2013. december 15-én hosszabb szünet után, újra Budapesten is színpadon a Závada Pál remekműve a Jadviga párnája Ónodi Eszter és Pál András főszereplésével a Belvárosi Színházban. 

2013. december 15-én hosszabb szünet után, újra Budapesten is színpadon a Závada Pál remekműve a Jadviga párnája Ónodi Eszter és Pál András főszereplésével a Belvárosi Színházban. 

Závada Pál 1997-ben megjelent, naplóformában írt regénye, a Jadviga párnája a jelenkori magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak egyike, mely egyszerre szerelem-, család- és falutörténet.

„A Jadviga mitikus regény" – fogalmazta rendezői expozéjában Hargitai Iván.

A mítoszok pedig alkalmasak a színpadi megvalósításra. Különösen ilyen erős színészegyéniségekkel, mint akiket sikerült megnyerni a Jadviga párnája színpadi megvalósításához: Ónodi Esztert, Takács Katalint, Gáspár Sándort, Pál Andrást stb.

 

"Az elmúlt időszakban Pakson, Kecskeméten, Pécsen, Balatonföldváron, Százhalombattán és Szekszárdon is játszottuk nagysikerrel a darabot. Nagy örömünkre szolgál, december 15-től újra Budapesti otthonunkban az Astóriához közel találkozhatnak a nézők Jadvigával."  – jegyezte meg Orlai Tibor a darab producere.

 

„Ónodi Eszter Jadvigája tele van titkokkal, pompázatos nő (ezt a „titkát" a rendezők nem mindig láttamozzák) és kiismerhetetlen szerető, ösztönlény és kíméletlen rögtönző (hátborzongató, amikor egy lélegzetre mondja Ondrisnak, hogy otthon marad aludni, és indultában megkérdezi tőle, melyik ruháját vegye föl a szeretőjének), szexualitása fojtott, zsigeri, nem kivetkőző és a legkevésbé sem közönséges. Ónodi szemérmes színésznő, vulgaritás nélkül, a belső romlás virágzássá hazudásával mutatja be a rettenetesen vonzó nőalakot. Pál András férfias impulzivitásból és kontrollját vesztett tombolásból rakja össze Ondris figuráját."(Koltai Tamás)

 

Az előadásban fontos dramaturgiai szerepe van a zenének, a daloknak, melyek a görög tragédiák kórusát fölidézve működnek, Závada mára hangolt versszövegeivel. Mindehhez a mozgást Ladányi Andrea álmodta meg.

 

Szereplők:

Jadviga/Első nő – Ónodi Eszter

Ondris)/Első férfi – Pál András

Irmus/Anci/Harmadik nő – Pokorny Lia

Mama/A pincérnő/Második nő – Takács Katalin

Franci/Miso/Második férfi – Gáspár Sándor

Gregor/A pap/Harmadik férfi – Lukáts Andor

Mmiki/Gyurkovics kapitány, Kurilla/Negyedik férfi            – Szikszai Rémusz

Karvezető/Rosza Pali/Ötödik férfi – Lábodi Ádám

Producer: Orlai Tibor

Rendező: Hargitai Iván

 

www.orlaiprodukcio.hu

 

Lantai József