2013. november 15-21. – II. Sissi Őszi Tánchét a Bethlen Téri Színházban. Második alkalommal rendezi meg a Közép-Európa Táncszínház a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré a hétnapos, hét előadásból álló kortárstánc-fesztivált a hetedik kerületben, a Bethlen Téri Színházban.

 

2013. november 15-21. – II. Sissi Őszi Tánchét a Bethlen Téri Színházban. Második alkalommal rendezi meg a Közép-Európa Táncszínház a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré a hétnapos, hét előadásból álló kortárstánc-fesztivált a hetedik kerületben, a Bethlen Téri Színházban.

 

A november 15-én induló program délelőtt tizenegy órakor Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármesterének – a fesztivál fővédnökének – köszöntőjével és a színház új homlokzatának felavatásával veszi kezdetét (az Erzsébet Terv keretén belül megvalósuló beruházás az 1929-es, eredeti homlokzatot állítja vissza). Erzsébetváros polgármestere ekkor jelenti be hivatalosan az önkormányzat és a színház szoros kapcsolatát erősítő három éves közszolgáltatási szerződés megszületését is.

 

A rendezvényt az idén 25 éves jubileumát ünneplő Közép-Európa Táncszínház bemutatója, a Dűne című előadás nyitja. Ezen a napon, délután hat órakor nyílik, a Nappalok és éjszakák Erzsébetvárosban című fotókiállítás is, amely a kerület történelmének legfontosabb épületeit és köztereit mutatja be egykori pompájában. A fekete-fehér fotográfiák és plakátok Bóka B. László, színház-és helytörténész válogatása alapján kerülnek bemutatásra.

 

Este fél nyolckor, a 25 éves jubileumát ünneplő Közép-Európa Táncszínház bemutatója, a Dűne című előadás lesz látható. Maday Tímea és Hámor József koreográfusok nem először dolgoznak a Közép-Európa Táncszínház társulatával, az elmúlt években a tehetségkutató programok során is együtt gondolkoztak és alkottak a csapattal, nem véletlen tehát, hogy az ünnepi évad első bemutatóját ők készítették el.

 

Az idei SŐT7 egyik különlegessége, hogy a szervezők most hívtak először külföldi társulatot is a fesztiválra. November 21-én a bolgár Derida Dance Company ARTeFact című produkciója lesz látható, amely a Bethlen Téri Színház és az Erzsébetvárosi Bolgár Önkormányzat együttműködésének eredményeként valósulhatott meg.

 

Idén a SŐT7 partnere az Örökmozgó Filmmúzeum, ennek keretében a fesztivál előadásaira vásárolt jegy felmutatásával november 9. és 30. között 20%-os kedvezménnyel látogathatóak a mozi előadásai. A moziban megtekinthető a Közép-Európa Táncszínház 25 év, 25 fotós, 25 fotó című jubileumi fotókiállítása.

 

A fesztivál ideje alatt az alábbi tánc témájú filmekkel is várják a látogatókat.

 

November 15. 20.00  S. Daldry: Billy Elliot, angol filmdráma, 2000

November 16. 20.00  C. Saura:Tangó, spanyol-argentin táncfilm, 1998

November 17. 20.00  K. Sahnazarov: Jazzbolondok, szovjet, 1983, zenés vígj.

November 18. 21.00  Grunwalsky Ferenc: Táncalak, magyar, 2002

November 19. 17.00  E. Pressburger, M. Powell: Hoffmann meséi, angol operafilm 1951

November 20. 20.00  O. Simonsson- J.S. Nilsson: Zajháborítók, svéd-francia, 2010

November 21. 20.00  Hules Endre: A halálba táncoltatott leány, magy.-szlov-kan., 2011

 

November 15. 19.30 Közép-Európa Táncszínház: DŰNE (bemutató)

…dűne… elnyúló alakú, leggyakrabban homokból épülő domb, melyet általában a szél felszínalakító tevékenysége hoz létre…

Az előadás rendhagyó módon két alkotó munkájának a gyümölcse, mely bár két különálló egységként fogalmazódik meg a mozdulatfüzérek által, ám  egymást erősítve  mégis koherens egésszé állnak össze az est során.

Maday Tímea Kinga munkája a szél szabadságát, könnyedségét és sodró lendületét eleveníti meg, míg Hámor József ezeket a természeti energiákat koncentrálja, sűríti, préseli mozdulatfüzérei során, miközben a természeti körforgás állandóságának képe fogja össze a darabot, megjelenítve a változatosság ciklikus-ritmikus dinamizmusát.
A Maday Tímea Hámor József páros nem először dolgozik a Közép-Európa Táncszínház társulatával. Az elmúlt években a tehetségkutató programok során is együtt gondolkoztak és alkottak a csapattal, nem véletlen tehát, hogy a 25. jubileumi évad első bemutatóját ők készítették el, mely így a Sissi Őszi Tánchét nyitánya lehet.

 

Táncosok: Mádi László, Frigy Ádám, Horváth Adrienn, Hargitai Mariann, Palcsó Nóra, Jakab Zsanett, Kovács Péter, Hársfai Noémi

Fény: Mádi László – jelmez: Juhász Dóra, Kun Zita – zene: Anouar Brahem, Hámor József.

Koreográfia: Maday Tímea Kinga, Hámor József

 

2013. november 15-21.

II. Sissi Őszi Tánchét

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

www.cedt.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük