Az Európai Bizottság évente ír ki pályázatot „Kiváló Európai Desztinációk" („European Destinations of Excellence") címmel turisztikai témakörben,  2008-ban  harmadik alkalommal történt ez meg.

Az Európai Bizottság évente ír ki pályázatot „Kiváló Európai Desztinációk" („European Destinations of Excellence") címmel turisztikai témakörben,  2008-ban  harmadik alkalommal történt ez meg.

A bizottság a projekttel azt kívánja elérni, hogy a megvalósított pályázatok révén ráirányítsa a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére,  továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseket olyan desztinációk kapják, amelyek szem előtt tartják a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elveit.

Az Európai Bizottság ösztönözni kívánja a turizmusnak szezonhoz és területiséghez való erős kötődését, a fenntartható turizmus-fejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a bevált megoldások és   tapasztalatok cseréjét, ill. a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazott desztinációk között.

A tagállamokat ezért arra ösztönzik, hogy évente változó témában, válasszanak ki egy-egy desztinációt díjazásra.

Az Európai Bizottság által kiírt pályázati felhívásra minden egyes tagállam esetében az illetékes turizmusirányításért felelős szervezet, illetve az általa delegált valamely más, szintén állami kompetenciába tartozó turisztikai szervezet nyújthat be pályázatot.

Kétéves próbaidőszak után, annak sikerét, a projekthez csatlakozó országok számának dinamikus növekedését látva az Európai Bizottság döntése értelmében a Kiváló Európai Desztináció díjért folyó versengés minden évben meghirdetésre kerül.

Magyarország az uniós program elindítása óta sikeresen részt vesz a pályázatokon, amelybe évente egyre több tagország kapcsolódik be.  Hazánkban a turizmus állami irányításért felelős ÖM Turisztikai Szakállamtitkárság a Magyar Turizmus Zrt. számára delegálta a projektfejlesztéssel, lebonyolítással kapcsolatos operatív feladatokat, ugyanakkor azok végrehajtásában szakmai szinten folyamatosan részt vesz.

A projekt 2006-ban valósult meg először, amikor „Magyarország legjobban fejlődő vidéki desztinációja" került kiválasztásra. E pályázat magyarországi nyertese az Őrség lett, amely a promóciós támogatások mellett 2007 októberében – kilenc másik nemzeti győztes pályázóval együtt – az Európai Turizmus Fórumon, Portugáliában vehette át a megtisztelő ,,Kiváló Európai Desztináció" címet Günter Verheugen-től, az Európai Bizottság alelnökétől.

Második alkalommal, 2007-ben a ,,Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációjának" kiválasztása volt a pályázat célja, első helyezettje a Hortobágy lett.  A megelőző évhez hasonlóan, de már 19 európai nyertes társával együtt 2008 szeptemberében a franciaországi Bordeaux-ban megrendezett Európai Turizmus Fórumon vehette át az elismerést a pályázat nyertese.

A Magyar Turizmus Zrt. 2008 júniusában nyújtotta be legutóbbi pályázatát az Európai Bizottsághoz, amelynek révén az eddigi legmagasabb összegű és arányú társfinanszírozást,  közel 52 ezer euró támogatást nyert el a projekt magyarországi lebonyolításához.

A pályázati anyagban részletesen kidolgozásra került a projekt hazai lebonyolításának eljárásrendje, a kiválasztás szakmai szempontrendszere (kritériumok).  A Bizottság a kiválasztás eljárásrendjét, szempontrendszerét, a költségvetési tervet elfogadta, és a maximálisan nyújtható 75%-os EU-s támogatást ítélte oda a hazai megvalósítást végző Magyar Turizmus Zrt. számára.  Az elszámolható költségek tekintetében így a projekt az Európai Unió és a Magyar Turizmus Zrt. 75%-25%-os társfinanszírozásával valósul meg.

A 2008/2009-ben induló projekt-téma a  ,,Tourism and protected areas",   Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja ennek mentén került kiválasztásra.  Olyan térségi turisztikai desztinációkat, turisztikai együttműködéseket kívántak a döntéshozók kiválasztani és díjazni,  amelyek ökoturisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára.

A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt.,  mint kedvezményezett szervezet keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlott.  A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turizmus Zrt. és a Turisztikai Szakállamtitkárság által felállított Értékelő Csoport végezte.  Az értékelők az eljárás során maguk is felkeresték a  pályázó térségek helyszínét.

A „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja" pályázati felhívásra 16 pályázat érkezett.

A 2009. május 22-én megrendezett zárókonferencián a döntéshozók előtt a 16 közül az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, majd ezt követően a Döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést.

A Döntőbizottság döntésénél figyelembe vette a térségek pályázati anyagait, az Értékelő Csoport által készített értékeléseket, a helyszínbejárások tapasztalatait, valamint az elhangzó prezentációkat.

Az öt finalista:

Pályázó térség

Pályázat címe

Balaton-felvidék

Kalandra fel a Balaton-felvidéken

Írottkő Natúrpark

Az Alpok lehelete – az Írottkő Natúrpark természeti értékei

Kőrös-szögi Kistérség

A Kőrös-szögi Kistérség öröksége

Orfű és térsége

Orfű Zöld Ritmusban

Tisza-tó

Tisza-tó, Magyarország ökoturisztikai szigete

A végleges döntést hozó szakmai zárókonferencia  Döntőbizottsága turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből állt.

Tagjai:

Dr. Kovács Miklós, turisztikai szakállamtitkár, Önkormányzati Minisztérium,

Dr. Niklai Ákos,  elnök, Magyar Turizmus Zrt.,

Duhay Gábor,  főosztályvezető-helyettes,                        Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály,

Dr. Faragó Hilda,  titkár, Nemzeti Turisztikai Bizottság,

Kiss Kornélia,  Piac- és Termékmenedzsment Irodavezető, Magyar Turizmus Zrt.

A döntés:

A  „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja"  címet az  Írottkő Natúrparkért Egyesület „Az Alpok lehelete – az Írottkő Natúrpark természeti értékei"  című pályaműve nyerte el.

A nyertes desztináció, az Írottkő Natúrpark, jogosult a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence'' cím használatára.

Az Írottkő Natúrpark a nyugat-dunántúli régióban, Vas megye észak-nyugati részén, az Alpokalján helyezkedik el. Nevét a Dunántúl legmagasabb pontjáról, a magyar-osztrák határon található 882 méter magas Írottkő hegycsúcsról kapta. A natúrpark jelentős természeti értékekkel, történelmi, kulturális örökséggel rendelkezik, s 16 település teljes közigazgatási határát foglalja magában.  Szemet gyönyörködtető tájkép, a Kőszegi-hegység természeti öröksége, az országos és helyi jelentőségű védett területek, patak menti rétek, famatuzsálemek, parkok, különleges szépségű geológiai képződmények várják az ide látogatókat.

A Kőszegi-hegység természeti értékeiről, a madarak életéről állandó kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban, a központ mellett található arborétumban, a mlegendás Chernel-kertben, hazánk egyik legnagyobb, sérült madarakat gondozó telepe működik.

A Jurisics vár tövében található Gyógy- és Fűszernövénykert, Natúrboltban interaktív módon ismerkedhet meg a látogató a gyógy- és fűszernövényekkel, a helyi natúrtermékekkel. A natúrpark területén található kiállítások (vízimalom, patikamúzeum, Kőszegi Borok Háza) szintén a természeti és kulturális kincsek őrzői. Az egyéni felfedezés híveit tanösvények várják, amelyek a természet különböző dimenzióit mutatják be. Az Írottkő Natúrpark minden évszakban változatos programokkal várja a látogatókat, annak érdekében, hogy minél többen ismerjék meg e csodálatos térség természeti, gasztronómiai értékeit, hagyományait, kulturális sokszínűségét.

A most elismerő címet elnyert magyarországi térség, az Írottkő Naturpark  marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. segítséget nyújt.  A nyertes térség részt vehet továbbá a 2009. évi Európai Turizmus Fórumon Brüsszelben, ahol európai társaival együtt átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció" díjat.   

A nemzetközi piacokon való promóciót a közös Kiváló Európai Desztináció turisztikai portálon (http://www.edenineurope.eu/)  való megjelenési lehetőség és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti.  Részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben is.

A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai kiadvány készül, megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. microsite-ján, az eden.itthon.hu honlapon,  az MTV1 ,,Programajánló" című műsorában, valamint az UTAZÁS 2010 kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. standján. A Magyar Turizmus Zrt. továbbá tanulmányutat is szervez a nyertes térségbe.

Külön díjazásban részesült a győztes térséget követő legjobb négy desztináció is, így a Tisza-tó, Balaton-felvidék, Körös-szög és Orfű.

A fődíjat elnyerő desztináció mellett a Magyar Turizmus Zrt. a helyezettek, résztvevők számára többszintű promóciós támogatást biztosít, s minden résztvevő számára elismerő oklevelet adott át.

Az öt célterület zárókonferencián bemutatott prezentációja és a pályázók honlapjai hamarosan elérhetőek lesznek a http://eden.itthon.hu/ weboldalról.

A legjobban szereplő térségek a nagyközönség számára is bemutatkoznak 2009. május 22-én délután, illetve május 23-án egész nap az Arena Plaza földszintjén.

http://www.itthon.hu/

http://eden.itthon.hu/

http://www.itthon.hu/main.php?folderID=956
Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük