2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

IT szakemberek a számítási felhőre való átállásról

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63471"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/CloudSurvey-Infographic.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="65" /></a></span>A számítási felhő szerepe egyre nő az üzleti alkalmazások esetében. A <a href="http://www.cisco.com/en/US/netsol/ns1175/networking_solutions_sub_solution.html">Cisco Global Cloud Index</a> előrejelzés szerint 2014-re az adatközpontok számítási kapacitásának több mint 50 százaléka felhőalapú lesz, és a globális felhőforgalom 2015-re a 12-szeresére, évi 1,6 zettabájtra nő. Ez az adatmennyiség egyenértékű azzal, mintha a bolygó összes lakója négy napon át HD minőségű videókat nézne.

cloudsurvey infographic.thumbnailA számítási felhő szerepe egyre nő az üzleti alkalmazások esetében. A Cisco Global Cloud Index előrejelzés szerint 2014-re az adatközpontok számítási kapacitásának több mint 50 százaléka felhőalapú lesz, és a globális felhőforgalom 2015-re a 12-szeresére, évi 1,6 zettabájtra nő. Ez az adatmennyiség egyenértékű azzal, mintha a bolygó összes lakója négy napon át HD minőségű videókat nézne.

cloudsurvey infographic.thumbnailA számítási felhő szerepe egyre nő az üzleti alkalmazások esetében. A Cisco Global Cloud Index előrejelzés szerint 2014-re az adatközpontok számítási kapacitásának több mint 50 százaléka felhőalapú lesz, és a globális felhőforgalom 2015-re a 12-szeresére, évi 1,6 zettabájtra nő. Ez az adatmennyiség egyenértékű azzal, mintha a bolygó összes lakója négy napon át HD minőségű videókat nézne.

Ezzel párhuzamosan azonban sok számítástechnikai szakember számára jelent kihívást, hogy a meglévő infrastruktúra keretei között hogyan helyezhetik át az alkalmazásokat a felhőbe.

A 13 ország több mint 1300 informatikai döntéshozójának részvételével végzett  Cisco Global Cloud Networking Survey 2012 felmérés középpontjában a felhőbe helyezhető alkalmazások álltak, valamint azok a hálózati kihívások és akadályok, amelyekkel e folyamat során az informatikusoknak szembe kell nézniük. A jelentés részletesen vizsgálja a felhő alapú rendszerekre való átállás időigényét, továbbá azt, hogy az informatikai szakemberek mennyire bíznak abban, hogy saját hálózataik megfelelő alapot jelentenek a számításifelhő-megoldások számára.

A 2012-es Cisco Global Cloud Networking Survey felmérés szerint az alkalmazások számítási felhőbe történő áthelyezésének a kulcsa a hálózat fejlesztése – a válaszadók 37%-a szerint a felhőre felkészített hálózat az ilyen megoldások bevezetésének az alapköve. A virtualizált adatközpontot a válaszadók 28%-a, illetve a felhőszolgáltatóval való szolgáltatásiszint-megállapodást 21% nevezte meg, mint előfeltételt.

A Cisco Global Cloud Networking Survey felmérés további főbb megállapításai:

A számításifelhő-megoldások elterjedtsége 2012 végére várhatóan jelentősen megnő

 • Jelenleg az informatikai döntéshozók mindössze 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sikerült az alkalmazások legalább felét áthelyezni a felhőbe. 2012 végére ez az arány várhatóan jelentős mértékben emelkedik, azaz addigra minden ötödik (20%) informatikai vezető az alkalmazások több mint felét a számítási felhőbe helyezi át.

A számítási felhők tágabb összefüggésben

 • A felmérés résztvevőinek csaknem kétötöde (39%) tart a privát vagy nyilvános felhők bevezetésével járó hálózati kihívásoktól.
 • A válaszadóknak ugyanakkor közel háromnegyede (73%) állította, hogy elegendő információval rendelkezik egy privát vagy nyilvános számítási felhő kialakításához.
 • A többség (76%) tart a számításifelhő-alkalmazások biztonsági kockázataitól.

A számítási felhőbe történő migráció infrastrukturális akadályai

 • A felhőmigráció legfontosabb kihívásaként és egyben akadályaként a válaszadók az adatbiztonságot említették első helyen (72%). Ezt a felhőalapú alkalmazások elérhetősége/megbízhatósága (67%), az eszközalapú biztonság (66%), az alkalmazások WAN-hálózaton belüli láthatósága és ellenőrzése (60%), valamint az általános alkalmazásteljesítmény (60%) követte.

Mit tegyünk a felhőbe?

 • Ha csupán egyetlen alkalmazást helyezhetnének át a felhőbe, a legtöbb válaszadó (25%) az adattárolást választaná. Második helyen (20%) a válaszadók a HR-, az ügyfélkapcsolati, a szállítólánc- és a projektmenedzsment-rendszereket említették. Ezeket követték az e-mail (16%) és a csoportmunka-megoldások (15%).

A számítási felhő megvalósításának várható időigénye

 • Sokak szerint a felhő alapú webkonferencia, adattárolás vagy elektronikus levelezés létrehozása időigényes feladat. A legtöbb válaszadó várakozásai alapján egy privátfelhő-migráció több időt venne igénybe, mint egy nyilvános felhőn alapuló megoldás. A felhőre való átállás időigényét a legtöbb informatikai szakember kevesebb mint hat hónapra becsülte.

Válasz az igényekre

A felhő alapú rendszerek iránti növekvő igényre válaszul a Cisco júniusban jelentette be a Cisco Cloud Connected megoldását, amely felhőalapú útválasztást (routing) és nagy kiterjedésű hálózati (WAN) optimalizációs platformokat kínálva biztosítja a felhasználók számára a felhőszolgáltatásokhoz való biztonságos csatlakozást.

A Cisco Cloud Connected megoldás alkotóelemei:

 • Cloud Connectors: a Cisco Integrált szolgáltatási router (ISR) G2 platformba beágyazott új szoftver, amely javítja a felhőalkalmazások teljesítményét, biztonságát és rendelkezésre állását. Nyitott architektúrájának köszönhetően a szolgáltatók és rendszerintegátorok testreszabott megoldásokat kínálhatnak ügyfeleiknek.
 • Felhőalapú platformok: az új Cisco Cloud Services Router (CSR) olyan virtuális router, amely lehetővé teszi a virtuális magánhálózatok (VPN) kiterjesztését a felhőre. A Cisco az ASR 1002-X routerrel bővítette ki az Aggregation Services Router (ASR) platformot, és bemutatta az ISR G2 routereken elérhető Cisco UCS E-sorozatú szervermodult, amely egyetlen telephelyi platformon más gyártók többféle szolgáltatását futtatva teszi költséghatékonyabbá a telephelyi megoldásokat.
 • Innovatív felhőszolgáltatások: a felhő számítástechnika hatékonyabb támogatása érdekében a meglévő routing és WAN optimalizációs platformok új funkciókkal és szolgáltatásokkal bővültek. Ilyen a Cisco ISR és ASR platformokba integrált új Cisco Application Visibility and Control (AVC) technológia, amellyel a hálózaton lévő felhőalkalmazások működtetése és hibaelhárítása optimalizálható, illetve az ISR G2 routereken elérhető Cisco UCS E-sorozatú szervermodulok.

A kutatásról

 • A Cisco megrendelésére az Insight Express által elvégzett felmérés célja segítséget nyújtani a vállalatok számára ahhoz, hogy jobban megértsék a felhőalapú szolgáltatásokra való átállás hálózattal kapcsolatos kihívásait.
 • A felmérés a következő országokra terjedt ki: Ausztrália, Brazília, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, India, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Németország, Oroszország és Spanyolország.
 • A felmérés részletes eredményei itt olvashatók: http://www.cisco.com/go/cloudsurvey.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.