Chevannes Bembridge asszony, a berlini Jamaicai Követség turisztikai és kulturális attaséja személyesen fogadta a látogatókat a standon, ráadásul magyar nyelvű prospektussal!

Chevannes Bembridge asszony, a berlini Jamaicai Követség turisztikai és kulturális attaséja személyesen fogadta a látogatókat a standon, ráadásul magyar nyelvű prospektussal!

A sziget európai turisztikai központjának felelőse, a prágai Sylvia Santarova asszony hívott meg a találkozóra. Ms Bemridge elmondta, hogy új turisztikai miniszter került a jamaicai kormányba 2012 januárjától, dr. Kenneth Wykham McNeil, valamint a Turisztikai Testület igazgatója Mr. John Lynch lett, a testület elnöke pedig Mr. Dennis Morrison. Remélik, hogy a válság miatti 30%-os hanyatlást gyorsan ki tudják küszöbölni. A világ minden tájáról évente 1,96 millió turista látogat az országba, ebből egymillió érkezik hajóval, a többi repülőgéppel landol az üdüléshez. Európából mintegy 255 ezer látogatót fogadtak 2011-ben, Magyarországról nagyjából 300-at, de a számuk növekvőben van, és mint látjuk, mindent meg is tesznek ezért.

   Jamaicát az itt először megszálló Kolumbusz 1494. május 4-én „a valaha látott legszebb szigetként" említette naplójában. A spanyol tengerészek békeszerető indián törzsekkel találkoztak, a tain törzzsel, amely még soha nem háborúzott. A tainok szigetüket Xaymacának hívták, vagyis az „erdők és vizek országának", amikor 1509-ben a spanyolok megalapították Új-Sevilla városát. Utánuk az angolok jöttek, és 1655-ben cukornádültetvénnyé alakították. Rabszolgákat hurcoltak be Nigériából. Később rövid időre kínai és indiai bevándorlók telepedtek meg. Őket a zsidó és palesztin arab kereskedők váltották fel. Így lett a keveredéssel „sok nemzetből egyetlen". Leghíresebb emberük Bob Marley, a reggae királya volt.

 A sokszínűséget hirdeti ma is a jamaicai konyha. A maroonok (szökött rabszolgák), hogy el ne árulják rejtekhelyüket, a húsok, halak tartósítását agyagba ágyazva oldották meg. A módszert máig alkalmazzák a forró vidéken. A rabszolgák élelmezésére a hódítók behozták az ackee nevű gyümölcsöt, a jamgyökeret, a zöldségféléket és a kenyereket. A fűszereik is igen sajátosak, mint a csípős pickepeppa. A tainok ősi tápláléka, a manióka szintén megtalálható. Nemzeti eledel a fűszeres ackee és a sós sült hal. Később a nemzeti konyhához hozzájárult az indiai curry és a kínai chou-mein. Jamaica bővelkedik ananászban, papayában és banánban. Van még otaheite és soursop, ezek édességek. A matrimony sűrített tejjel készült gyümölcssaláta. Híres a jamaikai rum, a Tia Maria likőr és a Blue Mountain kávé.

   A karibi szigetek nyugati részében Jamaica a legnagyobb sziget. Kétezer méter magas vulkanikus hegyekkel, 150 folyó sok vízeséssel, földalatti barlangokkal, esőerdőkkel, homokos strandokkal és ásványvízforrásokkal megáldott vidék. Festői szépségét felfedezhetjük kerékpáron vagy gyalogtúrán. Itt él a legtöbb egzotikus madárfaj (papagájok, kolibrik) az éves átlagos hőmérséklet 29,4 fok. Tehát jó meleg van!

   Válogathatunk a mesés üdülőhelyek: Montego Bay üdülővárosa, Negril 11 km hosszú fehér homokos tengerpartja vagy a lápvidék és a dzsungel déli partvidékén golfozhatunk. Utóbbiban liánokon felkapaszkodhatunk a zúgó vízesések fölé. Utána együnk a faluban pácolt halat, garnélarákot, és igyunk az Appleton Estate főzdéjéből származó igazi jamaicai rumot.

   Kingston, a főváros Jamaica pénzügyi és kereskedelmi központja színházzal, Nemzeti Galériával, zenés-táncos éttermekkel, bárokkal.

   Port Antonio tele pálmákkal, szegfűborssal, orchideákkal nyüzsgő kikötőváros. A Rio Grandén raftingolni, a Kék Lagúnát és a vízeséseket nézni lesz alkalmunk.

   A világ legegzotikusabb üdülőövezete Ocho Rios, bár nincs nyolc folyója, meleg vizű zuhatagok és trópusi parkok, páfrányos őserdők helyszíne, ahol bobpályák, kalandparkok fogadnak. A Mystic Mountain csúcsára szinte pillanatok alatt felrepít a Sky Explorer, ahol bobpályákon lehet visszacsúszni a kiindulóponthoz.

  Az attasé felhívta a figyelmet a vásárlásra is: olcsón juthatunk eredeti kézműves termékekhez. Alkudozni kell és jó játék!

  A beutazóknak 6 hónapig érvényes útlevél és vízum kell! Utóbbi megszerezhető a külképviseleteken vagy a repülőtéren ill. a hajóállomásokon. Bal oldali közlekedés van érvényben, taxik, autóbuszok és autókölcsönzők állnak az utasok rendelkezésére. A szigeten belül szokásos repülőgéppel közlekedni. Bájos kis szállodáktól a luxusszállókig és az otthonos apartmanokig nagy a választék.

   E-maileket a szállodákból gond nélkül küldhetünk és fogadhatunk, napi 24 órában működik telefonos kapcsolat a világgal. Az elektromos hálózat 110 voltos, de kérhetünk adaptert a szállodában. Semmilyen állatot nem lehet behozni Jamaicába! A kelet-európai időhöz képest Jamaicán 6 órával később van, nyáron csak 5 órával.  

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük