2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

INTS 2014 – presztízs konferencia nyolc év után újra Európában

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78660"><img class="image image-_original" src="/files/images/IN%20(1).jpg" border="0" width="458" height="149" /></a></span>A 2014. március 19. és 23. között Budapesten megrendezésre kerülő nemzetközi idegsebész seregszemle nyolc év után tér vissza Európába. Vajon mivel tud Budapest versenybe szállni olyan egzotikus helyszínekkel, mint Bali, vagy Shanghai?</p> <p> 

in%20(1)A 2014. március 19. és 23. között Budapesten megrendezésre kerülő nemzetközi idegsebész seregszemle nyolc év után tér vissza Európába. Vajon mivel tud Budapest versenybe szállni olyan egzotikus helyszínekkel, mint Bali, vagy Shanghai?

 

in%20(1)A 2014. március 19. és 23. között Budapesten megrendezésre kerülő nemzetközi idegsebész seregszemle nyolc év után tér vissza Európába. Vajon mivel tud Budapest versenybe szállni olyan egzotikus helyszínekkel, mint Bali, vagy Shanghai?

 

Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Neurotrauma Egyesület Irányító Testülete Budapestet és a magyar pályázatot választotta: a neuro-traumatológiai kutatással és ellátással foglalkozó szakma legnagyobb világfóruma még sosem került Közép vagy Kelet Európában megrendezésre.

 

A budapesti  INTS 2014 egyfajta híd szerepet tölt be abban, hogy a nyugati eredmények a világátlagnál lényegesen rosszabb statisztikák javulását eredményezzék az említett térségben – tudtuk meg Büki Andrástól a Pécsi Tudományegyetem neurologus professzorától, az INTS 2014 szervezőbizottsági elnökétől.

 

„A rendkívül jó szakmai program, és ideális földrajzi adottság mellett az is pályázatunk mellett szólt, hogy különös gondot fordítottunk arra, hogy a szellemi kapacitást megterhelő igen tartalmas szimpózium, kellő arányú, értékes szabadidős aktivitással egészüljön ki." – árulja el Szundi György a konferenciát szervező Partners Pécs ügyvezetője a siker receptjét. 

Szerinte akkor vonzó egy kiegészítő program, ha eltávolodunk a sztereotip megközelítéstől, hiszen a résztvevők, a világ számtalan országában megfordultak már, és nem igazán vonzzák őket a sztenderd turista programok.

 

Fontosnak tartották, hogy a mai Budapestet mutassák be az itt élők szemével úgy, hogy minden résztvevő találjon neki tetsző tematikájú programot.

Izgalmas gasztro-program a LaciPecsenye hungaricumokkal és kiváló borokkal tűzdelt degusztációs vacsoraestje, amit Takács Lajos séf úr külön erre az alkalomra kreált. Az Olimpia koncepciójával a gasztrotudatba robbant séf pezsgő-nyüzsgő, több kóstoló ponttal kialakított eseményt álmodott a „Laciba".

A hazai borkultúrát hivatott bemutatni a Pécs Mecseki Borvidék boraira celebrált kóstolóest egy, a Pesti Korzó előtt ringatózó hajón. Fakultatív programként a Budapest Undergide-dal kooperálva olyan városnéző túrák kerültek kiajánlásra, melyek a szokványostól picit talán eltérő módon, de mindenképpen izgalmasan mutatják be fővárosunkat a világ minden tájáról érkező vendégeknek.

A négy évszakra komponált gasztrotúrán egyebek mellett lángost kóstolhatnak a Nagy Vásárcsarnokban, és ellátogathatnak egy igazi henteshez is, miközben a belváros rejtett csodáival ismerkednek.

A Széchenyi fürdőbe tervezett programban nem csak fürdőkultúra oktatásban részesülnek, hanem a törzsvendégekhez hasonlóan sakkban is összemérhetik tudásukat. A hölgyeket, autentikus magyar divattervezők szalonjaiba viszik, hogy minőségi darabokkal bővíthessék ruhatárukat.

A bevállalósabb résztvevőknek pedig romkocsma-túrát szerveznek, ahol a cél a már-már Budapest legnagyobb turisztikai vonzerejének számító szubkultúra megismertetése és néhány önfeledt óra biztosítása a szakmai információkban megfáradt résztvevőknek. Azért a konzervatív vendégekre is gondoltak, a programban klasszikus városnézés is szerepel.

Hogy a befejezés méltó legyen, a konferenciazáró gála vacsora a frissen átadott Pesti Vígadó dísztermében, első ilyen jellegű programként kerül megrendezésre.

 

Résztvevők 47 országból, több mint 1600 eltöltött vendégéjszaka: a szerdán kezdődött INTS 2014 jó bizonyíték arra, hogy a magyar kutatói és orvos szakmai tudásbázis, az okosan összeállított program és Budapest, mint célállomás igenis versenyképes a világ konferenciapiacán. 

 

Az International Neurotrauma Society Executive Board döntése alapján kerül megrendezésre a 11. International Neurotrauma Symposium 2014. március 19-23. között Magyarországon, Budapesten.

A rendezvény az évtized vélhetően legnagyobb szabású Magyarországon rendezendő idegsebészeti eseménye, nagy érdeklődésre tart számot mind a hazai, mind a nemzetközi médiumokban, meghatározó szerepet tölt be a világ minden tájáról érkező közel 400 klinikai orvos és kutató életében.

 

Magyarországon mintegy 50-80.000 koponyasérülés – köztük közel másfélezer kómához vezető súlyos sérülés – történik évente.

 

Hazánkban is jellemző az ellátás heterogenitása, mely egész Európában megfigyelhető; egy holland tanulmány szerint, ha minden európai ellátóhely a legjobb intézmény minőségi (kimeneteli) mutatóival rendelkezne, akkor évente több mint százezer életével menthetnénk meg.

Honnan jön ez a nagy szám? Magyarországon a kórházba kerülő súlyos koponyasérültek közül közülük kétszer annyian halnak meg, mint a fejlett országokban, ez legalább 3-400 megmenthető életet jelent évente. A koponya-agysérülés döntően az aktív fiatalok betegsége, ha minden, az ellátó-rendszerből fakadó értelmetlen halál 20 aktív évet vesz el, akkor csak hazánkban 6-8000 életév menthető meg évente, melynek összes költsége különböző számítások alapján 8-10milliárd forintot tesz ki/év!

 

Mindez óriási anyagi és társadalmi terhet jelent, e terhek csökkentésének legfontosabb eszköze a nemzetközi ellátási irányelvek terjesztése, a tudományos eredményeknek a klinikai ellátás gyakorlatában történő bevezetése. Ennek kivételes eszközét biztosíthatja az Európában 8 év után ismételten megrendezendő International Neurotrauma Symposium, amely a neurotraumatológiai kutatással és ellátással foglalkozó szakemberek legnagyobb világfóruma.

 

Különös jelentőséggel bír e kongresszus a Közép-Kelet Európai, illetve a Kelet-Európai országok vonatkozásában, beleértve az egykori Szovjetunió országait is, hiszen ezekben az országokban azon kezelési eljárások alkalmazása, mely egyértelműen csökkenti a halálozást és javítja a kimenetelt, sokkal kevésbé terjedt el, mint a Nyugat-Európai országokban. Ennek alapján kelet és nyugat találkozásának, egy konzultatív fórumnak is szánják a szervezők ezt a találkozót, amely ugyanakkor a támogató szponzorok és kiállítók számára e terület irányába történő nyitás lehetőségét biztosítják.

 

A rendezvény Nemzetközileg és hazánkban is szakmailag elismert fórum, a 11th Symposium of The International Neurotrauma Society a European Accreditation Council for Continuing Medical Education (EACCME) akkreditálta, Magyarországi akkreditációját pedig az OFTEX 24 ponttal értékeli.

 

A támogatók között több mint 20 fontos nemzetközi és hazai céget sorolhatunk fel.

A rendezvény kiemelkedő jelentőségét jól mutatja, hogy a konferencia előtt, ahhoz csatlakozva az EU FP-7 támogatásban részesülő legfontosabb klinikai agykutatási programja, a CENTER-TBI kutatói is továbbképző találkozót tartanak március 17-19-én a Hotel Flamencoban.

 

A beérkezett 260 absztrakt alapján, melyek közül 238-at fogadott el a szakma legjelentősebb lapjában, a Journal of Neurotraumában történő közlésre a Tudományos Bizottság.

Március 17-én 420 fő felett állt a regisztráció, a vendégek 47 országból érkeztek!

 

A rendezvény egyik célja, hogy fiatal feltörekvő orvosok lehetőséget kapjanak a megjelenésre, ezért három ösztöndíj pályázat kiírása során 35 díjazottat választott ki a Tudományos Bizottság.

 

http://www.ints2014.com/

http://www.eans.org/events/event-118/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.