2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ipar Napjai 2017

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/112164"><img class="image image-preview" src="/files/images/IN2017_web_hu2.preview.jpg" border="0" width="486" height="153" /></a></span>Az idén 50. évét jegyző Hungexpo Budapesti Vásárközpontban május 9-12. között zajlik a  <em>MACH-Tech </em>és<em> Ipar Napjai </em>elnevezésű, átfogó szakmai-üzleti rendezvénysor. A teltházas rendezvényen több mint 420 kiállító várja a látogatókat.</p> <p> 

in2017 web hu2.previewAz idén 50. évét jegyző Hungexpo Budapesti Vásárközpontban május 9-12. között zajlik a  MACH-Tech és Ipar Napjai elnevezésű, átfogó szakmai-üzleti rendezvénysor. A teltházas rendezvényen több mint 420 kiállító várja a látogatókat.

 

in2017 web hu2.previewAz idén 50. évét jegyző Hungexpo Budapesti Vásárközpontban május 9-12. között zajlik a  MACH-Tech és Ipar Napjai elnevezésű, átfogó szakmai-üzleti rendezvénysor. A teltházas rendezvényen több mint 420 kiállító várja a látogatókat.

 

Az Ipar 4.0 ebben az évben is az esemény egyik fő témája, a kiállítók elhozták a HUNGEXPO-ra a gép- és szerszámgyártás, a hegesztés-technika, az automatizálás, az ipari elektronika, a robot-szakma legújabb fejlesztéseit, az egymással párbeszédet folytató intelligens gépeket, melyek ma már az ipar jelenét képezik. 

 

A kapcsolódó szakmai konferenciák idén külön pavilonban (F) kaptak helyet. Ezek sorába illeszkedik a Nemzetgazdasági Minisztérium Ipar 4.0 tematikus napja, melyen hazai és külföldi előadók a technológiai fejlesztéseknek az általános gazdasági növekedésre gyakorolt hatását taglalják. Az elektronika, automatizálás, munkavédelem szakértői is találkozhatnak ezeken a szakmai eseményeken, köztük a MAJOSZ beszállítói fórumán.  

http://www.majosz.hu/3

 

Harmadik alkalommal része a kiállításnak a GTE-Autopro Techtogether  elnevezésű diákverseny, melyen 15 egyetemi csapat méri össze tudását a gyártástechnológia és Ipar 4.0, digitalizációs kérdésekben. A diákok-csapatok nyolc egyetemről érkeznek, itt műszaki vetélkedőn feladatokat oldanak meg, s bemutatók során mutatják fel a járműépítés során alkalmazott, az Ipar 4.0 -hoz kapcsolódó ismereteiket.  

http://iparnapjai.hu/hu/techtogether-verseny

 

A kiállítás egyik legfontosabb eleme, a 2013-ban elindított és azóta folyamatosan fejlesztett  

APPLICATION ZONEaz újfajta, a kiállítókkal kapcsolatot teremtő interaktív bemutatkozási lehetőség, ahol a kiállítók gyakorlat közben mutathatják be gépeiket, szolgáltatásaikat az érdeklődőknek.

Számos újdonság bemutatkozására kerül itt sor, közte van a FANUC M­2000iA/2300, az a világrekorder teherbírású robot, amely példa nélküli erejével a legsúlyosabb tárgyakat is képes nagy pontossággal mozgatni, így a világ gép- és autógyárainak hamarosan egyik leghasznosabb munkaerejévé válhat.    

A szerszámgép gyártásban érdekelt japán kereskedő-cégek egyik hagyományos hazai képviselője az 

M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft.  A vonatkozó vállalatok a CNC eszterga, megmunkáló központ, köszörű, szikraforgácsoló, olaj-leválasztó megoldások területén működnek, a Kft. itt tud nyújtani kulcsrakész megoldásokat, betanítást, szervizt és pótalkatrész szállítást.

 

A szakterületet előd-intézményeivel együtt idén már 20. éve reprezentáló cég marketing vezetőjét,  

Friedmann Pétert a szakma aktualitásairól kérdezte az Euroastra.  

A vezető elmondta, megalakulásuk óta minden évben megjelennek a Hungexpo vonatkozó kiállításán, jelenleg öt japán szerszámgép kereskedőt, gyártót képviselnek Magyarországon, melyek lefedik a forgácsoló szakma teljes spektrumát.  

 

1.Az Okamoto csak köszörűgépeket gyárt, de ezen a területen a világ legnagyobbja. Az Ázsiába, Amerikába szállított köszörűgépek 50%-át ők adják el. Európában sokkal később kezdték az értékesítést, de itt is nagyon jó a pozíciójuk.

http://www.okamoto-europe.com/site/index2.html  

 

2.Szikraforgácsoló gépekből huzalos (vágó szikraforgácsolással) és tömbös (üregkészítő-gravírozó) változatot egyaránt kínálnak a Mitsubishi Electric  szerszámgépgyártó üzletágának termékeiből. A termékek kiszolgálásához startlyuk-fúró is tartozik.   

https://hu3a.mitsubishielectric.com

https://hu3a.mitsubishielectric.com/fa/hu/products/mecha/edm  

http://old.bgk.uni-obuda.hu/ggyt/targyak/seged/bagkt16nnb/02ea_kt.pdf  

 

3.A Toyoda cég alapítója „álmodta meg" a II. Világháború előtt a Toyota teherautókat. A Toyota autógyár szerszámgépgyára a Toyoda gyártócég. A gyár eredetileg szövőgépeket is gyártott, s a tömeggyártáshoz szerszámgépekre volt szükség, melyek előállítását maga vette kézbe.  

Kizárólag vízszintes megmunkáló központokat gyártanak, különböző méretekben, a sorozat elfordulóasztal méretskálája 350-től 1.600-mm-ig terjed, s paletta-cserélős gépeket tartalmaz, különböző forgatónyomatékkal.    

http://www.toyoda-europe.com/en

http://www.cnc.hu/2015/03/szerszamgepek-szerkezeti-felepitese-3-vizszintes-megmunkalo-kozpontok  

http://old.bgk.uni-obuda.hu/ggyt/targyak/seged/baggm26nnc/mdbeallitas.pdf

 

4.A Nakamura-Tome cég kizárólag esztergagépeket gyárt, ebből is a legbonyolultabb kialakításúakat. Azaz, több revolver-fejjel, billenő revolver-fejjel, a legkülönbözőbb változatokban. Ők gyártották az első két-revolverfejes NC esztergát. A japán szerszámgép-gyártóktól eltérően, minden egyes gép gyártását egyetlen munkatársra bízzák, aki végigkíséri a gyártási folyamatot. Ennek köszönhetően, az előállított termék a világ egyik legmegbízhatóbb gépének számít, a cég pedig a legelismertebbek közé sorolt.

http://www.nakamura-tome.co.jp/en

 

5.A kapcsolódó japán cégek közül a legnagyobb forgalmú a Brother.  A cégcsoport gyárt varrógépet, nyomtatót, távközlési kiegészítő termékeket. Ők is a varrógép-gyártás munkafolyamatának kiegészítésére kezdtek szerszámgépet gyártani, de csak függőleges marógépeket állítanak elő, kifejezetten tömegtermékként. 

Kisméretű gépeik nagyon gyors működésűek, az autógyártás követelményeihez jól illeszkednek. (Nagyszériás alumínium alkatrészek.) Jelenleg is a világ leggyorsabban fejlődő cégei közé tartozik. Kb. öt-évente megkétszerezi termelését. Gépeiket paletta-cserélős változatban is gyártják, érdekesség, hogy ezeket nem hazai, nem ázsiai piacon tudják csak értékesíteni. Jelenleg már rendelkeznek öt-tengelyes megmunkálásra alkalmas géppel is; ami a bonyolult alkatrészt esztergálni is tudja, és közben marni és fúrni is.

http://www.brother.com/europe/machine

 

Felvethető a kérdés, az anyagmegmunkáló gépek forgalmazását miként befolyásolja az additív, 3D technológia felfutása?

A vezető válasza:

Még nem jelent konkurenciát, mert a jelenlegi 3D technológia elég lassú. Mindent tudnak nyomtatni, de nagyon lassan. Prototípus gyártásra, egyedi gyártásra, kísérletezésre, a szerszámgépeken kivitelezhetetlen munkafolyamat lebonyolítására jól használható, minden másnál gyorsabb és egyszerűbb a 3D, de szériagyártásra még nem. 

Évek múlva ez a felállás változhat, a forgalmazók is készülnek erre, akár valamelyik vonatkozó cég képviselete is szóba kerülhet… Ez a jövő egyik része.  A Brothert pl. nem valószínű, hogy utoléri sebességben a 3D, de kisszériás dolgokban éveken belül a fémek terén is versenytárs lehet.   

http://www.eszterga.hu

 

A 3D téma foglalkoztatja a hazai gyártókat, forgalmazókat:

http://www.cnc.hu/category/hirek/ujdonsagok/additiv-technologiak

A kiállításon megjelent a DMG MORI/ Seiki egyesülés is, nagyteljesítményű szerszámgépei az autóipari forgácsolást segítik:   

www.dmgmori.hu

http://www.cnc.hu/tag/dmg-mori-seiki-hungary-kft   

http://www.cnc.hu/2017/05/kis-helyigeny-maximalis-teljesitmeny-clx-350-szerszamgep  

http://dk.dmgmori.com/products/milling-machines/universal-milling-machines-for-5-sided-5-axis-machining/dmu-monoblock/dmu-75-monoblock 

http://en.dmgmori.com/products/milling-machines/universal-milling-machines-for-5-sided-5-axis-machining/dmu/dmu-50 

http://en.dmgmori.com/products/automation/standard-automation/wh/robo2go

 

 

Csúcstechnológiát képviselnek a területen a Yamazaki Mazak szerszámgépei is a SMOOTH technológia és az iSmart Factory koncepció jegyében:

www.mazakeu.hu

https://www.mazakusa.com/machines/technology/smooth-technology

https://www.mazakusa.com/discover2015/mazak-ismart-factory  

 

A vízsugaras vágással működő vágógépek bevett alkalmazássá váltak mára, sok gyártó velük nagyolja a munkadarabokat, s csak a simítást bízza forgácsológépekre, így rövidítve a gyártási időt. 

További előnyök; csökken a szerszám-, és anyag-költség, a hideg eljárás nem görbíti el, nem edzi, nem befolyásolja hőtágulással az anyagot a vágás során, így annak pontossága többnyire nem igényel utómegmunkálást.

A technológiai folyamat lényege:  a közvetlen meghajtású, nagynyomású szivattyú 3.450 bár nyomású vízsugara a belekevert koptató homokkal alakítja a munkadarabot. 

Az amerikai Omax cég Maxiem sorozatából már 20 darab működik Magyarországon, a kiállításon bemutatkozik  

az 5-tengelyes DMAX MAXIEM 1530 A-JET, melyet a GE-CO Hungary Kft. forgalmaz:

http://www.ge-co.hu/termekek/lemezmegmunkalo-gepek/vizvago-gepek/omax-maxiem-1530-abraziv-vizvago-gep

https://www.omax.com  

www.ge-co.hu

 

 

www.iparnapjai.hu

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.