2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

IOSA-audit – Jól „vizsgázott” a Malév

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/12462"><img class="image thumbnail" src="/files/images/malaev.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.malev.hu" title="www.malev.hu" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.malev.hu/">www.malev.hu</a> </strong></span></span>  <p>A Malév az iparág legmeghatározóbb nemzetközi üzemeltetés-biztonsági auditján kitűnő eredménnyel felelt meg. Ennek köszönhetően az auditáló szervezet, az IATA újabb két évre megújította a légitársaság IOSA regisztrációját. </p><p> 

www.malev.huwww.malev.hu  

A Malév az iparág legmeghatározóbb nemzetközi üzemeltetés-biztonsági auditján kitűnő eredménnyel felelt meg. Ennek köszönhetően az auditáló szervezet, az IATA újabb két évre megújította a légitársaság IOSA regisztrációját.

 

www.malev.huwww.malev.hu  

A Malév az iparág legmeghatározóbb nemzetközi üzemeltetés-biztonsági auditján kitűnő eredménnyel felelt meg. Ennek köszönhetően az auditáló szervezet, az IATA újabb két évre megújította a légitársaság IOSA regisztrációját.

 

A Malév így továbbra is szerepel az IATA IOSA regisztrált légitársaságok listáján (www.iata.org/registry ), melyre 2006-ban került fel, amikor is a magyar nemzeti légitársaságot ugyancsak kiváló audit eredmény után felvették az IOSA követelményrendszernek megfelelő légitársaságok sorába. A tanúsítvány szerint a Malév továbbra is az IATA által elismerten és igazoltan biztonságos és minőségi szolgáltatásokat nyújtó légitársaságok körébe tartozik.

Az idén végrehajtott auditot az IATA a két évvel korábbnál szigorúbb standard alapján végezte el, amely 230 új követelményt tartalmaz, 920-ra növelve azok számát.

A légitársaságnál minden üzemeltetési terülten komoly munkával dolgoztak azon, hogy az összetett és szigorú követelményrendszer szerint szervezzék meg a munkát. A társaságnál végzett belső auditoknak, és az azok alapján javasolt változtatások végrehajtásának köszönhetően a Malév magas szinten biztosítja a minőséget és a biztonságos működést. Ennek eredménye, hogy két jelentős szervezeti egység – az Árufuvarozási Igazgatóság és a Légiutas-kísérő Osztály – hiba nélkül felelt meg az auditon. Ám, az összes többi üzemeltetési terülten is mindössze 16 javítandó elemet találtak a nemzetközi auditorok, ami jellemzően kis hiányosságnak számít az iparágban.

A sikeres IOSA audit tovább erősíti a Malév jó szakmai hírét, hiszen nemzetközi szinten az IOSA regisztráció nagyra értékelt és kölcsönösen elfogadott, ami a társaság partnerei (oneworld, code-share partnerek) számára több mint megfelelő minőségi garanciát jelent.

Az IOSA (IATA Operational Safety Audit) program nemzetközileg elismert és elfogadott értékelési rendszer, melyet a légitársaságok üzemeltetés irányítási és felügyeleti rendszerének felmérésére hoztak létre. Az IOSA az auditokat egy egységesített és következetes módszerrel folytatja le. A program célja a minőség maximalizálása, és az iparág biztonságának és költséghatékonyságának javítása. 

A regisztrált légitársaságok kölcsönösen elismerik egymás megfelelőségét, ezáltal feleslegessé válnak az eltérő szabványokon alapuló légitársasági auditok, így a Malév esetében is az utóbbi két évben lényegesen csökkent a code-share és leasing partnerek, valamint a külállomásokon szerződött karbantartó és földi kiszolgáló szervezeteknél végrehajtandó auditok száma és költsége.

Az IOSA szabvány a legjobb iparági gyakorlat figyelembe vételével került kifejlesztésre és kerül tovább fejlesztésre túlmutatva a hatósági követelményeken. Ezáltal a világon széles körben elfogadott és magasra értékelt repülési szabványává vált, amely nyolc fő területen vizsgálja egy légitársaság biztonságos működését: járatüzemeltetés, üzemeltetés irányítás és járat előkészítés, repülőgép karbantartás, fedélzeti eljárások, földi kiszolgálás, áruszállítás és üzemeltetés biztonság.  Ez a nyolc terület több mint 900 olyan eljárás alapján végzi tevékenységét, amelyet az IOSA audit során egy légitársaságnál megvizsgálnak, és amelyet a légitársaságnak teljesítenie kell ahhoz, hogy a világszervezet regisztrációs listájára felkerülhessen.

Az IOSA Program a IATA (Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség) taglégitársaságai által elismert repülésbiztonsági és minőségi szint. Jelenleg világszerte 199 légitársaság szerepel az IOSA regisztrációs listán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.