A Bank Gutmann az osztrák országos ranglistán ismét az első helyre került, és ezzel sikeresen megvédte a tavalyi címét:  „Legjobb osztrák privátbank".  

 

A Bank Gutmann az osztrák országos ranglistán ismét az első helyre került, és ezzel sikeresen megvédte a tavalyi címét:  „Legjobb osztrák privátbank".  

Berlinben, a 6. Privátbanki Csúcstalálkozón hirdették ki a Fuchsbriefe teszt 2010-es nyerteseit, 2010. legjobb vagyonkezelőit. A második helyen a Raiffeisenbank-Kleinwalsertal végzett az Erste Bank Private Banking előtt. A német nyelvterület (Ausztria, Svájc, Liechtenstein, Németország és Luxemburg) országos rangsorában a Gutmann a hetedik lett a 117 vizsgált bank között. A minden idők legjobban teljesítő vagyonkezelőinek rangsorában a nagy múltú bécsi bank két helyet javítva a negyedik helyen végzett. Ebben a kategóriában vannak a leghosszabb távon stabilan jó minősítést mutató vagyonkezelők.  

A 2010. legjobb vagyonkezelői Fuchsbriefe tesztet a német nyelvterület országaiban idén nagy meglepetésre a zürichi székhelyű svájci Julius Bär privátbank nyerte. Ez volt az első alkalom, hogy Svájc jutott a csúcsra. A második a német Credit Suisse,   melyet a luxemburgi DZ Bank International követ. A minden idők legjobban teljesítő vagyonkezelőinek rangsorában az első három helyezést a németországi Credit Suisse kapta, a Raiffeisenbank-Kleinwalsertal és az avesco Financial Services előtt. Általánosságban az osztrák és luxemburgi pénzintézetek jobban teljesítettek az előző évhez képest, míg a német vagyonkezelők néhány helyet visszaestek a jelenlegi rangsorban.

A Fuchsbriefe teszt készítői jelentésükben hangsúlyozták, hogy mennyire „mély benyomást" tett rájuk a Bank Gutmannak az a „képessége, hogy a megoldások kidolgozásában változtasson perspektíváin, és az ügyfelek helyzetébe képzelje magát. Ez csak nagyon kevés banknak sikerült, és ez a Gutmann megkülönböztető jellemzője."  A tesztelők szintén dicsérték a Gutmann kiváló eredményét – a nemzetközi tapasztalat és a tanácsadói filozófia megvalósítása – idei teszt kritériumának teljesítésében. „Ez végre egy olyan bank, amelyik valóban megfelel annak, amit állít magáról: tanácsadási tevékenysége során holisztikus megközelítésre törekszik" – foglalták össze véleményüket a Fuchsbriefe teszt készítői. 

Frank W. Lippitt, a Bank Gutmann társtulajdonosa és a privátbanki műveletek vezetője úgy értékelte a bank előkelő helyezéseit, hogy azok ismételten igazolják a bank hosszú távú üzleti modelljének sikerességét: „Ahogy nő a nemzetközi elemek aránya, a privátbanki tevékenység során felmerülő feladatok egyre nagyobb kihívás elé állítanak bennünket. Biztosak vagyunk abban, hogy meg tudunk felelni ezeknek a komplex követelményeknek a vagyonkezelésben. Gondosan felmérjük ügyfeleink igényeit, és velük egy nyelven beszélünk. Nagyon örülünk, hogy a Fuchsbriefe különösen elismerte ezt a szolgáltatásunkat." 

A bécsi székhelyű Gutmann privátbankot 1922-ben alapították. Többségi tulajdonosa a Kahane család. Kilenc felső vezetője szintén tulajdonrésszel rendelkezik. „Ez a partnerelvűség és a tulajdonrésszel rendelkező, felelős vezetőség garantálja, hogy ügyfeleink érdekében végzett munkánk során olyan értékek vezérelnek bennünket, mint a folytonosság, minőség és a lehető legjobb gondoskodás" – mondta dr. Rudolf Stahl, a Bank Gutmann vezérigazgatója a bank álláspontjáról. „Büszkék vagyunk, hogy ezt a koncepciót független szakértők is elismerték."

A Bank Gutmann jelenleg több mint 10,4 milliárd euró vagyont kezel, ügyfelei bel- és külföldi alapítványok, vagyonos magánügyfelek és családok, valamint intézményi befektetők.

Változások a Fuchsbriefe tesztben 

A Fuchsbriefe teszt készítői idén kiterjesztették a teszt körét, és ennek megfelelően átalakították a rangsorolás rendszerét is. A „vagyonkezelés stratégiája" kategória most a teljes pontszám 50 százalékát teszi ki (korábban 40 százalék volt). Ezen túlmenően a teszt készítői azt is elemzik, hogy a benyújtott befektetési javaslatok mennyire hatékonyan osztják el az alapokat a különböző eszközosztályok között, és hogyan teljesítenek a portfoliók a krízis helyzetek ellenére. Ezeket a stressz teszteket együttműködő partnerükkel, a Deutsche Börse Market Data & Analytics -el közösen végezték. Ezen az al-teszten elért pontszám tette ki a „vagyonkezelés stratégiája" alkotóelem egyötödét. A jövőben a „tanácsadás minősége" 35 százalékos súllyal szerepel majd az összesítésben (korábban 40 százalék volt), az „átláthatóság" pedig 15 százalékkal (a korábbi 20 százalék helyett).

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a benyújtott értékpapír portfoliók tiszta teljesítményét külön fogja értékelni a firstfive AG "Legjobb Portfoliókezelés" címmel.

A Fuchsbriefe jelentés

A neves pénzügyi kiadó, a Fuchsbriefe együttműködve a Pénzügyi Szolgáltatások Minőségbiztosítási és Ellenőrzési Intézetével (IQF) és a firstfive AG független minősítő intézettel, évente egyszer megnevezi a német nyelvterület legjobb vagyonkezelőit. 2004 júliusában a három cég létrehozta a Privátbanki Tesztfórumot. Idén hatodik alkalommal végezték el a közös tesztet, hogy megállapítsák a legjobb vagyonkezelőket. A Privátbanki Tesztfórum szakértői 2009-ben titokban teszteltek több mint 117 bankot és független vagyonkezelőt.

A rangsorok és az elért pontszámok listáit a „2010 legjobbjai – az ifjú vállalkozó" című Fuchsbriefe jelentés tartalmazza.

http://www.fuchsbriefe.de/

A teszt feladat: Egy ifjú vállalkozó céget venne

Ebben az évben a tesztelt vagyonkezelők azt a feladatot kapták, hogy egy leendő fiatal vállalkozó részére nyújtsanak tanácsadást és segítséget. A férfi – akinek az apja korábban az NDK-ban szolgált, és most Oroszországban él – Németországban nőtt fel. Az apa, miután visszatért hazájába, az orosz ingatlaniparban indított vállalkozást, és multi-milliárdos vagyont szerzett. Most felajánlja üzletvezetést tanuló fiának, hogy próbálja ki magát vállalkozóként, és azt is jelzi, hogy a vállalkozás megkezdéséhez rendelkezésére bocsát 12-15 millió eurót. A fiúnak meg kell találnia a megfelelő vagyonkezelőt, aki segít a saját ingatlanvállalata megvásárlásában. A tőkéből fennmaradó részt hosszú távra kell befektetni. Továbbá az ifjú vállalkozó havi 4000 eurót tervez kivenni létfenntartási költségei fedezésére.

A feladat megoldásához szükség volt a németországi, ajándékozással kapcsolatos jogszabályok pontos ismeretére, valamint a nemzetközi alapok kezelésében szerzett tapasztalatra, mivel a felajánlott tőkét először harmadik országokból, például Ciprusról kellett átutalni. Az ügyfelet, mint egy orosz vállalkozó fiát nem minden vagyonkezelő fogadta tárt karokkal. Azok a bankok azonban, akiknek van tapasztalatuk nemzetközi ügyfelekkel kapcsolatban, elfogadták a kihívást, és kifinomult koncepciókat dolgoztak ki az ajándék kezelésére és a tőke befektetésére. Ami azonban a megfelelő ingatlanvállalat megvásárlását illeti, nagyrészt a leendő ifjú vállalkozóra maradt a döntés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük