Utolsó hetéhez érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum 2016-ban tizennegyedik alkalommal megrendezett PIM Nyári Fesztiválja. A fesztivál célja, hogy könnyed szórakoztatást nyújtson, ezért az irodalmat ezen a nyári rendezvénysorozaton tágabban értelmezik. Volt koncert, színház, kabaré: vidám, de egyben tartalmas programok kavalkádja jellemzi ezt a három hetet a múzeumban.

Utolsó hetéhez érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum 2016-ban tizennegyedik alkalommal megrendezett PIM Nyári Fesztiválja. A fesztivál célja, hogy könnyed szórakoztatást nyújtson, ezért az irodalmat ezen a nyári rendezvénysorozaton tágabban értelmezik. Volt koncert, színház, kabaré: vidám, de egyben tartalmas programok kavalkádja jellemzi ezt a három hetet a múzeumban.

 

2016. július 11. hétfő, 20.00 / esőnap: július 14.

Budapesti Vonósok

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. A kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival, művészeivel koncertezik világszerte: Az együttes rendszeresen fellép a MTA Dísztermében, a Művészetek Palotájában, az ország és a főváros, valamint Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán egyéb jelentős koncerttermeiben is.

Művészeti vezető: Botvay Károly csellóművész

Koncertmester: Pilz János

Műsor:

J. S. Bach: III. Brandenburgi verseny

C. Ph. E. Bach: B-dúr szimfónia, Wq. 182/2

M. Haydn: G-dúr Notturno

W. A. Mozart: Kis éji zene K.525

W. A. Mozart: Templomi szonáták

B-dúr K. 212

Esz-dúr K. 67/41h

C-dúr K. 328

 

2016. július 12. kedd, 20.00 / esőnap: július 15.

Kurt Weill songok – Szilágyi Enikő sanzonestje – francia, német es angol nyelven

Karinthy Frigyes, Radnóti Miklós, József Attila es Ady Endre versei magyar nyelven

Kurt Weill legnépszerűbb dalaiból készült válogatást hallhat a közönség Szilágyi Enikő előadásában. A kolozsvári születésű színésznő sikeres színházi- és filmszerepek után hagyta el Romániát, Belgiumban élt négy évet, majd tizennégy esztendőn át Magyarország több színházában játszott. Többször kapott nívódíjat, Kazinczy-díjas és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje. 2005-től Párizsban él és koncertezik, a francia sanzon, Edith Piaf, Jacques Brel, Barbara, Boris Vian, Kurt Weill songjainak avatott előadójaként járja a világot. Hosszú ideje méltó partnere az olasz származású, Chopin-díjas koncertzongorista, Alceo Passeo, aki Aldo Ciccolini és Ennio Morricone tanítványa.

„Amikor Szilágyi Enikő a színpadra lép, és megszólaltatja gyönyörű mezzoszoprán hangját, elvarázsolja hallgatóit, és a közönség lelkének mélyén rejlő legértékesebb szavakat veszi célba. Érzelemgazdag előadásmódja megérint és felemel, meghatározó erővel hívja elő mélyebb emberi létünket, humanitásunkat. (…) Tehetsége és erős egyénisége méltó helyet biztosít számára a nagy tradíciójú előadóművészek sorában Florelle, Lys Gauty, Caura Vaucaire, Juliette Greco és Barbara mellett."

(Revue Musicologie, Jean-Marc Warszawski muzikológus, Párizs)

Songok:

Le grand lustucru (A nagy lustucru) szöveg: Jacques Deval

Les filles de Bordeaux (A bordeaux-i lányok) szöveg: Jacques Deval

Le train du ciel (Az égi vonat) szöveg: Jacques Deval

J'attends un navire (Várom a hajót) szöveg: Jacques Deval

La complainte de la Seine (A Szajna panasza) szöveg: Maurice Magre

Je ne t'aime pas (Nem szeretlek) szöveg: Maurice Magre

Youkali (Youkali) szöveg: Roger Fernay

Le roi d'aquitaine (Akitània kiralya) szöveg: Roger Fernay

My ship (Az én hajóm) szöveg: Ira Gershwin

Speak low (Halkan beszélj) szöveg: Ogden Nash

Tschaikowsky and other Russians (Csajkovszkij és más oroszok) szöveg: Ira Gershwin

Die Ballade von der judenhure Marie Sanders (A zsidó kurvájának, Marie Sandersnek balladája) szöveg: Bertolt Brecht – zene: Hans Eisler

Alabama song (Alabama dal) szöveg: Bertolt Brecht

Die Moritat von Mackie Messer (Bicska Maxi dala) szöveg: Bertolt Brecht 

Versek:

Karinthy Frigyes: Előszó

József Attila: Ős patkány terjeszt kórt, Ringató

Radnóti Miklós: Hetedik ecloga, Két karodban

Ady Endre: A Sion-hegy alatt

 

2016. július 13. szerda, 20.30 / esőnap: július 17.

Mi lárma ez megént?

A Bob és Bobék Orchestra Petőfi verskoncertje

Forradalmi reggae, gengszterrap és bordal-dzsessz a „boldog pestiek"-nek és mindenkinek, aki ellátogat a PIM-be. Petőfi izgága, szenvedélyes, fatalista, romantikus, arrogáns, hazafias, komoly, naiv és ismeretlen arcai a Bob és Bobék Orchestra tolmácsolásában.

Hamisítatlan koncert-élmény, amitől kedvünk támad levenni a kötetet a polcról vagy meglátogatni a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalát. Arról nem is beszélve, hogy a hallgatóság még napokig dúdolni fogja a „megy a juhász szamáron", „befordultam a konyhára" vagy a „ki gondolná, ki mondaná" sorokat.

A Mi lárma ez megént? Petőfi vers-koncert a PIM Klasszikusok kortárs hangszerelésben sorozatának második darabja a 2013-ban bemutatott, nagysikerű WEÖR-ESt után.

Továbbra is azt gondoljuk, hogy verset olvasni menő, vers-koncertre járni pedig még menőbb! 9-től 99 éves korig ajánljuk mindenkinek.

Közreműködik: Ál Tamás, Dévényi Zoltán, Eged Márton, Horváth Kristóf „Színész Bob", Miklós Melánia és Szarvas Dávid

 

2016. június 27. – július 17.

PIM Nyári Fesztivál – Irodalom másképp

A Petőfi Irodalmi Múzeum szabadtéri nyári fesztiválja

 

www.pim.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük