2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

INDIA-HÁZ ÉS INDIA-ZÓNA AZ ÁLLATKERTBEN

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52137"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/India-haz%20Allatkert%20030.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>Megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb attrakciója, a látványos India-ház, amely korábban a macskaféle ragadozók lakhelye volt. Az épületet 1912-ben tervezte Kós Károly és Zrumeczky Dezső egy korábbi, 1876-os Hauszmann Alajos állatháza helyén. Most indiai oroszlánon ülő Durgá-dévi (istennő) rendkívül színes szobra őrzi a bejáratot.</p>

india haz%20allatkert%20030.thumbnailMegnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb attrakciója, a látványos India-ház, amely korábban a macskaféle ragadozók lakhelye volt. Az épületet 1912-ben tervezte Kós Károly és Zrumeczky Dezső egy korábbi, 1876-os Hauszmann Alajos állatháza helyén. Most indiai oroszlánon ülő Durgá-dévi (istennő) rendkívül színes szobra őrzi a bejáratot.

india haz%20allatkert%20030.thumbnailMegnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb attrakciója, a látványos India-ház, amely korábban a macskaféle ragadozók lakhelye volt. Az épületet 1912-ben tervezte Kós Károly és Zrumeczky Dezső egy korábbi, 1876-os Hauszmann Alajos állatháza helyén. Most indiai oroszlánon ülő Durgá-dévi (istennő) rendkívül színes szobra őrzi a bejáratot.

india haz%20allatkert%20041.thumbnailNémi magyarázat: az ázsiai oroszlán ma már csak Indiában lelhető fel, és az indiai ember harcát, saját egyedi vallási útját jelképezi. Az ázsiai oroszlán valaha elterjedt volt Afrikában, a Balkánon, a Közel-Keleten és Nyugat- valamint Dél-Ázsiában is. A természettudósok nyolc különböző alfaját tudják megkülönböztetni, de a legtöbbjük kihalt. 1826-ban J. N. von Meyer kutató nevezte el perzsa oroszlánnak. A sörényes nagymacskák most csupán (Afrikán kívül) Gudzsarát állam kis területén élnek egy védett területen. Mindössze 3-400 példányuk maradt fenn, illetve a világ 48 állatkertjében létezik további 280 indiai oroszlán. 1994 óta külön tenyész-program keretében szaporítják őket. Állatkertünk 2010-ben csatlakozott a programhoz, amikor megérkezett a három fiatal oroszlán: Shirwane, Kankai és Basil. A nézők az újjáalakított házban nem ketrecben, hanem hatalmas üvegablak mögött figyelhetik az átlagos méretű oroszlánoknál nagyobb termetű, félelmetes „cicákat".

india haz%20allatkert%20042.thumbnailAz India-házban lakik még csíkos hiéna, szilvafejű papagáj, a házhoz vezető India-zónában pedig indiai antilopokat, ázsiai vadkutyákat, indiai ludakat és zebukat láthatunk. A házban látható kiállítás az állatokon kívül bemutatja az indiai civilizáció és az állatvilág sok évezredes kapcsolatát. Ilyen az ókori perzsa töredék az oroszlánnal való küzdelemről és a szokásos keleti ábrázolásokkal. Mellettük megtaláljuk az előzőektől különböző címerállatként használt erő magyar nemesi jelképét is.

 india haz%20allatkert%20024.thumbnail

A legújabb látványosságot őexellenciája Gauri Shankat Gupta, az Indiai Köztáraság budapesti nagykövete, Hóvári János külügyminisztériumi helyettes államtitkár, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes (mint az Állatkert fenntartója), Srila Sivarama Svámi Maharaja, az itthoni Krisna-tudatú Hívők Közösségének vezetője és dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója nyitotta meg. Utóbbi indiai ruhában díszelgett, sőt, táncra is kelt az együttessel.

india haz%20allatkert%20013.thumbnail

Valójában igazi indiai nap volt 2011. július 13. Délelőtt a pandzsábi Bhangra Néptáncegyütes előadásában gyönyörködhettünk. Este a „Zenés állatkerti esték" sorozatban Indiáról szólt a műsor. Fellépett a délelőtt is látott Bhangra Néptáncegyüttes, a Nadantam tánccsoport, a Sharmita Shama Kathak Együttes zenéjével. A hangszerek között szerepelt az erős hangú kagylókürt is az egyéb ősi zeneszerszámok között.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.