A Magyar Nemzeti Bank megkezdte  a középiskolásoknak szóló pénzügyi tájékoztató füzet postázását. A jegybank kiadványa eljut az ország valamennyi 11. évfolyamos diákjához.

A Magyar Nemzeti Bank megkezdte  a középiskolásoknak szóló pénzügyi tájékoztató füzet postázását. A jegybank kiadványa eljut az ország valamennyi 11. évfolyamos diákjához.

A Magyar Nemzeti Bank – a Diákhitel Központ, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének támogatásával – immár harmadik alkalommal, 2009-ban is elkészítette rövid tájékoztató füzetét, amely március végéig eljut az ország valamennyi, közel 1200 középiskolájába. Ebben az évben a tájékoztató kiadványt mintegy 130 ezer 11. évfolyamos diák kapja meg.

A világméretű gazdasági-pénzügyi válság a jegybank kezdeményezését még aktuálisabbá tette, hiszen ezek a gazdasági események mindannyiunk életét jelentős mértékben befolyásolják. A diákok is gyakrabban szembesülnek olyan, a hétköznapjaikat is érintő pénzügyi témákkal, amelyek értelmezése és megértése kihívást jelent számukra. A jegybank kiadványa megbízható és valós információkkal segíti a diákokat abban, hogy el tudjanak igazodni a pénzügyek sokszor bonyolultnak tűnő világában, és tudatosan döntsenek pénzügyeikről.

A füzet közérthető formában tájékoztatja a fiatalokat azokról a legfontosabb pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról, amelyekkel már 17-18 éves korban találkozhatnak. A színes, diákok nyelvén, s előzetes véleményük kikérésével készített tájékoztató olyan alapfogalmakat igyekszik tisztázni, mint pl.: mi a bankszámla, mit kell tudni a biztonságos bankkártya- használatról, ki kaphat diákhitelt, milyen megtakarítási formák léteznek, miért fontosak a nyugdíjpénztárak.

A Magyar Nemzeti Bank vállalt célja, hogy törvényben rögzített alapfeladatainak támogatásaként hozzájáruljon a lakosság, és különösen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. Középtávú céljai között szerepel tananyagok és oktatási segédanyagok létrejöttének támogatása, pedagógusok képzésének és továbbképzésének segítése, ismeretterjesztő, oktató programok indítása és tájékoztató anyagok készítése. A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi ismeretek oktatásának általánossá válásáig tervezi a kiadvány elkészítését és megküldését a középiskolás diákok számára.

A kiadvány az interneten az alábbi honlapokon érhető el:

http://www.mnb.hu/  (Kiadványok / Egyéb kiadványok)

http://www.penziranytu.mnb.hu/  (Kiadványok)

http://www.sulinet.hu/ ( Diák/Pénzügyi ismeretek).

Letölthető a cikk végén található linkről is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük