2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Indul az alumínium sörös és üdítős dobozok díjazott visszaváltása

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44017"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/image006.thumbnail.jpg" border="0" width="98" height="100" /></a></span> <p>Mostantól érdemes gyűjteni az aludobozokat, hiszen egyre több helyen találkozhatunk az erre a célra kihelyezett begyűjtő automatákkal. Az elhasznált sörös és üdítős dobozok átvétele visszaváltási díj ellenében történik.</p><p>

 image006.thumbnail

Mostantól érdemes gyűjteni az aludobozokat, hiszen egyre több helyen találkozhatunk az erre a célra kihelyezett begyűjtő automatákkal. Az elhasznált sörös és üdítős dobozok átvétele visszaváltási díj ellenében történik.

 image006.thumbnail

Mostantól érdemes gyűjteni az aludobozokat, hiszen egyre több helyen találkozhatunk az erre a célra kihelyezett begyűjtő automatákkal. Az elhasznált sörös és üdítős dobozok átvétele visszaváltási díj ellenében történik.

A rendszer kísérleti működése a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) támogatásával indult el, ugyanis a gyártók, a fenntartható fejlődés híveiként, elkötelezettek a környezet védelme iránt. A dobozok begyűjtése ezt a célt szolgálja, hiszen az egyébként szemétbe kerülő, így környezetet terhelő anyagok hasznosításából hoz létre értéket.

Magyarországon évente kb. 700 millió eldobható fémdoboz keletkezik, amelyek összegyűjtése és újrahasznosítása komoly logisztikát igényel. Az újonnan létrehozott rendszer biztosítja, hogy automaták segítségével az emberek könnyen újrahasznosíthassák a számukra eddig értéktelen hulladékot.

Ebben az évben 22 gép került elhelyezésre különböző szupermarketekben, boltokban, Budapesten és más városokban. További 2 automata beüzemelésére a közeljövőben kerül sor.

A visszaváltó automaták (RVM) teljes egészében hazai fejlesztésűek, a nyugat-európai automatákhoz képest "többet tudnak", árban pedig előnyösebbek.

Ezek a berendezések önállóan végzik a dobozok azonosítását, a visszavételi díj kiszámítását, valamint a blokk kibocsátását, mely aztán levásárolható az adott áruházban. A logisztikai és információs rendszer egy olyan zárt modell, ahol a doboz az automatákból konténerekben a feldolgozó üzembe, majd kohóba kerül, aminek köszönhetően ismételten italipari doboz készül belőle. A folyamat környezeti haszna kiemelkedő:

  • 1 kg alumínium újrahasznosítása esetén több mint 20 kg üvegház hatású gáz kibocsátása,

továbbá 8 kg bauxit, 4 kg vegyi anyag és 14 kWh energia takarítható meg.

  • 1 db alumínium doboz újrahasznosításával pedig annyi energia takarítható meg, mely egy

televízió 3 órás működéséhez elegendő.

A Returpack, a relatíve kishatékonyságú lakossági szelektív hulladékgyűjtés alacsony (5-10%-os) visszagyűjtési arányával szemben, középtávon 60-80%-os arányt garantál.

További fontos szempont, hogy a rendszer minden elemét magyarországi beszállítók adják, a kezdeményezés magyarországi munkahelyeket hoz létre, illetve magyar adóbevételeket gyarapít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.