2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új sikerpirula vállalatoknak – okos előrejelző rendszerek

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/35228"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/corpint.thumbnail.png" border="0" width="71" height="100" /></a></span> <p>A gazdasági válság következményeként a vállalatok ébersége ma már túlélési feltétel. Jó hír, a vállalatvezető nem marad egyedül, van rá hazai megoldás!</p><p>

 corpint.thumbnail

A gazdasági válság következményeként a vállalatok ébersége ma már túlélési feltétel. Jó hír, a vállalatvezető nem marad egyedül, van rá hazai megoldás!

 corpint.thumbnail

A gazdasági válság következményeként a vállalatok ébersége ma már túlélési feltétel. Jó hír, a vállalatvezető nem marad egyedül, van rá hazai megoldás!

A napokban hazánkban találkoztak a vállalatbiztonság nemzetközi nagyágyúi egy konferencia keretében. A rendezvény házigazdája, a svájci székhelyű Corporate Competitive Intelligence nevű vállalat a szakma legnevesebb amerikai, brit és izraeli képviselőit hozta Magyarországra. Megtaláltuk közöttük Steven L. Pomerantz-ot, az FBI egykori igazgatóhelyettesét, vagy Hezi Ledert, az Israel Competitive Intelligence Forum elnökét.

A nyílt forrású legális információk, adatok monitoringozására, gyűjtésére és feldolgozására épülő Competitive Intelligence segítségével a vállalatvezetők jelentős mértékben javíthatják a döntéshozatali mechanizmusaikat. Jobban megérthetik üzleti környezetüket, időben felkészülhetnek a versenytársaik, partnereik, a technikai fejlődés, a termékkínálat, és az ügyfelek világának változásaira.

A Competitive Iintelligence hatalmas, sokszor alig kezelhető mennyiségű belső vállalati, illetve az üzleti környezetből származó információt képes feldolgozni, elemezni, szűrni adott feltételek szerint osztályozni. A belső vállalati kommunikációs rendszer leggyakoribb problémája, hogy adott időben nem áll rendelkezésre a megfelelő információ.  A competitive intelligence rendszerek minimalizálják az információhiányt, hisz releváns információt tud gyűjteni különböző forrásokból.

Ez lehetővé teszi, hogy az állandó időhiánnyal küzdő legfőbb döntéshozók csakis a fontos információra koncentráljanak. Így helyes döntést tudnak hozni és időt, pénzt tudnak megtakarítani.

De mi a helyzet hazánkban? A magyar vállalatok képesek-e hozzájutni és használni ezeket a korai, intelligens előrejelző rendszereket?

A nemzetközi Society of Competitive Intelligence Professionals szervezet egyetlen magyar tagja a Vadász Pál által vezetett Montana:"Egyáltalán nincs szégyenkeznivalónk. Sőt az általunk kifejlesztett Infovadász rendszer nemzetközileg is elismert. Legutóbb Londonban vettem részt a témában egy konferencián, ahol a világ egyik legnagyobb bankjának az informatikai igazgatóját vette le a lábáról a programunk. Az Infovadász ugyanis nem kulcsszóra keres, mint amit ők alkalmaznak, hanem egy intelligens úgynevezett fogalomfa szerint, amely például a szinonim fogalmakat is képes vizsgálni. Ezen túl  a fogalmak belső alapösszefüggéseit is vizsgálja és aszerint végzi el a kiadott feladatot. Mindenkinek megvan az az élmény, hogy ha a Google keresőbe beír egy fogalmat sokezer, esetenként több millió találatot hoz fel a kereső. Ez egy vállalati rendszerben nem megengedett. Mit kezdhetnénk ennyi információval, amely hiányos és nem a lényeget tartalmazza? Egy vállalati döntéshozó csak a 100%-osan odaillő találatokat tudja elfogadni. Azt szoktuk mondani, amíg a Google keres, az Infovadász talál. Méghozzá éppen azt amire szükség van." -mondja el Vadász Pál.

Ebből is látható, hogy a Competitive Intelligence ma már sokkal inkább a marketing, a stratégia, kicsit a pszichológia és a szociológia meg egyre inkább az informatika (OSINT) interdiszciplináris területe.

"Nem kell követni senkit vagy poloskát rakni a kocsijába senkinek ahhoz, hogy például a Kodak vezetősége időben, előre kikövetkeztesse, a CMOS technológia elterjedése következtében a digitális fotózás ki fogja szorítani a klasszikus vegyi rögzítésű filmeket, és ezzel kihúzza a cég alól a szőnyeget. A General Motors vezetőségének sem kellett volna álruhába bújnia, hogy megjósolja: a kisebb, jobban kitesztelt, gazdaságosabb japán autók akkor is piacot szereznek, ha a GM kínjában már a patrióta vásárlási szokásokra apellált a sajtóban. Ezekre a hosszútávú előrejelzési problémákra ma már van magyar megoldás. Olyan a nemzetközi piacon is versenyképes válasz, amelyre joggal lehetünk büszkék."- fejti ki Vadász Pál, az Infovadász keresőrendszer létrehozója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.