükség. Ugyanakkor fejleszteni kell a víz- és szennyvízkezelési technológiákat, meg kell oldani az ipari vizek zártkörű tisztítását és visszacirkuláltatását, valamint az élővizek védelmét.

A projekt keretében sor kerül a vízügyi ágazati kutatások összehangolására, tudásbázisának megteremtésére, a vízügyi ágazat K+F stratégiájának újraalkotására a felsőoktatási intézmények szellemi potenciáljának felhasználásával, az információtechnológia korszerű eljárásainak bázisán. A partnerek Virtuális Vízügyi Kutatás Koordináló Központot hoznak létre és mindenki által hozzáférhető tudásbázist alakítanak ki.

A Konferencia elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a vízügyi ágazat különböző területein dolgozó szakemberek találkozójára, egymás munkájának megismerésére, szakmai együttműködés kialakítására. A Konferencián elhangzott előadások betekintést adtak az akadémiai szférában, a víz- és szennyvíztechnológiában, a vízügyi létesítmények fejlesztésében, illetve a vízügyi ágazat egyéb fontos területein folyó munkába.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük