Életünket egyre inkább a képernyők – tv, számítógép, mobiltelefon – határozzák meg, igényünk, hogy az információkhoz és szórakoztató tartalmakhoz, szolgáltatásokhoz otthon és útközben is szabadon hozzáférhessünk. Nincs ez másként a könyvekkel sem, amelyeket szívesen olvasunk hagyományos formában, papírra nyomtatva, de útközben vagy tanuláshoz praktikus lehet egy eBook, amely kisméretű ugyan, de memóriájában akár több száz kedvenc könyv vagy a teljes tananyag helyet kaphat. Így azok bármikor olvashatók, átlapozhatók, és elférnek egy kisebb táskában.

 

Életünket egyre inkább a képernyők – tv, számítógép, mobiltelefon – határozzák meg, igényünk, hogy az információkhoz és szórakoztató tartalmakhoz, szolgáltatásokhoz otthon és útközben is szabadon hozzáférhessünk. Nincs ez másként a könyvekkel sem, amelyeket szívesen olvasunk hagyományos formában, papírra nyomtatva, de útközben vagy tanuláshoz praktikus lehet egy eBook, amely kisméretű ugyan, de memóriájában akár több száz kedvenc könyv vagy a teljes tananyag helyet kaphat. Így azok bármikor olvashatók, átlapozhatók, és elférnek egy kisebb táskában.

A digitalizálásnak köszönhetően egyre több tudás és egyre szélesebb rétegnek válik elérhetővé. A technikai vívmányok ma már lehetővé teszik, hogy akár helyhez kötöttség és időkorlát nélkül élvezzük mind a tudományos, mind a szórakoztató tartalmakat. A T-Home és a T-Mobile december 4-étől a hazai szolgáltatók közül elsőként kínál eBookot ügyfeleiknek.

A Hanvon eBookot a napokban mutatta be a sajtónak és a szakmának a Magyar Telekom, a szakembereket és a felsorolt szerzőket Veiszer Alinda szólaltatta meg.

A T-Home és a T-Mobile felkérésére Bus István, Cserna-Szabó András, Gerlóczy Márton, Grecsó Krisztián, Réz András és Vass Virág egy-egy friss művel debütál a hazai e-könyvolvasó közönség előtt. A hat kortárs szerző exkluzív novellái és publicisztikái most először olvashatóak és ingyen le is tölthetőek eBook-ra.

A hat kortárs író és műve:

Bus István: Az én könyvem!

Cserna-Szabó András: Valami a zaftról

Gerlóczy Márton: A hangyák élete

Grecsó Krisztián: Egy tekerés dolcse víta

Réz András: egykönyv

Vass Virág: Szeretőm nélkül soha 

A Hanvon eBookról:

Könnyű, mindössze 170g, akár egy táskában is könnyedén elfér.

Igazi zsebkönyvtár, hiszen egyszerre akár 1000 könyvet is magával vihet a 32 GB-ig bővíthető memóriában.

Az irók csapataAz irók csapataNapfényben is kitűnően olvasható kijelző, amely nem fárasztja a szemet, ami a szemkímélő E-Ink technológiának köszönhető. A képernyő hasonlít a papírhoz, nem villog, nincs megvilágítva.

Cserna Szabo András -- Bus István -- Grecsó KrisztianCserna Szabo András — Bus István — Grecsó KrisztianHosszú használati idő, egy feltöltéssel 7000 lapozásra van lehetőség, kevés használat esetén pedig akár több hétig is működhet a készülék.

Vass Virág és Gerlóczy MártonVass Virág és Gerlóczy MártonA legnépszerűbb eBook formátumok olvashatók, így pl. az elterjedt PDF, TXT, HTML.

Olvasás közben akár zenét is hallgathatunk.

Veiszer Alinda a szakértőkkelVeiszer Alinda a szakértőkkelA számítógéppel összecsatlakoztatva egyszerűen áttölthetőek az olvasni kívánt könyvek, dokumentumok. 

„Lapozni, lapozni, lapozni. Megőrülök már. Elhelyezkedni, ide-oda pakolgatni a párnákat. Kibírhatatlan. Az olvasólámpa! Hányingerem van tőle. Ha túl messze van, csak a könyv egyik oldalát világítja. Fel-le veszem a szemüvegemet, hogy lássak, vagy jobbra-balra helyezkedem, hogy ugyanazt a fényt kapja a páratlan oldal, mint a páros. Ha meg közelebb húzom! Éget.

Olvaszt. Perzsel. Zúg. Meg kell ütögetni a tetejét, csak én tudom, hol kell megütögetni, és akkor nem zúg tovább. És közben lapozni. Egyáltalán! Ki találta ki ezt a baromságot." – írja Gerlóczy Márton A hangyák élete novellájában. Akkor hogyan lesz ezután? Az eBookkal. Azt hiszem a párnapakolás és az olvasólámpa továbbra is kibírhatatlan lesz. De hiányozni fog az új könyv illata esetleg az öreg könyv bukéja.

Vass Virág nemcsak az írás megszállott képviselője, hanem lelkes könyvlapozgató is, Az Észak-Kínai szerető c. könyvet úgy gondolta, hogy mindig magával hordozza. „Egyébként sok könyvvel voltam így, – írja a Szeretőm nélkül soha c. novellájában – mindegyiket magammal akartam hurcolni, végszükség esetére. Jóval az XL-es táskák divatja előtt, shopping bag tipusú szatyraimmal mászkáltam a közterületeken a vadkapitalizmus kellős közepén. Felkészülve az eshetőségre, hogy lerabolnak, betuszkolnak egy sötét autóba, leukoplaszttal leragasztják a számat, és amíg szüleim összegürizik a váltságdíjat, magamra hagynak egy gyér világítású pincében. Volt nálam elég olvasnivaló és egy teljes smink készlet. (Hogy jól mutassak a kiszabadulásomkor. Vélhetőleg kivonultak volna kameráikkal a frissen verbuválódott kereskedelmi tévések.)" Elég olvasnivaló ezentúl is fog maradni Virágnál, hiszen már említettem, akár ezer könyv is belefér az eBookba, ami kisebb mint egy könyv, tehát növekedhet a sminkkészlet mennyisége.

Réz András szintén az olvasás megszállottja, így vall az „egykönyv" novellában. „Olvasok. Már gyerekkoromban azzal cseszegettek, hogy reggeli, ebéd, vacsora közben nem kellene olvasnom. De én juszt is olvasok. Asztalnál, klotyón, tengerparton, utazás közben, sorsomra várva. Nem azért, mert a végső választ keresem, hanem azért, mert szeretnék jó kérdéseket feltenni. Az életem tereit beborító könyvóceán e kérdések egyik múlhatatlanul fontos forrása. A törzsfejlődés következő fokára azonban csak akkor hághatok, ha képes vagyok kimászni a könyvóceán partjára." Nos az álom teljesül, az eBook a totál kimászás. Bár minden így válna valóra. Ezzel a technikai vívmánnyal talán elérhetjük azt is, hogy gyermekeink ne a zanzásított változatokat olvassák.

Az idézetekhez azért folyamodtam, – és remélem nem neheztelnek az említett szerzők – hogy kedvet ébresszek nemcsak ezen novellák olvasására, hanem jelenleg az ingyenesen letölthető mintegy 7500db műhöz is.

A kortárs írók művei ingyenesen letölthetőek az alábbi oldalon:

http://www.t-mobile.hu/lakossagi/akciok/akcio/0912_ebook

Mivel is zárhatnám soraimat, mint azzal, hogy Kedves Olvasók! Jó eBookolást! Talán szállóige is lesz belőle!

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük