2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Idén is Operafesztivál Miskolcon- „A zene várost épít. OPERAM!”

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/9164"><img class="image thumbnail" src="/files/images/opera.thumbnail.jpg" border="0" width="88" height="100" /></a></span> <p>A   <em>„Bartók + szlávok 2008" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál</em>   programismertetésére a Budapesti Operaházban került sor 2008.január 17-én.   A fesztivál június 11-22. között zajlik,  s ezúttal Bartók művei mellett a nagy szláv zeneszerzők remekműveit kínálják a szervezők.  Bemutatják  Muszorgszkíj, Rimszkij-Korszakov, Csajkovszkij,  Rahmanyinov, Janáĉek, Moniuszko, Dvořák, Smetana, valamint a Bartók-kortársak közül Prokofjev, Sosztakovics, Szymanowski és Sztravinszkij alkotásait. </p><p>

 opera.thumbnail

A   „Bartók + szlávok 2008" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál   programismertetésére a Budapesti Operaházban került sor 2008.január 17-én.   A fesztivál június 11-22. között zajlik,  s ezúttal Bartók művei mellett a nagy szláv zeneszerzők remekműveit kínálják a szervezők.  Bemutatják  Muszorgszkíj, Rimszkij-Korszakov, Csajkovszkij,  Rahmanyinov, Janáĉek, Moniuszko, Dvořák, Smetana, valamint a Bartók-kortársak közül Prokofjev, Sosztakovics, Szymanowski és Sztravinszkij alkotásait.

 opera.thumbnail

A   „Bartók + szlávok 2008" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál   programismertetésére a Budapesti Operaházban került sor 2008.január 17-én.   A fesztivál június 11-22. között zajlik,  s ezúttal Bartók művei mellett a nagy szláv zeneszerzők remekműveit kínálják a szervezők.  Bemutatják  Muszorgszkíj, Rimszkij-Korszakov, Csajkovszkij,  Rahmanyinov, Janáĉek, Moniuszko, Dvořák, Smetana, valamint a Bartók-kortársak közül Prokofjev, Sosztakovics, Szymanowski és Sztravinszkij alkotásait.

A nyolcadik évébe lépett rendezvénysorozat eredeti indíttatása az volt, hogy Miskolcot és térségét bekapcsolja a nemzetközi kulturális élet vérkeringésébe, az európai fesztiválvárosok sorába.  A „Bartók+…" az elmúlt időszakban nagyszabású kelet-európai operafórummá vált, amelyen a világ operaszínpadainak ünnepelt sztárjai, a nemzetközi téren elismert opera-együttesek és a jövő ígéretes énekesei egyaránt fellépnek. Ma már elmondható, a miskolci operafesztivált ma a világ legjelentősebb Bartók fesztiváljaként tartják számon.

A tájékoztatón Schneider Márta, az OMK szakállamtitkára hangsúlyozta, a Miskolci Operafesztivál túlnőtt Miskolc, Budapest és Magyarország határain, sok vendégművész és néző érkezik a határokon túlról, a nemzetközi szaksajtó is érdeklődik iránta, (pl. a Mezzo Tv részleteket játszott az elmúlt évi fesztiválból). A fesztivál a magyar operajátszásra is jótékony hatással van. A szakállamtitkár személy szerint maga is támogatja a rendezvényt, de hivatalos minőségében kijelenthette, a tárca, az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is 100 millió Ft-al támogatja a fesztivált! 

Káli Sándor, Miskolc polgármestere a szlogennel kezdte mondandóját, „A zene várost épít!".  Mi is van emögött?

Miskolcról sokáig más kép élt, mint ma. Az ipari negyedek egyeduralma után, a Fesztivál 8 éve visszahatott a város fejlődésére, a látogató és a városlakó megújult Belvárost talál,  sikerült felzárkózni az európai kulturális városok sorába, hazai viszonylatban pedig itt a legerősebb a zenei oktatás.

nagyszinhaz1.thumbnail

A programról, a teljesség igénye nélkül:

Bátor Tamás, a fesztivál ügyvezető igazgatója felidézte a közelmúlt egyik megállapítását; Miskolc valódi polgárvárossá vált megújult tereivel, sétálóutcáival,  a Miskolci Színház újjászületett homlokzatával. Az idelátogató művészek mondják, ide értelmes eljönni, a város, a lakói, a közönség, s az össze nem hasonlítható, folyamatosan erősödő taps emlékezetes mindenki számára.

Honnan az ötlet a  Bartók+ szlávok műsorra?  Olyan szláv nemzetek vesznek körül bennünket, amelyek felé nekünk kell kezet nyújtani, gesztusokat tenni, akkor számíthatunk rá, hogy ők is figyelni fognak ránk. Nekünk kell kezdeni…

Tíz nagy opera bemutatására kerül sor, négy balett-est lesz és 24 kamara előadás, valamint 180-190 külső rendezvény. Érdekes rendezvények lesznek Miskolcon reggeltől estig,  tavaly a programok 150-160 ezer látogatót vonzottak!

A műsoron szerepel Janáĉek Jenufa operája, valamint Csajkovszkij Anyegin-je, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház előadásában, a berlini Peter Konwitschny rendezésében. (Érdekes összehasonlításra ad alkalmat, hogy a Magyar Állami operaház is tervezi majd előadását… )  A rendező elméleti előadásokat is fog tartani június 15-én délelőtt.

Egyfajta ősbemutatónak számit a Dvořák darab, a Ruszalka előadása.  Smetana Eladott menyasszony művét a Debreceni Csokonay Színház mutatja be, a Debrecenben már sikeresen futó előadást a fesztiválra eredeti nyelven is betanulják…

Rimszkij-Korszakov Szadko c. művét szegedi előadóktól láthatjuk,  Muszorgszkij  Borisz Godunov-jának Sosztakovics féle változata a világot járó (Izrael, Európa, Oroszország, USA) Dimitrij Bertman társulat előadásban kerül színpadra.  Tőlük láthatjuk Sosztakovics  Lady Machbet-jét is.

Részletek hangzanak el  Moniuszko Helká-jából és Prokofjev  Három narancs szerelmé-ből.

Bartók  A Kékszakállú herceg vára  operája a 2006-os Michael Schultz féle rendezésben , az eredeti jelmezekkel és díszletekkel lesz látható.  A Csodálatos mandarin  előadást (ifj.) Harangozó Gyula édesapja emlékének ajánlja.

Csajkovszkij  Hattyúk tava  balettje az elmúlt évi, kirobbanó sikert arató kijevi előadásban lesz ismét látható, élő zenével, az előadásra az egész kijevi színház ide költözik.

Prokofjev  Rómeó és Júlia  balettjét a Kassai Balett Színház táncosai adják elő, a színház művészei között 80, nagyon tehetséges, fiatal orosz művész található.  A kassai színházzal együtt a miskolciak már sikeresen pályáztak több EU-s kiírásra, emellett nagy szerep jut a magán-szponzorációnak, amely az elmúlt évben csaknem megkétszereződött!

A szervezők a magyarországi dívákra  továbbra is nagy figyelmet fordítanak,  a fellépők között lesz Tokody Ilona, aki február 15-én ünnepli  operaházi tagsága 35. évfordulóját, a világ egyik legelismertebb szopránja a fesztiválon dal- és ária estet tart a Miskolci Zsinagógában június 20-án.

Dívának számit Horgas Eszter fuvolaművész is, aki zenekari kísérettel fog fellépni a fesztiválon.

A külföldön élő, világhírű basszista Polgár László  a Miskolci Szimfonikus Zenekar estjén Muszorszkij dalokat énekel  a Művészetek Házában június 18-án. 

Az örmény születésű Suren Bagraturi csellóművész nemzetközi sikereit öregbíti a Miskolci Szimfonikus Zenekar estjén, ahol Sosztakovics 2. csellóversenyét fogja előadni. 

A neves szólisták sorában találjuk, a fent említetteken kívül, a nyitókoncerten fellépő grúz származású basszistát, Paata Burchuladzé-t, a világhírű szopránt, Anja Siljá-t (Jenufa szerepében).

A nyitókoncert karnagya lesz Alexander Vedernikov , a moszkvai Bolsoj zeneigazgatója és vezető karmestere lesz.

Jevgenyij Nyeszterenkó a Zsinagógában énekel dalokat.

És még sokan mások..

A fesztiválra január 21-től váltható bérlet, március 1-től kezdődik a jegyek árusítása.

Info:

3525 Miskolc, Déryné u. 1. 

T:36-46 509-407, 

operami@t-online.hu

http://www.operafesztival.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.