http://www.zemplenfestival.hu/http://www.zemplenfestival.hu/ A  2009. augusztus 7-16. között zajló Zempléni Fesztivál 2009  és a június 19-21. közötti „előfesztivál" , a  Zempléni Fesztivál EXTRA programjait ismertették a szervezők,  Hollerung Gábor művészeti vezető, Turjányi Miklós fesztiváligazgató 2009.június 16-án Budapesten.  Részvett a tájékoztatón a fesztivál 18 éve hagyományos főtámogatója, az  Antenna Hungária képviselője, Tóth András is.  

  http://www.zemplenfestival.hu/http://www.zemplenfestival.hu/ A  2009. augusztus 7-16. között zajló Zempléni Fesztivál 2009  és a június 19-21. közötti „előfesztivál" , a  Zempléni Fesztivál EXTRA programjait ismertették a szervezők,  Hollerung Gábor művészeti vezető, Turjányi Miklós fesztiváligazgató 2009.június 16-án Budapesten.  Részvett a tájékoztatón a fesztivál 18 éve hagyományos főtámogatója, az  Antenna Hungária képviselője, Tóth András is.  

Jelentős támogatója a rendezvénynek a Kulturális Turizmus Éve, a Nemzeti Kulturális Alap és Zemplén Régió önkormányzatai, s az Unicredit Bank. A rendezvény hivatalos borszállítója a  Tokaj Reneissance (http://domusvinorum.hu/ ).

A recesszió hatására néhány további támogatónak hátrább kellett vonulnia, de újak is jelentkeztek, mint pl. a Synergon.  A szervezők elmondták, idén a régió kimaradt a pályázati lehetőségekből, de bíznak a táj és a régió kultúrális vonzerejében,  az idevalósiak vendégszeretetében, ami nem teszi ugyan rentábilissá a rendezvényt, de képes fenntartani a folyamatosságot.  Hasonló okokból idén Kassa is elmarad a helyszínek sorából…

De:  a júliusi áfa-emelést nem fogják követni és a korábbi évek gyakorlata szerint,  max. 2.500 Ft lesz a legdrágább jegy!

Az induló év nyolcezres látógató-számához viszonyítva, idén mintegy 11-12 ezer főre számítanak, további bővülés csak beruházásokkal lesz elérhető, amely tanulságot minden érintett figyelmébe ajánlanak. 2009-ben tehát tizennyolcadik alkalommal kerül sor a rendezvényre;  37 helyszínen mintegy 50 koncert, színházi előadások, irodalmi műsorok, gasztronómiai élmény-vacsorák és kiállítások formájában.

A négy központi helyszín továbbra is  Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely és Szerencs,  de a zempléni térség számos kistelepülése, mint Erdőbénye, Tállya vagy Mád  is várja az igényes zene, a különleges ételek és italok kedvelőit.  Az esti nagy koncertek többnyire nyolc órakor kezdődnek, s borkóstolóval társulnak.

A programsorozat hagyományos rendezvényét jelentik a borvacsorák, amelyeken a gasztronómiai értékekhez látványos műsor is dukál, bordalokkal, sanzonokkal, flamencoval, latin esttel és fúvósokkal. Ez évben először kínálnak előzetes ízelítőt az augusztusi fesztivál hangulatából ez lesz a Zempléni Fesztivál EXTRA.  A háromnapos hétvége alatt kellemes zenei programokkal és kiváló borokkal találkozhatnak a látogatók.

19-én kerül sor a nyitókoncertre Szerencsen, a Budapesti Vonósokkal,  június 20-án a tolcsvai Oremus Szalonban  Megyesi Schwartz Lúcia énekel  Walter C. Moore ongorakíséretével.  A Haydn-Év keretében  A Teremtés  c., különleges multimédiás előadással kísért koncertre kerül sor.  A tokaji Paulay Ede Színházban a Budapesti Akadémiai Kórustársaságot és a Budafoki Dohnányi Zenekart  Hollerung Gábor vezényli.

A jazz kedvelőinek  az Egri János Group produkciója ajánlható a tokaji főtéren.  A sárospataki Református templom felújított orgonáját avató zenés istentisztelettel ér véget 21-én az EXTRA. 

Az augusztusi programok közelebbről:

A változatos műfajú események keretéül az MR Szimfónikusok és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje szolgál.A Budafoki Dohnányi Zenekar világhírű operacsillagokat,  Sümegi Esztert, a finn basszista Jaakko Ryhänent, valamint a nagybőgő virtuózát, Nabil Shehatat kísér. A Hayd-évhez kapcsolódóan, a ritkán hallható  La Pescatrici (A halászlányok) c. opera kerül színre a tokaji Paulay Ede színházban. 

A sárospataki vár alatti szabadtéri színpadon jazz és népzenei koncertek, a sátoraljaújhelyi Latabár Színházban tán-produkciók zajlanak. Kamarakoncertek és gasztronómiai események szereplője lesz a fesztiválon  Farkas Gábor zongoraművész,  az Auer Quartett,  a Szent Efrém Férfikar, Herczku Ágnes,  a Pécsi Kamarakórus, a Daniel Speer Brass, a Cotton Club Singers, Lippay Andrea, Illényi Katica.

A jazz estek fellépői:   Mitsoura, Deseő Csaba Sextet,  Gadó Gábor Quartet. 

Kiállítások érdekességei;  herendi porcelánok a füzérradványi Károlyi-kastélyban,  Eck Imre festményei a Lavotta galériában,  jazz-plakát kiállítás.

A 2009 augusztus 7-i nyitóhangverseny műsora a sárospataki várban:

Bartók:  Magyar képek, 

Mendelsson:  e-moll hegedűverseny,

Dvořák:  VIII: szimfónia, G-dúr op.88,

a MR Szimfonikusok,  Li Qi (Kína) hegedűművész előadásában,  vezényel Stephen D'Agostino.

Fesziválkoncertek:

-A sárospataki Rákóczi várban:

 2009. aug.9.  20.00 – Világhírű operacsillagok;

 2009. aug.14.  20.30 – Filmslágerek.

Záróhangverseny 2009. aug. 14-én  20.00-kor a sárospataki Református templomban:

J. Haydn:  A Megváltó hét utolsó szava a keresztfán,

F. Mendelsson:   Esz-dúr Oktett major op. 20.

a Liszt Ferenc kamarazenekar előadásában, hangversenymester Rolla János,  közreműködik Mécs Károly.

További ízelítő:

Sátoraljaújhely,  aug. 11.  20.00 – Latabár Színház:  „Parasztopera",

                           aug. 14.  20.00 – „A nagyidai cigányok"

Sárospatak,  aug. 8.  19.00 – Szabadtéri Színpad:  Zemplén Dixieland, Blue és Jazz Napok,

                      aug. 15.  21.00 – Szabadtéri Színpad:  Sebestyén Márta,     

Tokaj,  aug. 11.  21.00 – Kossuth tér:  Mitsoura,

Sátoraljaújhely,  aug. 13.  18.00 – Európa Ház:  Deseő Csaba Sextet,

Kiránduló koncertek: 

Aug. 14.  Hollóháza, Porcelánmúzeum – Haydn Baryton Trio,

                Kőkapu, Károlyi vadászkastély – Corpus harsona quartet.

Szlovák oldalon:

Augusztus 16.  16.00  Királyhelmec,  Görög katolikus templom – Lavotta kamarazenekar,

Lelesz,  Katolikus templom – Pécsi kamarakórus.

Jegyváltás:

http://www.ticketportal/

http://www.jegymester.hu/

http://www.zemplenfestival.hu/

ticket@zemplenfestival.hu

valamint a hangversenyek előtt a helyszínen.

Mindenkit vár Zemplén varázsos tája!

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük