2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Inflációval a recesszió ellen? Az arany lehet a nevető harmadik

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56241"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_71.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="36" /></a></span>A világ vezető jegybankjainak közös likviditásnövelő akciója életmentően fontos, ám mégis csak tüneti kezelés. Ezzel a pénzügyi rendszer bajaira ragasztott sebtapasszal a központi pénzintézetek nem először adják jelét annak, hogy a pénzügyi válság és a recesszió elleni küzdelmükben hajlandóak akár az infláció keskeny ösvényére is lépni. Az infláció és a recesszió párharca az elkövetkező hónapokban állandó napirendi témának ígérkezik  - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> </p> <p>.

A világ vezető jegybankjainak közös likviditásnövelő akciója életmentően fontos, ám mégis csak tüneti kezelés. Ezzel a pénzügyi rendszer bajaira ragasztott sebtapasszal a központi pénzintézetek nem először adják jelét annak, hogy a pénzügyi válság és a recesszió elleni küzdelmükben hajlandóak akár az infláció keskeny ösvényére is lépni. Az infláció és a recesszió párharca az elkövetkező hónapokban állandó napirendi témának ígérkezik  – tájékoztat a www.aranypiac.hu

.

A világ vezető jegybankjainak közös likviditásnövelő akciója életmentően fontos, ám mégis csak tüneti kezelés. Ezzel a pénzügyi rendszer bajaira ragasztott sebtapasszal a központi pénzintézetek nem először adják jelét annak, hogy a pénzügyi válság és a recesszió elleni küzdelmükben hajlandóak akár az infláció keskeny ösvényére is lépni. Az infláció és a recesszió párharca az elkövetkező hónapokban állandó napirendi témának ígérkezik  – tájékoztat a www.aranypiac.hu

.

 

A múlt hét közepén az USA jegybankja, az Európai Központi Bank valamint a kanadai, a brit, a svájci, és a japán nemzeti bank olyan közös intézkedést tett közzé, ami 2013. februárjáig javíthat a bankközi likviditás szorult helyzetén. A bejelentést követően az árfolyamok rakéta-üzemmódba kapcsoltak a tőkepiacokon. A német részvényindex, a DAX 5%-ot, az amerikai Dow Jones Index pedig 4%-ot emelkedett. A részvényekkel karöltve a nemesfémárfolyamok is látványosan erősödtek. Igaz, ennél tovább már nem tartott az eufória, az emelkedés dinamikája már másnapra kifulladt. Érkezhet azonban még további lendület a december 8-án és 9-én megtartandó euróövezeti csúcstól, amelyen a német kancellár és a francia miniszterelnök a sokadik közös tervüket fogják bemutatni az euró megmentésére, és amelyen az új olasz miniszterelnök, Mario Monti is ismertetheti országa szanálási terveit.

 

Az új római kormánnyal szembeni várakozások hatalmasak. Olaszországnak az elmúlt héten kellett először csaknem 8%-os hozamot fizetnie a hároméves futamidejű állampapírjaira, ami példa nélküli az euróövezetben. A hosszú lejáratú államkötvények hozama szintén rekordmagasságba emelkedett. Mindez egyre inkább a görög államcsőd kialakulásának előzményeire emlékeztet, így nem csoda, hogy időközben már olyan hírek is szárnyra kaptak, miszerint Olaszország a Nemzetközi Valutaalaptól kérhet 600 milliárd eurós alacsony kamatozású hitelt az életben maradáshoz, igaz az IMF hitelezési kapacitása jelenleg ennek a felét sem éri el.

 

A szuverén adósságválság tovaterjedését a kezdetek óta figyelemmel követve, mostanra egyre nyilvánvalóbb, hogy a felhalmozott államadósságok valójában soha nem lesznek visszafizethetőek. A cél a legjobb esetben is csak a kezelhető szinten tartásuk, a totális összeomlás elkerülése lehet. Ehhez hovatovább az infláció jelentheti a kormányzati irányítás számára az egyedüli – ámbár a lakossági megtakarítások szempontjából igencsak ármányos – menekülési útvonalat. A múlt heti összehangolt jegybanki lépés azt mindenképpen egyértelművé teszi, hogy egységes az elszántság a bankrendszer életben tartására, és ha kell, akkor korlátlanul fog is folyni a pénz a rendszerbe. Fundamentálisan ennél viharosabb hátszelet el sem lehet képzelni az aranynak.

 

Az európai államadósságok finanszírozása egyre inkább egy kilátástalan spirálba torkollik, minden uniós tagország küzd már az emelkedő hozamok és az eladhatatlan kincstárjegyek problémájával. A gondok a pénzügyi unió szívét jelentő Németországig is elérnek, ahol szintén emelkedésnek indultak a kormánykötvény-hozamok, és a vételi érdeklődés is alábbhagyott a korábban abszolút biztosnak tartott német papírok iránt. Mindemellett az egyre mélyülő adósságválság kísérőjelenségeként már enyhe recessziót valószínűsít jövőre a legfejlettebb ipari államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Európában, és hasonlóan negatív kilátásokat fogalmaztak meg a Goldman Sachs bankcsoport és a Standard & Poor's hitelminősítő elemzői is az utóbbi napokban.

 

 

Arany – technikai elemzés

 

Az arany árfolyama technikailag továbbra is egy szimmetrikus háromszög-formáción (fekete vonalak) belül helyezkedik el. A háromszög beszűkülése a vevői és az eladói oldal kiéleződő párharcát tükrözi. A vevők minden csökkenésbe elszántan belevesznek, és ezzel ismét felfelé tornásszák az árfolyamot, míg az eladói oldalt erősítők a további emelkedésben nem bízva rendre profitrealizálásra használják ki az emelkedéseket. Az idő előrehaladtával érlelődik a kitörés. Lévén, hogy mindez egy hosszútávon emelkedő trend keretein belül történik, valamint tekintettel a fundamentális (pénzügyi) környezetre, a kitörés nagyobb valószínűséggel felfelé következhet be. Egy sikeres kitörés vételi hullámot generálhat, ami az elmélet szerint 300 dolláros árfolyamnövekedést eredményezne az elkövetkezendő három hónap folyamán. Pillanatnyilag a legfontosabb támasz és ellenállási szintek a háromszög felső illetve alsó oldalát adó diagonális vonalakból következnek 1.760 illetve 1.680 dollárnál.

 

Ezüst – technikai elemzés

 

A bűvös árfolyamküszöb az ezüst esetében továbbra is 35 dollárnál húzódik. Itt az elmúlt hónapok folyamán a technikai ellenállásnak egy valóságos bástyája épült ki, amelynek egyszer bekövetkező eleste komoly lendületet kölcsönözhet majdan az árfolyam további emelkedéséhez. Itt azonban még korántsem tartunk. Egyelőre dominál az április végétől kirajzolódó csökkenő trend, még ha ezen belül jelenleg emelkedő ágon hullámzik is a kurzus görbéje. A legfontosabb támasz valamivel 30 dollár felett található. Ennek a szintnek a jelentőségét erősíti a hosszútávú emelkedő trend diagonális vonala is.

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.