A szentszéki sajtóterem vezetője, P. Federico Lombardi SJ ismertette a háromnapos látogatás részleteit, kifejezve, Ferenc pápa szentföldi útja rövid, de intenzív lesz – tudósít a Vatikáni Rádió.

A szentszéki sajtóterem vezetője, P. Federico Lombardi SJ ismertette a háromnapos látogatás részleteit, kifejezve, Ferenc pápa szentföldi útja rövid, de intenzív lesz – tudósít a Vatikáni Rádió.

Liturgikus programokkal és találkozókkal sűrűn teletűzdelt zarándoklatot tesz Ferenc pápa Jézus szülőföldjén május 24-e és 26-a között. Az utazásra ötven évvel VI. Pál és Athenagorasz pátriárka jeruzsálemi találkozója után kerül sor. Ez lesz a második nemzetközi apostoli utazása Ferenc pápának: az első Brazíliába vezetett, a tavalyi Rio de Janeiroi ifjúsági világtalálkozóra.

A mostani szentföldi zarándoklat három napra tagolódik. Nagyon rövid és intenzív útról van szó éppúgy, mint VI. Pál pápa esetében, aki szintén háromnapos látogatást tett ötven évvel ezelőtt. A fő állomások Jordániában Amman és Betánia, Palesztinában Betlehem, majd Izraelben Jeruzsálem.

Három állam, három fő állomás mindössze három nap leforgása alatt.
A programok szervezésénél figyelembe vették az egyes országok és vallások sajátos szokásait, így vasárnap kerül sor Betlehemben a pápai szentmisére illetve az ökumenikus találkozóra Bartolomeosz pátriárkával és a többi keresztény felekezettel. Előző nap, sábát lévén a pápa Jordániába megy, a hétfőt pedig Izraelnek szenteli.

Ezzel a zarándoklattal Ferenc pápa megemlékezik előde, VI. Pál ötven évvel ezelőtti szentföldi látogatásáról, történelmi találkozásáról Athenagorasz pátriárkával. Békeölelésük akkor az ökumenizmus nagy nyitánya volt a kölcsönös kiközösítés után. Emellett ez volt az első pápai nemzetközi utazás, hiszen a II. Vatikáni Zsinat idején jelentette be rendkívüli módon VI. Pál, hogy elmegy a Szentföldre. Ő január első napjait választotta, most viszont az időjárási körülmények miatt májusra tolódott az időpont. Az eredeti elképzelés mindenképpen az volt, hogy Ferenc pápa megemlékezzen erről az ötven évvel ezelőtti rendkívüli utazásról – magyarázta P. Lombardi.

A Szentatya látogatása vallásközi jellegű lesz, és ez a pápai kíséret összetételében is megnyilvánul: egy rabbi és egy muzulmán képviselő is elkíséri Ferenc pápát a Szentföldre. Skorka rabbiról és Omar Ahmed Abudról van szó, aki az argentin vallásközi párbeszéd intézet főtitkára. Mindkettejüket jól ismeri a pápa még Argentínából. A párbeszéd és a barátság szálai fűzik a Szentatyát hozzájuk, ezért választotta be őket a hivatalos kíséretébe, hogy osztozzanak vele ebben a fontos pillanatban.

A pápa szentföldi utazása szombaton reggel kezdődik, a Róma-Amman légi úttal. A pápa hivatalos fogadására nem a repülőtéren, hanem a Királyi Palotában kerül sor, közvetlenül a Szentatya és kísérete megérkezése után. Itt először a pápa udvariassági látogatást tesz a jordániai királyi párnál, majd a Királyi Palota egy termében találkozik a jordániai hatóságokkal. Délután három óra körül érkezik meg a pápa Amman nemzetközi stadionjába, ahol először nyitott dzsipjén körbejár, hogy köszöntse a tömeget, majd szentmisét mutat be.

A szentmisén a tervek szerint 1400 gyermek részesül első áldozásban. Ezt követően a pápa Betániába, Jézus megkeresztelkedésének helyére megy, a Jordán folyó partjára. A pápa megáldja a folyó vizét, mint ahogy ezt tette VI. Pál pápa 50 évvel ezelőtt. Ezután Ferenc pápa a latin szertartású templomba megy, ahol találkozik menekültekkel és fogyatékkal élő fiatalokkal. Ezt követően a pápa visszatér Ammanba.

Május 25-én, vasárnap a Szentatya Betlehembe folytatja útját helikopteren. Itt az Elnöki Palotában Mahmúd Abbász elnök fogadja Ferenc pápát. Ezután kerül sor a betlehemi Jászol-téren a szentmisére. A szertartás olvasmányai és liturgiája Jézus születéséről szólnak. A pápa homíliát mond, majd végül elimádkozza a Regina Coeli imát. Egy óra körül a Casa Nova zarándokházba megy, amely a Ferences Kolostorhoz tartozik. Ferenc pápa néhány palesztinai családdal együtt fogyasztja el az ebédet. Az ebéd után a pápa felkeresi a Születés Bazilikát. Miután megtekintette a betlehemi Barlangot, a Szentatya a Dheisheh menekült tábor Phoenix kulturális központjába megy, ahol különböző menekülttáborokból érkező gyermekekkel találkozik. Ezt követően a pápa Betlehem helikopter leszállóján vesz búcsút a Palesztin Államtól.

Ferenc pápa vasárnap, május 25-én érkezik Izraelbe. A Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával lezajlott találkozót követően meghatározó és történelmi pillanatra kerül sor: ökumenikus imát tartanak a Szent Sír bazilikában. Lombardi atya így foglalta össze az eseményt a sajtótájékoztatón:

Ferenc pápa Izrael Államba érkezésekor egyszerű ceremónia várható a Tel Aviv-i repülőtéren vasárnap délután, majd a Szentatya Jeruzsálembe indul. Itt az apostoli delegáció képviseletén kerül sor a találkozóra Bartolomeosz pátriárkával. Ez szintén kulcsfontosságú pillanata az apostoli látogatásnak. Magántalálkozóról van szó, jelentős történelmi hangsúllyal, mert ugyanabban a teremben zajlik le, ahol VI. Pál és Athenagorasz pátriárka 50 évvel ezelőtt találkozott. Itt írják alá a közös nyilatkozatot.

Ezt követően mindketten a Szent Sír bazilikához indulnak külön-külön, ahol ökumenikus szertartásra kerül sor. A templom előtti térre annak két külön kapuján érkeznek. A bazilika bejáratánál az egyezmény szerinti három közösség elöljárói fogadják őket: a görög-ortodox, az örmény apostoli közösség és a szentföldi ferences kusztódia vezetői. A pápa és a pátriárka leróják tiszteletüket a bejárat közelében található Balzsamozás-köve előtt, majd a Szent Sírhoz mennek. Belépnek és itt is leróják tiszteletüket az üres sír előtt, majd kijövet megáldják a jelenlevőket. Innen a Kálváriára, a Golgotára mennek a status quo három közösségének elöljárói kíséretében.

Történelmi pillanat ez, amely egyben a pápai út nagy ökumenikus újdonsága – állapította meg a szentszéki szóvivő. Közös imát tartanak Jeruzsálem egy szent helyén, a Szent Sírban. Ilyenre még soha nem került sor. A keresztény közösségek, amelyek a szent helyeken szentmisét mutathatnak be és imádkozhatnak, egymástól elkülönülve teszik ezt, az adott közösség számára kijelölt és meghatározott időben. Ezután a valóban történelmi szertartás után a pápa és a pátriárka együtt ugyanazzal az autóval a Latin Pátriárkátus épületéhez hajtatnak, ahol együtt vacsoráznak.

Május 26-a, hétfő Ferenc pápa szentföldi zarándoklatának utolsó napja találkozókkal teli. Hétfőn délelőtt a Mecsetek terén kezdi programjait. Belép a Szikladómba a főmuftival. 9 órakor a Nyugati-falhoz, a Siratófalként ismert helyre siet. Itt a Szentatya rövid imába merül, majd a szokásoknak megfelelően a falrepedésében hagy egy cédulát. Ezt követően a Herzl-hegyen virágot helyez el. Herzl a cionista mozgalom alapítója. Ez a megemlékezés eltér attól, amelyre majd a Yad Vashem-nél kerül sor. Ott kifejezetten a Holokauszt áldozataira emlékezik.

A pápa ezután a Heichal Shlomo Központba, az izraeli főrabbinátus székhelyére indul udvariassági látogatásra az izraeli két főrabbival. Fél 12-kor pedig az elnöki palotában találkozik a pápa Simon Peres elnökkel, majd a Jeruzsálemi Miasszonyunk Központban folytatódik a Szentatya programja, ahol az izraeli miniszterelnökkel találkozik. Az ebédet követően a pápa a Viri Galileai kis görög-ortodox templomba látogat, amely az Olajfák-hegyén található.

Itt találkozik Ferenc pápa Bartolomeosz pátriárkával és vesz tőle búcsút. Ezután a Getszemáni templomban délután 4 órakor találkozik a papokkal, szerzetesekkel és szerzetesnőkkel, valamint a szeminaristákkal. A Szentatya elültet egy kis olajfát annak a fának a közelében, amelyet VI. Pál pápa 50 évvel ezelőtt ültetett el azon a helyen.

Ezt követően kerül sor a pápai út utolsó programjára: a Cenákulumban, az Utolsó Vacsora helyszínén szentmisét mutat be a szentföldi püspökökkel és a pápai kísérettel. A szertartás befejeztével helikopteren utazik Tel Aviv-ba, ahol búcsút vesz Izrael Államtól és visszaindul Rómába. A tervek szerint éjjel 11 órakor érkezik meg az olasz fővárosba.

Végül a sajtókonferencián P. Federico Lombardi, szentszéki szóvivő megjegyezte: nincs ok a kételkedésre, hogy az út nyugodt légkörben zajlik majd le.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük