Az izraeli kormány gazdasági megszorító intézkedéseinek keretében Izraelben keddtől csökken a gyermekek után járó családi segély összege – írta az izraeli Haaretz című napilap.

Az izraeli kormány gazdasági megszorító intézkedéseinek keretében Izraelben keddtől csökken a gyermekek után járó családi segély összege – írta az izraeli Haaretz című napilap.

    A zsidó államban minden hónapban huszadikán utalják át a családi segélyt. Ezentúl a 2003 után született első öt gyermek után egységes összeget, havi 140 sékelt (nagyjából 8000 forint) ad az államkassza, amely eddig különböző összegeket utalt a születés sorrendjében: az első gyermek után 176 sékelt, a második, a harmadik és a negyedik után pedig 263 sékelt (körülbelül 15 000 forint).
    Az izraeli Nemzeti Társadalombiztosítás elítélte a megszorító intézkedést, amelynek következtében közleményük szerint mintegy 40 ezer újabb gyermek él majd a szegénységi küszöb alatt.
    Jair Lapid pénzügyminiszter facebook-oldalán azt írta, hogy pártja, a centrista Jes Atíd egyik központi választási ígéretének végrehajtásáról van szó, amely „történelmi lépés a segélyek kultúrájától a munka kultúrája felé".
    Seli Jahimovics, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője szintén a facebookon azt válaszolta Lapidnak, hogy régóta nem látott ennyire gonosz és a valóságtól elrugaszkodott bejegyzést.
    Jahimovics hibásnak nevezte Lapid politikáját és hangsúlyozta, hogy a szegény családok 65 százaléka dolgozik.
    „Az átlagos, normális család is évente több ezer sékelt veszít a megszorítás nyomán" – írta.

http://www.haaretz.co.il/  jiddisül

http://www.haaretz.com/ angolul

 

 

Shiri Zsuzsa

hsz \ kti \ bpt

MTI 2013. augusztus 20., kedd 10:14

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük