A szakosztály elnöke, dr. Szalontai Éva igazán nagyszabású délutánt rendezett lengyel és magyar vendégekkel, újságírókkal, hogy felvonultassa a hungarikumok legjobb képviselőit. Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke üdvözölte a megjelenteket, köztük Paulina Wilanowskát, a Lengyel Nagykövetség Kereskedelem- és Beruházás-fejlesztési Osztályának vezetőjét, Birinyi Józsefet, a Hungarikum Szövetség (HUSZ) elnökét, egyben a Hungarikum Akadémia igazgatóját, Mathiász Gábort, a HUSZ alelnökét, a Mathiász János életmű program szellemi életben tartóját és Kádár Imrét, a Premium Hungaricum Egyesület elnökét.

 

A szakosztály elnöke, dr. Szalontai Éva igazán nagyszabású délutánt rendezett lengyel és magyar vendégekkel, újságírókkal, hogy felvonultassa a hungarikumok legjobb képviselőit. Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke üdvözölte a megjelenteket, köztük Paulina Wilanowskát, a Lengyel Nagykövetség Kereskedelem- és Beruházás-fejlesztési Osztályának vezetőjét, Birinyi Józsefet, a Hungarikum Szövetség (HUSZ) elnökét, egyben a Hungarikum Akadémia igazgatóját, Mathiász Gábort, a HUSZ alelnökét, a Mathiász János életmű program szellemi életben tartóját és Kádár Imrét, a Premium Hungaricum Egyesület elnökét.

 

Tóth Károly emlékeztetett rá, hogy 2009. június 8-án született törvény először a hungarikumok védelméről. 2012-ben pedig a MÚOSZ részvételével magyar-angol nyelvű kiadvány készült erről. Ez alkalommal emléklapokat adott át azoknak, akik sokat tettek a hungakum-ügyért: Birinyi Józsefnek, Roman Kowalski lengyel nagykövetnek (aki betegsége miatt nem tudott jelen lenni), és Paulina Wilanowskának.

 

A bájos lengyel Paulina Wilanowska elmondta, hogy Lengyelország és Magyarország között dinamikusan növekszik a kereskedelem, 2012-höz képest 2013-ban 6,6%-kal nőtt. Tavaly hat közös szakmai fórumot szerveztek az Agromas, a kozmetikai ipar, a csomagolás- és a logisztika területén. A lengyel Biotech Consulting szintén magyar partnerekkel dolgozik együtt az ökológiai szemlélet erősítésén, továbbá elősegítik a Life Science piacon való közös megjelenést. A lengyel elnök, Komarowski a március 10-12. közötti élelmiszeripari kiállításra hazánkba érkezik, áprilisban is részt vesz a Construma szakkiállításon. Említette még, hogy Lengyelország lakosságának 54%-a fiatal, és a kora 17. században született meg a világ második alkotmánya.  

 

Birinyi József a Hungarikum Akadémia jelszavára hivatkozott, miszerint az érték a mérték! A világ arra kíváncsi, mi mivel járulunk hozzá a globális értékekhez. A hungarikum fogalma tulajdonképpen a nemzeti romantika évtizedeiben alakult ki. Most csak újra felfedezzük, és a világ elé tárjuk. Vitathatatlanul első egy ország kultúrájában az ízlelés élménye, utána jöhet a márkaépítés. A hungarikum az, amit a világ a magyarsággal azonosít. Értéke pedig akkor pozitív, ha mások is elismerik. Ezért hozták létre a Magyar Értéktárat, aminek alsó fokán a helyi érték, másodszor a megyei érték, és a piramis tetején foglal helyet egy-egy témában a Hungarikum Tanács által vizsgált szakmai értéktár.

   A hungarikum többféle anyagi, szellemi és egyéb termék lehet – egy adott közösség márkahordozói. 2012 áprilisában a Hungarikum Törvény eddig 22 terméket hitelesített, amelyek a Magyar Értéktárban is szerepelnek. Néhány közülük: Béres-csepp, operett-játszás, Kodály Társaság, Mathiász Alapítvány, Neumann János számítógépe, Papp László életműve, Tokaj-hegyalja, Törley (hiába lett a Henkell tulajdona, hazai licenc), Zsolnay porcelán, Magyar Huszár Szövetség, Magyar Ebtenyésztők stb. A törvény megszabja a tiszteletet az érték minősége iránt, vagyis védi az értékteremtést, amelynek alapja a kooperáció és a bizalom. Birinyi József ezzel a szellemes mondattal zárta felszólalását: „Szent György ma nem ér rá sárkányt ölni, mert pályázatokat ír". Vagyis sok munkával jár az értékek felderítése és meghatározása.

 

Ezek után egyes hungarikumok képviselői filmeket mutattak be a saját területükről.

 

Erdei Viktor, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. fejlesztési vezetője a 160 éves porcelán- és kerámiagyárról beszélt, amit Zsolnay Vilmos alapított. 1965-ben a lukafai helyszínt választotta a gyár végleges helyszínének, ahol ma is működik. 1878-ban a párizsi világkiállításon már elnyerte a Grand Prix-t. 1877-ben készített először porcelánfajanszot, 1882-ben pirogránitot, 1894-ben találta fel a nemesfém bevonatú, irizáló hatású eozinmázat. 1899-re az Osztrák-Magyar Monarchia első számú gyárává vált széles termékpalettával: világszínvonalú asztali kerámiával, elektromos szigetelőkkel, csempékkel, szaniterrel, időjárásnak ellenálló épületdíszekkel. Nagy művészekkel dolgozott, mint: Zsolnay Júlia, Apáti Abt Sándor, Rippl-Rónai József, Victor Vasarely, Amerigo Tot… Filmen láthattuk a ma is manufaktúraként működő Zsolnay gyár legújabb termékét, a Pécsi Tudásközpont csempéit. A Gyugyi-gyűjteményben találhatók a több mint másfél évszázadban keletkezett legszebb darabok.

 

Mathiász Gábor dédnagyapját, Mathiász János híres szőlőnemesítőt mutatta be. Tőle származik a világon elterjedt legtöbb szőlőfajta, 3700 féle! Szőlőivel 200 világversenyt nyert meg! Szőlőinek utódfajtáit Kaliforniában ma is termelik. I. Ferenc József császár „szőlőbűvésznek" nevezte, egyébként gróf Andrássy Gyulát a barátjának mondhatta. Halála után szobrát Kisfaludi Stróbl Zsigmond mintázta meg. Mathiász életműve Mundicum Hungaricum. Egyedül harcolt sikeresen a filoxéra támadása ellen, ugyanis Kecskemétre ment, mert tudta, a homokon nem terjed a fertőzés. Tokaj-hegyalját kétszer telepítette újra Szlovákiából és Kecskemétről. Leghíresebb fajtái: a Szőlőskertek királynője, az Irsai Olivér és sok más. A dédunoka szerint: „Mathiász olyan volt a szőlőben, mint Petőfi a költészetben". Úgy véli, jobban kellene terjeszteni a csemegeszőlőt.

 

Makk Ádám Balázs a Nemzetközi Pető Intézetből érkezett, hogy ismertesse a másik szellemi hungarikumot, dr. Pető András (1893-1967) örökségét. Pető doktor 1940-ben jött Magyarországra, és egy gyógypedagógia iskolában tanított olyan áldásosan, „mint mennyből az angyal". Azokkal a gyerekekkel, akikkel senki sem tudott mit kezdeni, fogott bele a gyógyításba, vagyis a kondukcióba – személyiségfejlesztéssel. Dolgozott csecsemőkkel is, a szülőket tanította, hogyan kell törődniük a gyerekkel. Teljes értékű embereket adott vissza a társadalomnak. A konduktorokat négy féléves képzéssel nevelik ki úgy, hogy minden nap foglalkoznak óvodás-, iskoláskorúakkal, és felkészítik őket az integrációra. A felnőtt kunduktív foglalkozásokban pedig segítik a Parkinson-kórosok, sclerosis multiplexesek, stroke utáni állapotúak fejlesztését. A Pető Intézet – sikerei ellenére – anyagi gondokkal küzd, nincs forrásuk sales- és marketingtevékenységre. Egyedüli partnerük, a MOL igyekszik terjeszteni a hírüket. A kifejezetten magyar gyógyító eljárás ugyanakkor Prima-díjat, Magyar Örökség-díjat mondhat magáénak. 2006-tól a Zwack előterjesztésére vált szellemi hungarikummá. Mottójuk: „a csoda a betegben rejtőzik, ki kell hozni belőle".

 

Kovács István, költő, diplomata, történész, műfordító a huszárságról tartott előadást. Utalt a lengyel-magyar kapcsolatokra a huszárok történetében. Sára Sándor és Csoóri Sándor a Nyolcvan huszár című filmjükről kérdezték, hiteles-e a galíciai frontról 1848-ban Lenkey kapitány vezetésével hazatérő huszárcsapat ábrázolása. Báthory lengyel-magyar király idejében az ott harcoló huszárokat a lengyelek könnyű páncélosoknak mondták. A kurucok Jaroslav környékéről származtak, és egyesítették a könnyű- és a nehézlovasságot. A dzsidás illetve ulánus fegyvernemet Kossuth hozta létre. Lengyel légiósok is részt vettek a magyar a magyar szabadságharcban.

 

Ifjabb Papp László filmet hozott arról, hogyan verte végig a világot Papp Laci (1926-2003) – sportszerűen. Óriási sikereket ért el 1948-ban, 1952-ben, de sem világbajnok, sem profi nem válhatott belőle abban az időben adminisztratív okokból. Hiába emlékezik meg róla minden híres bokszoló, stílusa csak mára válhatott hungarikummá.

 

Kádár Imre a Prémium Hungarikum Egyesület elnöke a termékek védjegyének adományozásáról beszélt. 2004-ben alakult a társaság, amikor a globalizáció végigsöpört a világon, a nemzeti értékek kárára. Most szakértő zsűri állapítja meg a minősítést, amely a földrajzi meghatározásra és a hagyományra épül. A MÚOSZ-ban a 2013-as védjegyes termékeket mutatták be – élőben!

 

Ezek a termelők termékeikkel sorakoztak fel a teremben, és kóstolót is nyújtottak az újságírók elragadtatására:  

–          bokri juhsajt, a rackajuhok termékei és a Riska, az Alföldi Tej Kft. sokféle terméke

Riska termékekRiska termékek

–          kaposvári FinoFood Kft. tejtermékei, köztük a tokaji aszúban érlelt félkemény sajt

sajtoksajtok

–          Szomor Dezső gazdasága, húsüzem. A magyar szürke és a vízibivaly termékeit dolgozza fel Apajpusztán garantált minőségben

–          bátaszéki Stelcz és Fia Kft. húsüzeme, régi sváb receptek megújítója, Premium Hungaricum védjegyes termékek Tolna megyében

panyolai pálinkákpanyolai pálinkák

–          magyar borok és pálinkák – a rendszerváltás óta világszínvonalon, mint a panyolai Szilvórium Zrt. Szatmárban vagy a petendi Pálinkaház Kft. Fülig Jimmy itala a Káli-medencéből

–          tokaji borok, Tokaji Aszú

–          somlói Juhfark, a „nászéjszakák bora" a Tornai Pincészettől, amelyik túl van a 66. szüreten

–          Balaton-felvidéki bioborok a Dobosi Pincészettől, köztük a 2013-as Év Desszert Bora,

–          villányi borok, amelyeket Yehudi Menuhin „a borok királynőjének" nevezett el. A Polgár Pincészet 2013-as Aranyhársa igazi romantikus költemény!

–          Aquanova szikvíz – Jedlik Ányos találmánya, korszerű, csinos, újratölthető palackokban 90 éves gyakorlattal

–          Vasuta Zrt. palackokba zárja a fröccsöt, a jó bor és a szóda keverékét

–          Piszkei Öko Kft. biotermékei élvezetes péksütemények

olajokolajok

–          Donum Terrae – a Föld Ajándéka, saját termesztésű tökmagból hidegen sajtolt olajok, mártogatós dió-, napraforgó-, mogyorókrémek, gyümölcsecetek széles választékával

–          Gábor Sándor aranykoronás cukrászmester Magyar Rapszódia desszertje, a magyar elnökség idején az EU desszertje volt

–          Dobosi Ilona, a Magyar Cukrászegyesület Szürkebaráttal és Traminivel ízesített csokoládés desszertjei

 

Polgár ZoltánPolgár Zoltán

A Dombovári Múzeumi Egyesület megrendezte a magyar édes borok versenyét, amelynek különdíját a villányi gazda, Polgár Zoltán nyerte el Aranyhárs nevű borával. 2006-ban őt választották az Év Bortermelőjének.

 

Érdemes meglelni Magyarországot az ízeiben!

 

DOBI ILDIKÓ