2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Izgalmas programokkal várják közönségüket a MÁV Szimfonikusok májusban is

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79900"><img class="image image-_original" src="/files/images/kallai%20(1).jpg" border="0" width="461" height="381" /></a></span> A hónap első felében Kállai Ernő hegedűművésszel, majd Perényi Miklós gordonkaművésszel lép fel a zenekar. Folytatódik a kamarazenei sorozat és lesz Zene-Fere Klub Csaba Péterrel. <p> 

A hónap első felében Kállai Ernő hegedűművésszel, majd Perényi Miklós gordonkaművésszel lép fel a zenekar. Folytatódik a kamarazenei sorozat és lesz Zene-Fere Klub Csaba Péterrel.

 

A hónap első felében Kállai Ernő hegedűművésszel, majd Perényi Miklós gordonkaművésszel lép fel a zenekar. Folytatódik a kamarazenei sorozat és lesz Zene-Fere Klub Csaba Péterrel.

 

2014. május 9. 19.00.

Zeneakadémia, Erdélyi Miklós-bérlet/5

A hangversenyen új felfedezésként ismerheti meg a közönség Kállai Ernő hegedűművészt, aki több generáción keresztül  szerzett hírnevet cigányzenészek családjából. A Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályának növendéke volt, majd a világhírű amerikai hegedűművész, Itzhak Perlman tanítványa lett, és a New York-i Julliard Iskolán szerezte diplomáját.  Játszott híres amerikai hangversenytermekben, köztük a New York-i Carnegie Hallban, előkelő díjakat vehetett át számos nemzetközi hegedűversenyen. 2005-ben elnyerte a spanyolországi Nemzetközi Sarasate Verseny különdíját.

A hangversenyen Pablo de Sarasate, a nagy spanyol hegedűművész és zeneszerző két híres művét adja elő. (Carmen-fantázia, és Cigánydalok)

A két hegedűszólós darabot a romantikus zeneirodalom két méltán népszerű, kitűnő műve fogja közre – Verdi: A végzet hatalma c. operájának nyitánya és Dvořák : IX. (e-moll) Újvilág szimfóniája.

Vezényel a zenekar állandó karmestere, Kesselyák Gergely.

 

2014. május 16. 19.00

Zeneakadémia, Lukács Miklós-bérlet/6.

2014. május 17. 11.00

Olasz Kultúrintézet, Varga László-bérlet/4

A MÁV Szimfonikusok életében mindig ünnepi esemény egy-egy igazán nagy szólista vendégszereplése. Közülük az egyik Perényi Miklós gordonkaművész. Nehéz megfogalmazni, miért olyan különleges az ő játéka, hisz nagy tudású, hibátlanul játszó csellista rajta kívül is van. Hangjának szépsége, az, ahogy ezzel a hanggal bánik, ahogy az előadott művel azonosul, nem utolsósorban pedig a belőle áradó végtelen szerénység és művészi alázat – mindez együtt éri el az utolérhetetlen hatást.

Dvořák h-moll gordonkaversenye az egyébként meglehetősen szerény csellóverseny-irodalom legkedveltebb darabja, amit Schumann két műve fog közre. A IV. (d-moll) szimfónia a zeneszerző egyik legnépszerűbb műve, amelynek különlegessége, hogy egy alaptéma mindegyik tételben megszólal, és ezzel egységbe foglalja az egész művet. Shakespeare Julius Caesar című drámájához írta Schumann azonos című nyitányát. A katonás, indulószerű elemekből felépített mű viszonylag ritkán hallható – az est karmestere a zenekar egykori művészeti vezetője, Takács-Nagy Gábor.

 

2014. május 17. 17.00

Olasz Kultúrintézet, Kamarazenei sorozat/4.

A MÁV Szimfonikusok kamarazenei koncertjeinek továbbra is az Olasz Kultúrintézet ad otthont. Ezúttal Alessandro Marcello: Bevezetés, Ária és Presto c. műve, oboára írt d-moll Concertója, valamint Mozart: Grande Sestetto Concertante című darabja hangzik el. Közreműködnek a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei és Berta Bea (oboa).

Jegyár: egységesen 500 forint.

 

2014. május 15. 15.00

Zene-Fere Klub Csaba Péterrel

A Józsefvárosi Galéria beszélgetést rendez Csaba Péter, a MÁV Szimfonikusok művészeti vezetőjének részvételével. A Zene-Fere Klub minden hónap harmadik csütörtökén jelentkezik, és a zenei élet egy-egy kiemelkedő képviselőjét mutatja be. A műsorvezető Kovács Zalán László tubaművész.

A rendezvény ingyenes.

 

http://www.mavzenekar.hu/

https://www.facebook.com/mavzenekar

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.