Egy 2015. január elsejétől hatályos rendeletmódosítás két dologban is jelentősen érinti a transzferárat alkalmazó vállalkozások többségét. E változások az összehasonlító elemzés elkészítésére, illetve az ily módon meghatározott ártartomány képzésére vonatkoznak.

Egy 2015. január elsejétől hatályos rendeletmódosítás két dologban is jelentősen érinti a transzferárat alkalmazó vállalkozások többségét. E változások az összehasonlító elemzés elkészítésére, illetve az ily módon meghatározott ártartomány képzésére vonatkoznak.

A transzferár egy olyan elszámolóár, amelyen egy vállalkozás árukat vagy immateriális javakat ad át, illetve szolgáltatást nyújt kapcsolt – vagyis vállalatcsoporton belüli – vállalkozásoknak. Alapvető jelentőséget az ad neki, hogy ha nem reálisan határozzák meg, vagyis lényegesen eltér a szokásos piaci ártól, amit független felek alkalmaznának egymás között, visszaélésekre is alapot adhat, hiszen lényegesen befolyásolhatja az érintett vállalkozás nyereségességét.

Bár az adóhatóság – a korábbi ellenőrzési gyakorlat tanúsága szerint – eddig is előnyben részesítette, sőt, bizonyos esetekben el is várta a piaci szereplőktől, a rendelet immár az esetek jelentős részében kötelezővé teszi a statisztikai szűkítés, interkvartilis alkalmazását. Ennek során a szokásos piaci ár meghatározásakor az összehasonlító elemzésben szereplő ártartománynak csak a szélső 25 százaléktól megszabadított középső, 50 százalékos része vehető figyelembe.

Az interkvartilist minden esetben alkalmazni kell, ha

  • az adózó a szokásos piaci árat viszonteladási árak, költség és jövedelem, ügyleti nettó nyereségen alapuló, vagy a nyereségmegosztásos módszerek valamelyikével (tehát az összehasonlító árak módszerétől eltérő metódussal) határozza meg,
  • az összehasonlító elemzést adatbázis segítségével végzi el,
  • az összehasonlításra eredményül kapott minta pedig meghaladja a 10 vállalatot, illetve a kapott ársáv terjedelme több mint 15 százalékpont.

„Az új szabály következménye az, hogy ha a kapcsolt tranzakcióban alkalmazott ár az összehasonlító elemzés során meghatározott interkvartilis tartományon kívül esik, akkor nem tekinthető szokásos piaci értéknek, ami a társasági adóalap módosításának kötelezettségét vonja maga után – magyarázza Siegler Zsófia, a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának transzferár tanácsadó partnere. – Mostantól pedig kétséget kizáróan nem piaci mértéknek minősül a teljes ársávba beleeső, de az interkvartilis tartományon kívül található érték."

Szintén szigorúbb előírások vonatkoznak az idei évtől azokra, akik a transzferár meghatározása során az összehasonlító elemzést adatbázis segítségével végzik el, és az összehasonlíthatóság fokozása érdekében kiigazításokat alkalmaznak. E kiigazításokat az adózónak minden esetben megfelelő módon igazolnia kell, kitérve arra is, hogy az alkalmazott kiigazítás milyen módon szolgálja az összehasonlíthatóság fokozását.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük