Pozsgai Fruzsina: FogságPozsgai Fruzsina: Fogság 

Terítéken a design  – Taste MOMEnts, Design served to your taste   címmel nyílt kiállítás az Iparművészeti Múzeum és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem gondozásában. A megnyitón a médiát Renner Zsuzsanna, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója,  Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektora és  Halasi Rita Mária, a kiállítás kurátora kalauzolta.

Pozsgai Fruzsina: FogságPozsgai Fruzsina: Fogság 

Terítéken a design  – Taste MOMEnts, Design served to your taste   címmel nyílt kiállítás az Iparművészeti Múzeum és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem gondozásában. A megnyitón a médiát Renner Zsuzsanna, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója,  Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektora és  Halasi Rita Mária, a kiállítás kurátora kalauzolta.

A  MOME  október 5.-25. között látogatható európai vándorkiállítása Helsinki, Berlin és London design-fesztiváljain szerepelt sikerrel, s most a hazai közönség számára mutatja be a kortárs magyar design leghaladóbb szereplőinek munkáit, a Design Hét programsorozata és az Iparművészeti Múzeum Nyitott Ház rendezvénysora keretében.  (Utóbbi rendezvényeket a múzeum minden csütörtökön meghosszabbított nyitvatartással, minden hónap második csütörtökén pedig kortárs programmal színesíti.)

Orlai Balazs: Ditótörő, mogyorótörőOrlai Balazs: Ditótörő, mogyorótörőA Taste MOMEnts  kiállításon 27-főnyi,  20-as, 30-as éveiben járó, professzionális, nemzetközileg elismert designer (grafikus, fotós, animációs szakember, divat-, ékszer- és formatervező) alkotásai láthatók rendhagyó formában, egy 24 méter hosszú asztalon feltálalt designlakoma keretei között.  Az alapötlet; vizuális kultúránk mindennapi táplálékként való megjelenítése, egyfajta meghívásként a magyar design asztalához, a társaság és a párbeszéd reményében.  (Október 9-én 20.30-21.00 között a kiállítás kurátorának tárlatvezetésével tekinthetők meg a kiállított műalkotások.)

A Taste MOMEnts nem diákmunkákra összpontosít, a résztvevők között jelenlegi diákok és korábbi hallgatók egyaránt szerepelnek, mindannyian nemzetközi elismertséggel bírnak.  A szervezők azt a különleges kreatív potenciált, szellemi tőkét kívánják megjeleníteni, amellyel Magyarország hozzájárul a kortárs design kultúra egészéhez. 

A kiállított műtárgyak közül számos darab, a művészeti értéken túl, pénzben kifejezhetően is nagy értéket képvisel, például. az üvegmunkák, a bőr-páncélruha, s máris nagy nemzetközi keresettségnek örvend.

A kiállítás idején a múzeum előterében kortárs design bútorokból álló, használatba vehető installáció fogadja a látogatókat.

Halasi Rita Mária a rendezvénysorrol szólva emlékeztetett rá, az idei, immár ötödik Design Hét a szervezőket megújulásra késztette, a korábbi sikerek és a tavalyi  55 ezres látogatószám után minden eddiginél színesebb kínálattal kívántak jelent­kezni. 

2008-ban a Design Hét 10 napon keresztül zajlik,  a programfüzet bővített tartalommal ismerteti az eseményeket, öt fiatal grafikus illusztrációinak segítségével. A 2008-as évi programjainak alaptémája a Párbeszéd. 

 

Barka Melinda - Layers tálBarka Melinda – Layers tál Farkas Zsófia - Izzós felületFarkas Zsófia – Izzós felület Farkas Zsófia kavicsszőnyegén Püspök Balázs spider lámpájaFarkas Zsófia kavicsszőnyegén Püspök Balázs spider lámpája
Gáspár György - üvegplasztikai sorozatGáspár György – üvegplasztikai sorozat Gáspár György - üvegplasztikai sorozatGáspár György – üvegplasztikai sorozat Gera Noémi ékszereiGera Noémi ékszerei
Halasi Rita kurátorHalasi Rita kurátor Je suis belleJe suis belle Kudász Gábor Arion fotóiKudász Gábor Arion fotói
Luu Anh Tuan - Páncélruha és pikkelycsizmaLuu Anh Tuan – Páncélruha és pikkelycsizma Marton Zsolt grafikus munkáiMarton Zsolt grafikus munkái Mezei Ildikó - Genf (festett porcelán)Mezei Ildikó – Genf (festett porcelán)
Mezei Ildikó - Ikrek, Óda, Sziám (festett porcelán)Mezei Ildikó – Ikrek, Óda, Sziám (festett porcelán) Orlai Balázs - Diótörő lány és mogyorótörő fiúOrlai Balázs – Diótörő lány és mogyorótörő fiú Pozsgai Fruzsina - FogságPozsgai Fruzsina – Fogság
Pozsgai Fruzsina -Trófea (kézzel épített porcelán)Pozsgai Fruzsina -Trófea (kézzel épített porcelán) Renner Zsuzsanna megnyitja a kiállítástRenner Zsuzsanna megnyitja a kiállítást Stark Attila - Kulo CityStark Attila – Kulo City
Szöllősi Géza - TaxidermiaSzöllősi Géza – Taxidermia USE kosztümUSE kosztüm

Fotó: Lantai József 

 Korunkat a folyamatos fejlődés kultúrájaként szokták jellemezni. de valójában a folyamatos párbeszéd eredményeként aposztrofálható.   A bennünket körülvevő anyagi/tárgyi világ, s a vizuális kultúra, amelyben élünk,  mindez alkotói vá­laszt jelent a társadalom szükségleteire és kulturális igényeire. 

A Párbe­széd szó a tárgy és a felhasználó kölcsönhatására,  a designer és a megbízó együttmű­ködésére, a tervező és a társadalom aktív kapcsolatára egyaránt utal. 

Az Iparművészeti Múzeumban három fontos tárlat nyújt körképet a design hazai helyzetéről.  A Magyar Formatervezési Díj 2008  kiállítása mellett a  Formatúra tárlat  a rangos pályázat elmúlt öt évének munkáit vonultatja fel, így a MOME által szervezett Taste MOMEnts a legprogresszívebb törekvéseket rendhagyó formában tárja a nagyközönség elé.

A hagyománnyá váló túraprogram idén exkluzív budapesti hotelek belsőépítészeti titkaiba enged betekintést;  a látványt neves hazai belsőépítészek értelmezik szá­munkra. Több, látványos divatbemutató színesíti a programkínálatot, Portfolió néven fiatal illusztrátorok minitárlatait rendezik meg a főváros 20 kulturális csomó­pontján (kávéházakban, kisgalériákban, speciális üzletekben). Hazánkban a KÉK által meghonosított Pecha Kucha Night speciális design- „kiadása" dinamikus és rendhagyó rendezvénynek ígérkezik, de trendelőadás és szakmai kerekasztal-be­szélgetések is segítik a design világában történő eligazodást.

A Design Héten sztárvendégként valóságos show-elemet is szerepeltetnek;  a kortárs design-szín legeredetibb figurája, a holland Marcel Wanders  fog előadást tartani Budapesten.

Figyelemfelhívó vásárlási akció során designshopokban és üzletekben lehet beváltani vásárláskor október 3. és 12. között a program­füzetben elhelyezett kupont, mintegy 50 helyen, 15%-os kedvezménnyel,

Szervező:  Design Terminál Kht.,   http://designterminal.hu/

Védnök:  Magyar Formatervezési Tanács (mft)

http://www.design7.hu/

http://www.imm.hu/

www.imm.hu/nyitotthaz

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük