2023.június.10. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Játékkiállítás nyílt a Nagytétényi Kastélyban

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96816"><img class="image image-preview" src="/files/images/13.a.kép..preview.jpg" border="0" width="468" height="331" /></a></span>Különleges játékkiállítás nyílt szombaton az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélyában, ezen a héten pedig megkezdődnek a hagyományos karácsonyfakiállítás előkészületei a kastély bútorkiállításának termeiben.  </p> <p> 

13.a.kép..previewKülönleges játékkiállítás nyílt szombaton az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélyában, ezen a héten pedig megkezdődnek a hagyományos karácsonyfakiállítás előkészületei a kastély bútorkiállításának termeiben.  

 

13.a.kép..previewKülönleges játékkiállítás nyílt szombaton az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélyában, ezen a héten pedig megkezdődnek a hagyományos karácsonyfakiállítás előkészületei a kastély bútorkiállításának termeiben.  

 

Mit játszottak az arisztokraták a kastélyok falai között?

Több száz éves játéktáblák, játékkorongok, kockavetők, bababútorok lepnek meg bennünket különleges, egzotikus anyagaikkal, míves kialakításukkal, sokrétű díszítésükkel, szimbolikus motívumkincsükkel. Igazi ritkaságok az ún. bilboquet, amit legfőképp a XVII-XVIII. században használtak, és az ördög bibliájának is nevezett kártyák. Kevesen tudják, hogy Magyarországon a legjelentősebb kártyakollekció az Iparművészeti Múzeumé. Főúri játékok mellett az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jóvoltából humoros, kifejező marionetteket is megcsodálhatnak a látogatók. És, hogy a kortárs művészet is képviselve legyen, Szalma Edit kedves mesebábjai teszik a tárlatot teljessé.

 

A Nagytétényi Kastélymúzeum bútorkiállításának termeiben 2015 karácsonyán ismét lesznek iparművészek által díszített karácsonyfák. Ebben az esztendőben azonban a díszek fő témája a játék lesz, kapcsolódva a Kastélymúzeumban november 21-én nyílt játékkiállításokhoz. 

Új életre kelnek megunt, kinőtt gyermekjátékok, fákra kerülnek kerámia-és origami babák, "dús kacajú angyalkák", nagy leleménnyel hétköznapi tárgyak lényegülnek át játékká. UV-fénnyel világító, aranyba, tollba öltöztetett, változatos anyagokból megálmodott, neves iparművészek keze nyomán ötletesen megvalósított karácsonyfák, designer vezette tollas-girland workshop-ok, koncertek, előadások várják a látogatókat a kastély adventi rendezvényein.  

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.