2011 szeptember 27-28-án, immáron  7. alkalommal jelentkezik az Informatikai Biztonság Napja (ITBN). Két napon keresztül közel 100 biztonsági brand lesz jelen, és több mint 50 előadás és 40 kiállító fogja körbejárni az informatikai biztonság témáját.

 

2011 szeptember 27-28-án, immáron  7. alkalommal jelentkezik az Informatikai Biztonság Napja (ITBN). Két napon keresztül közel 100 biztonsági brand lesz jelen, és több mint 50 előadás és 40 kiállító fogja körbejárni az informatikai biztonság témáját.

 

Az ITBN első napján izgalmas és futurisztikus meglepetés érkezik, amelyhez kapcsolódóan Galántai Zoltán jövőkutató, Kovács Tücsi Mihály író és Kurucz Péter piackutató fogja elemezni a közeli és távoli jövő IT biztonsági témakörét. Az esemény vendége lesz idén Csányi Vilmos, világhírű etológus, aki a biztonság legnehezebben kezelhető eleméről, az emberről fog előadásában beszélni. Vendég lesz még James Lugabihl, az Amerikai Hadsereg Tengerészeténél 12 évig első osztályú kriptográfusként és kiberszakértőként szolgálatot teljesítő szakember, aki az EMC/RSA incidenskezelő központjának vezetője, valamint Bódi Zoltán, akinél az IT biztonság szaknyelve kerül majd górcső alá. Újdonság, hogy az ITBN szakmai platform kezdeményezésére létrejött KIBEV (Önkéntes Kibervédelmi Összefogás) toborzó központtal és információs pulttal települ ki a rendezvényre, és idén először elindul az ITBN Sajtó Workshop modul is. Az eseményre évről-évre az egész biztonsági szakma ellátogat, ezért idén közel 2000 embert vár az ITBN csapata.

 Soha nem látott érdeklődés övezi az informatika és információ biztonságának témáját a világban, amely mára az egyik legfontosabb üzleti és fejlesztési szemponttá lépett elő. Az olyan tények, mint a gazdasági világválság begyűrűzése és az egyre sűrűsödő rosszindulatú hacker-támadások csak felerősítették az igényt a megbízható adatszolgáltatásra és a hiteles vállalati működés alapját képező információ védelemre. Az ITBN olyan szakmai összefogást hirdetett, amely egy ernyő alatt egyesíti a biztonság ügyéért tenni akaró szolgáltatókat és megrendelőket, gyártókat és disztribútorokat, érdekvédelmi szervezeteket, felügyeleti hatóságokat, a kormányzat és az államigazgatás szereplőit.

 Az ITBN idei tematikájának köszönhetően, széleskörű és sokszínű program várja az eseményre látogatókat. A mobil eszközök biztonsága hatalmas problémává dagadt az elmúlt egy évben. Naponta jelennek meg új frissítések, készülékek, egyedi alkalmazások ezrei. A McAfee által tartott mobil biztonsági élő bemutatón a közönség megtudhatja, hogy miképpen kezelhető a mobil eszközök menedzsmentje és biztonsága a gyakorlatban. Ugyanebben a témában, a Noreg előadásában, Mobile Active Defense – Mobil kommunikációs eszközök hatékony védelme vállalati környezetben címmel járja körbe a témát. A Neti előadásában a mobil eszközök adatvédelme kerül fókuszba, "Jön a tablet, megy az adat…? Üzleti hírszerzés elhárítása mobil környezetben" címmel.

 Egy egészen különleges vendég egy még különlegesebb mondanivalóval érkezik idén az ITBN-re. James Lugabihl 12 évig az amerikai haditengerészet első osztályú kriptográfusaként és kibervédelmi szakembereként dolgozott, mielőtt elvállalta az EMC / RSA védelmi központjának (Global CIRC) vezetését. Előadásaiból kiderül, hogy hogyan működik az EMC / RSA védelmi szervezete és első kézből lesz hallható részletesebben az RSA SecurID tokenjeivel kapcsolatos tavaszi incidens is.

 

 Az idei fontos témák egyike az alkalmazások és adatbázisok védelme, amely komoly fejfájást okoz a legtöbb biztonsági szakembernek. A McAfee által tavasszal felvásárolt adatbázis-biztonsági cég, a Sentrigo minőségbiztosítási igazgatója Tal Moshe jön el az ITBN-re egyenesen Izraelből, hogy bemutassa a közönségnek, mire is képesek a cég megoldásai.

 Szintén vendége lesz az idei ITBN-nek Simon Leech, a HP TippingPoint csoportjának vezetője, aki a plenáris szekcióban tartja majd keynote előadását.

Az első nap gazdag programjának fényét emeli Christophe Bianco, a Qualys elnökhelyettese, aki az egyre sokasodó webes sérülékenységek, és az ezekre írt malware-k hatását elemzi majd statisztikai és kutatási adatok felvonultatásával.

 A Juniper szakemberei idén egy teljes napot megtöltenek technológiai bemutatókkal és workshopokkal, amelyek keretében a Juniper megoldások sokszínűségével és lehetőségeivel közelről, a gyakorlatban szerezhetnek tapasztalatot az érdeklődők. A workshop-ok kis termes előadások keretében sok lehetőséget nyújtanak kérdések, gondolatok megvitatására is.

 A KFKI gyakorlatias tartalommal készül az idei ITBN-re. Egyik előadásuk keretében egy valós projekten keresztül bemutatják, milyen a gyakorlatban felépíteni egy teljes körű DLP rendszert nagyvállalati környezetben, melyek a buktatók, meglepetések. Valamint vitafórumot tartanak a kritikus infrastruktúrák, a nagy ipari rendszerek és a közművek védelmével kapcsolatos IT biztonsági kérdésekről illetve a Stuxnetről és más ipari fenyegetettségekről, ügyfél véleményének és gondolatok bevonásával.

 A naplóadatok feldolgozásának és a biztonság működésének monitorozásában is érdekes előadások várhatók. A HP vállalati biztonsági területének technológiai szakembere Fabian Libeau egy teljes Workshop-ot szentel majd az ArcSight naplóelemző megoldás bemutatásának. A Balabittól pedig megtudjuk majd, hogy hogyan befolyásolják az informatika legfontosabb trendjei a naplózó és monitorozó megoldásokkal szembeni elvárásokat. Csatlakozva az ITBN jövőkutatási „programjához" az előadásban arról is szó lesz, hogy vajon milyenek lesznek a jövő naplózó eszközei.

 Kiberhadviselés és a kiberháború problémái igencsak feszegetik a biztonsági rendszerek határait és képességeit. Idén a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ előadásából kiderül, hogy milyen küzdelmet folytatnak ma ezen a területen a CERT nemzetközi szövetséggel együttműködve függetlenül attól, hogy éppen biztonsági esemény előtt, közben vagy után járunk.

 A Kürt előadásából idén kiderül, hogy milyen módszerek léteznek a kockázatok kezelésére kockás papír nélkül. A teljes vállalati ICT portfolió automatizált műszaki kockázatelemzésének témáját dolgozza fel Marek Skalicky, a Qualys Kelet-Közép Európai menedzsere és Szegő Vilmos a Proyet Kft. Ügyvezetője. A BCM területen egy érdekes, gyakorlatias és merőben új megközelítést mutat be a Controll-IT, saját termékével. Előadásuk címe is sokat sejtet: "Tudod az első pofon a legnagyobb".

 Nagy valószínűséggel állítható, hogy a hackerek támadásai és az ismeretlen elleni küzdelem köti majd le a jövő védelmi kapacitásainak jelentős részét. Michal Antoniak, Radwaretől is ezt jósolja "Be ready to defend against the Anonymous" című előadásában.

 Az örök kérdés, a hálózatvédelem területe is hangsúlyt kap idén. Michael Hass, a WatchGuard munkatársa a tűzfal megoldások következő generációjáról értekezik majd. A HP pedig egy külön workshop keretében mutatja be a biztonsági szolgáltatásait technikai demók segítségével.

 A tárhely optimalizáció és az email-ek kezelésének kérdése több biztonsági problémát vet fel. Erről a speciális területről hallgathatjuk meg Julian Suarezt, a Barracuda munkatársát, aki az email-ekhez történő hozzáférés és a compliance kérdését is érinteni fogja.

 Biztonsági auditot sokféleképpen lehet csinálni. A fejlesztői tudással felvértezett Cloudbraker csapata vallja, hogy a biztonsági problémákkal való foglalkozás a mérnökitől és általában a megszokottól eltérő észjárást igényel. Ezért alkalmazta az AEGON Biztosító ezt a csapatot egy innovatív fejlesztési projektjében. A biztosító és a tanácsadó képviselői elmesélik, mit tartanak követendő mintának a tapasztalataik alapján.

 A virtuális és cloud környezetek biztonsági problémáit a legjobb egy kézben tartan vagy egy technológiával minél több pontot lefedni. Erről beszél majd az ITBN-en a SafeNet régiós csatornáért felelős vezetője, Ondrej Valent.

A vállalati biztonság teljes körűsége is óriási gond a legtöbb szervezetnél. Michał Ceklarz, a SourceFire képviselője elmagyarázza nekünk, hogy milyen az "Agile Security" a vállalati biztonsági megoldások következő generációja.

A szakmai képzés a biztonság egyik legfontosabb témája, ezért is tart oktatási bemutatót a HP, ahol Nagy Zoltántól az Education üzletág vezetőjétől megismerhetjük a cég oktatási szolgáltatásait.

 Az évek óta mindig nagysikerű előadásokkal jelentkező Kingston ismét az ITBN vendége lesz, előadással és demóval is készülnek az eseményre.

Az ITBN legfrissebb program táblája a www.itbn.hu weboldalon a Programok menüpont alatt található.

A KIBEV-ről bővebb információ itt található: KIBEV info

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük