Bár jelenleg az eső az úr, de rövidesen megint visszatér a kánikula. A valódi nyár beköszöntével csak úgy szomjazzuk a frissítő, hideg vizet, és nincsenek ezzel másként a körülöttünk élő növények sem, legyen szó akár a kertünkről, akár a tágabb környezetünkről. Fontos azonban, hogy ilyenkor is okosan bánjunk az élet egyik elengedhetetlen erőforrásával. Az alábbi ötletek emlékeztetnek arra, hogy a vízgazdálkodás nem csak nagypolitika szintjén égető probléma. Mint minden, ez is a saját háztartásunkban kezdődik!

 

 

Bár jelenleg az eső az úr, de rövidesen megint visszatér a kánikula. A valódi nyár beköszöntével csak úgy szomjazzuk a frissítő, hideg vizet, és nincsenek ezzel másként a körülöttünk élő növények sem, legyen szó akár a kertünkről, akár a tágabb környezetünkről. Fontos azonban, hogy ilyenkor is okosan bánjunk az élet egyik elengedhetetlen erőforrásával. Az alábbi ötletek emlékeztetnek arra, hogy a vízgazdálkodás nem csak nagypolitika szintjén égető probléma. Mint minden, ez is a saját háztartásunkban kezdődik!

 

 

1.      Igyunk csapvizet!

Magyarország kiváló minőségű ivóvízkészlettel rendelkezik. Kevesen tudják, de sokszor ugyanabból a vízbázisból kerül a csapokba az ivóvíz, ahonnan a palackos vizet is kitermelik. Hazánk azon szerencsés országok közé tartozik, ahol a csapvízellátás rendkívül jó és megbízható: rendszeresen ellenőrzik, minden szolgáltatónak törvényben előírt kötelezettsége hetente többször vízmintákat venni, azokat pedig akkreditált laboratóriumokban ellenőriztetni. Ráadásul nem jár környezeti terheléssel a csomagolása és nem kell hazacipelni a boltból.

 

2.      Gyors tusolás és indulhatunk is!

Egy relaxáló fürdőzés előnyeit természetesen nem vitatjuk, de érdemes belegondolni, hogy egy kád megtöltéséhez kb. 75 liter vízre van szükségünk. Egy gyors és frissítő tusolással ennek a mennyiségnek több mint felét megtakaríthatjuk. Csobbanjunk inkább a vízparton ebben a hőségben!

 

3.       Levegővel adagolva sokkal hatékonyabb a vízfogyasztás!

Már néhány ezer forintos beruházással könnyedén beszerezhetők olyan eszközök, amelyek csapokra és zuhanyzófejekre szerelve levegőt adagolnak a vízsugárhoz, így csökken annak adott időn belüli áteresztése. Ezáltal literekben és forintokbna is mérhetővé válik, hogy egy kézmosás vagy zuhanyzás során mennyivel kevesebb vizet használunk el.

 

4.      Gyűjtsük össze az esővizet – minden cseppje érték!

Helyezzünk ki nagy hordókat a kertbe, főként az ereszlevezető alá, így könnyedén tartalékolhatunk az esővízből egy-egy nyári zápor után. Jól fog jönni egy nagyobb vízmennyiség, amikor látjuk, hogy a pázsit vagy kerti növényeink már öntözést igényelnek. Legyünk azonban mértéktartók a nagy kánikula idején! Egyáltalán nem biztos, hogy mindennap sok-sok liter vizet kell öntözővel kivezetnünk a kertbe. A kicsit barna fű hőség idején teljesen természetes, és nem jelenti feltétlenül, hogy kiszáradt a növényzet.

 

5.      Komposztálj!

A komposztálás nem jutna feltétlenül eszünkbe, amikor a víztakarékosságra gondolunk. Pedig a kidobott növények, főleg az élelmiszerek fölöslegesen terhelik a környezetet, hiszen az előállításukhoz felhasznált víz mind kárba vész. Ezt érdemes megelőzni, azzal, hogy kis komposztot alakítunk ki a kert végében, ahova a levágott füvet és a konyhai maradékokat gyűjthetjük. Szinte semmilyen erőfeszítést nem igényel, és virágaidnak remek tápanyagot termelhetsz így.

 

6.      Hasznosítsd a használt vizet a konyhában!

Főzés közben sem kell automatikusan kiönteni az elhasznált vizet. Gondolt át, hogy mire használtad, és tedd félre, ha még hasznosítható. Annak a víznek például, amiben csak tésztát főztél ki vagy zöldséget pároltál a szobanövényeid nagyon örülhetnek. Főleg, mivel így extra tápanyagok is kerülhetnek így a vízbe.

 

7.      Az is számít, hogy mit viselünk!

Egy ruha megvásárlásakor nem jut eszünkbe, de előállításukhoz is vízre van szükség. Nem is kevésre! Egy átlagos pamut ing gyártásához például 2 700 literre. Rajonghatunk a divatért, de közben legyünk tekintettel ökológiai lábnyomunkra is. Ne vásároljunk tucatnyi felsőt, amelyek aztán egész évben a szekrény mélyén várják jobb sorsukat, és aztán szinte használatlanul a kukában végzik. Ehelyett hordjunk néhány, jó minőségű darabot a szezon során, és adományozzuk el őket, ha már kimentek a divatból! 

 

8.      Moss és mosogass okosan!

A korszerű, környezetbarát energia-besorolású mosó- és mosogatógépek manapság sokat segítenek a takarékos vízhasználatban. Egy mosogatógép például 19 000 literrel kevesebb vizet használhat egy évben, mint, ha egy háztartásban kézzel mosogatnának. Megfelelő mosógéppel pedig egy család évente akár 2 000 litert is megspórolhat. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy ezek csak akkor hasznosak, ha tudatosan használjuk őket! Tartsd ezt észben, és csak akkor indítsd el a mosógépet és a mosogatógépet, amikor már megtelt!

 

9.      Ne engedd, hogy kárba vesszen a víz!

Sokszor perceket kell várnunk, hogy a fürdővízhez kellően meleg víz folyjon a csapból, és ilyenkor sok-sok liter hidegvíz fölöslegesen végezheti a lefolyóban. Ezt ne hagyd! Tegyél egy vödröt ilyenkor a zuhany alá, és tedd félre ezt a mennyiséget. Ezt használd majd takarításkor.

 

 

A víz, a fenntartható vízgazdálkodás szinte kiemelt téma minden országban, és abban mindenki egyetért, hogy ez valamennyiünk felelőssége. Ezt az összefogást segíti és mozdítja elő a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 is, amelyet november 28-30. között rendeznek meg a Millenáris Parkban.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük