2023.november.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Írországban már javában folyik a népszavazási kampány

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/375"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eumerkel.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="79" /></a></span> A német kancellár is részt vett a Lisszaboni Szerződés ratifikálásáért folytatott kampányban, miközben az ír kormány kínos eset miatt kényszerült magyarázkodásra. A most közétett legfrissebb felmérések szerint továbbra is magas a bizonytalanok aránya. <p>

 eumerkel.thumbnail A német kancellár is részt vett a Lisszaboni Szerződés ratifikálásáért folytatott kampányban, miközben az ír kormány kínos eset miatt kényszerült magyarázkodásra. A most közétett legfrissebb felmérések szerint továbbra is magas a bizonytalanok aránya.

 eumerkel.thumbnail A német kancellár is részt vett a Lisszaboni Szerződés ratifikálásáért folytatott kampányban, miközben az ír kormány kínos eset miatt kényszerült magyarázkodásra. A most közétett legfrissebb felmérések szerint továbbra is magas a bizonytalanok aránya.

Angela Merkel német kancellár a Lisszaboni Szerződés támogatására szólította fel az ír választópolgárokat írországi hivatalos útján. Véleménye szerint a szerződés szükséges ahhoz, hogy Európa fel tudjon készülni a jövő kihívásaira, az euroszkeptikusok figyelmét pedig arra hívta fel, hogy a jelenlegi állapotok változatlanul hagyásához nekik sem fűződik érdekük. A német kormányfő a Tanácsban alkalmazott új szavazási rendszerre utalva hangsúlyozta, hogy Írország kis mérete ellenére is a többi tagállammal egyenrangú tagja marad a közösségnek. Merkel szerint az új szavazási rend éppen a nagyobb tagállamokat juttatja a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetbe.

Éppen a német kancellár írországi látogatása alatt került nyilvánosságra az az e-mail, amelyet egy Dublinban állomásozó brit diplomata írt a Lisszaboni Szerződés ratifikációjával kapcsolatban. A levél szerint az ír kormány azért zárkózott el a Lisszaboni Szerződésről szóló népszavazás októberben történő megtartásától, mert attól tartanak, hogy a 2008 második félévében esedékes francia elnökség tevékenységével kedvezőtlen irányba befolyásolná a ratifikáció ügyét. A dublini vezetés különösen a védelmi tárgyú döntések miatt törekszik az óvatosságra, hiszen 2000-ben az országuk semlegességét féltő ír szavazók a Nizzai Szerződést is hasonló okokból utasították el. Az elektronikus levél utal arra a Brüsszel által is hallgatólagosan elismert tényre, hogy szándékosan a június 12-re tervezett népszavazás utánra halasztották az uniós döntések javának megtárgyalását. Bertie Ahern miniszterelnök ugyanakkor tagadta, hogy létezne efféle stratégia.

A levél nyilvánosságra kerülésével egy időben tették közzé a legújabb közvélemény-kutatási adatokat a népszavazással kapcsolatban, amely szerint a zöld sziget lakói továbbra sincsenek teljesen tisztában a szerződés részleteivel. Az 1001 megkérdezett 65 százaléka egyáltalán nem, vagy csak kicsit érti a szöveget, 28 százalékuk valamennyire tisztában van vele és csak 6 százalék állította, hogy teljes mértékben megérti az új uniós szerződést. Továbbra is nagy a bizonytalanok tábora: a megkérdezettek 60 százaléka még nem tudja, hogyan fog júniusban szavazni. Ezzel szemben az igenek mellett elkötelezettek aránya 28, a nemet mondók aránya pedig 12 százalékra tehető. A kutatás ugyanakkor megerősítette azokat a korábbi felméréseket is, melyek szerint az Unió polgárai közül az írek gondolják a leginkább úgy, hogy országuknak előnyös volt a közösségbe való belépés. 

 EUvonal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.