Az évek óta rendszeresen visszatérő rendezvényre lassan azt mondhatjuk, hogy: ha május, akkor Európa Napi Utcafesztivál az Erzsébet téren. Így volt ez az idén is, amikor is 2010. május 8. -án, szombaton megnyitotta kapuit az „EU LOVES YOU" rendezvény. Mintegy megelőlegezve, előnapját adva az európai szimbólummá vált május 9.-i Európa Napot.

Az évek óta rendszeresen visszatérő rendezvényre lassan azt mondhatjuk, hogy: ha május, akkor Európa Napi Utcafesztivál az Erzsébet téren. Így volt ez az idén is, amikor is 2010. május 8. -án, szombaton megnyitotta kapuit az „EU LOVES YOU" rendezvény. Mintegy megelőlegezve, előnapját adva az európai szimbólummá vált május 9.-i Európa Napot.

Akit az Európa Nap részletesebben is érdekel, az az http://europa.eu/abc/symbols/9-may/euday_hu.htm oldalon olvashat róla részletesebben. Ezt talán, néhány szempontból az Erzsébet térre kilátogatóknak előre lehetett célszerű elolvasni. Az ok a felállított pavilonokban kitölthető megannyi kérdőív megválaszolhatóságában keresendő. Ezek kérdései között ugyanis számos olyan volt, melyhez az EU alakulásának körülményeit, és persze nem egy esetben a jelen adatait is érdemes volt tudni. Miközben hiba lenne elhallgatni azt a segítséget, melyet különben helyben szintén meg lehetett kapni a nyomtatott anyagokból. S persze voltak olyan kérdések, melyekhez talán nem is az EU-t kellett jól ismerni, hanem olyan általános ismereteket előhívni a memóriából, hogy például hazánk hány országgal, és melyekkel határos.

Ha ez a kérdés, vagy az, amely Európa legmagasabb hegycsúcsát érdeklődte meg, megállítja a kérdőívkitöltőt, akkor nem biztos, hogy az EU tehet róla. Hacsak nem kívánjuk az oktatáspolitikát is belekeverni, melyről különben szintén lehetett külön információkat gyűjteni. Akár olyan szinten is, hogy milyen képzési lehetőségek állnak jelenleg rendelkezésre az európai nagyvilágban. De a szóróanyagok között megtalálható volt a jelen EU-parlamenti képviselőink arcképtára és 2009-es statisztikai összefoglaló is.

Szóval bőven lehetett gyűjteni információkat, ha valaki a pavilonok sorát végigjárva töltötte az időt, vagy annak legalább egy részét. Akár szatyorszámra, ahogy azt arra jártában e sorok írója is megállapíthatta. Akár marékszám és szatyorszám, ami látva inkább az a gyanú kezdte befészkelni magát a megfigyelő gondolatai közé, hogy ezt a gyűjtőszenvedélyt már nem annyira az információéhség motiválta. De az vesse a követ az esetleg csak a másnapi derékaljat gyűjtőre, aki tényleg azt hiszi, hogy a hajléktalanság és a szegénység magyar szabadalom csupán. S az Európa Naphoz az uniónak ez az arca is hozzátartozik. Nem csak a spontán vagy kevésbé spontán taps a nagyszínpad és a többi színhely fellépőinek.

Mert azért az utcabál nem csak a fejtágításról szólt, hanem egész délutános rendezvénysorozat szolgálta a szórakozást is. Két színpaddal, koncertekkel, vetélkedőkkel, színházi és tánc előadásokkal, divatbemutatóval. De a színpadokon kívül is több helyszín szolgálta a kikapcsolódást, vagy éppen a beillesztődést, mint amilyen szerepet például az Ability Parknak szánhattak valószínűleg. A kerekes székes próbapálya, minden esetre nem tűnt nagyon népszerűnek a kora délutáni órákban. Talán azért, mert aki távolabbról jött volna oda kerekes székkel, az az Erzsébet tér megközelíthetősége miatt mondott le a programról. Persze számukra bőven szolgáltat próba pályát a város az EU-s utcabáltól függetlenül is. Azoknak pedig, akik többé-kevésbé járóképesen látogattak oda, úgy tűnik nem túl vonzó kipróbálni. Noha a különböző okokból hátrányt szenvedőkkel való közösségvállalásnak sem feltétlenül az EU-hoz van köze.

De azt is nehéz lenne állítani, hogy nincs köze hozzá, mivel ezen embertársaink is emberi társaink. Ám, a látogatók eloszlása alapján a szórakozást szolgáló helyszíneken lényegesen többen fordultak meg. S ezért kár lenne akár a szervezőknek, akár a látogatóknak szemrehányást tenni. Az előbbieknek azért, mert az utcabál elsődleges célja a különböző korosztályoknak szánt különböző programok megvalósítása volt és kellett is legyen. Az utóbbiaknak pedig azért, mert egy alapvetően kikapcsolódásra szánt eseményre érthetően ezért is mentek. Élve azzal, hogy ingyen tehették, mely egy családi délután személyre szabott megszervezése esetében már korántsem mindegy.

Simay Endre István

A rendezvény ajánlója:

http://www.godorklub.hu/ajanlo/2036

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük